Euro nu se mai opreşte din creştere. Al treilea record în patru şedinţe – curs BNR: 4,7759 lei/euro
Euro creşte peste cursul anunţat ieri de BNR, şi atinge, din nou, cea mai ridicată valoare din istorie în faţa leului.
Băncile comerciale au anunţat pe 19 noiembrie, cursuri de schimb pentru euro, la vânzare, între 4,80 lei şi 4,84 lei.
Ce spune BNR despre cursul record euro/leu
Întotdeauna în noiembrie se produce o uşoară depreciere a monedei naţionale, fenomen întâlnit la cehi, la unguri şi la polonezi, a declarat luni, pentru Agerpres, Adrian Vasilescu, consultant de strategie la BNR.
„De ce este totuşi depreciere şi nu apreciere? Sau de ce nu stă leul în raport cu valuta pe loc? Din mai multe motive. În primul rând e noiembrie şi întotdeauna în noiembrie se produce o uşoară depreciere a monedei naţionale. Şi asta nu se întâmplă numai în România, se întâmplă şi la vecinii noştri, la cehi, la unguri, la polonezi. Şi ei au înregistrat o uşoară depreciere în această perioadă pentru că în primul rând vine iarna, în al doilea vin sărbătorile şi în aceste condiţii este o intensificare de importuri. În acelaşi timp, dacă vorbim de raportul import-export vedem că pe întregul an 2019, aşa cum a fost şi în 2018, aşa cum a fost şi în 2017, avem o creştere importantă a importurilor în raport cu exporturile, care cresc şi ele dar mai încet. Şi acesta duce la un deficit de balanţă comercială, deficitul de balanţă comercială se reflectă în deficitul contului curent şi asta se vede pe piaţa valutară pentru că deficitul acesta trebuie acoperit de undeva”, a spus Adrian Vasilescu, referitor la deprecierea monedei naţionale.
El a menţionat că deprecierea leului din ultima perioadă nu este semnificativă, iar dacă apar cifre in plus sau în minus ele sunt foarte mici şi nu sunt de natură să îngrijoreze.
„Plec de la ce se frământă acum pe piaţa ştirilor, anume depreciere record, record istoric la deprecierea leului şi aşa mai departe. Practic de ieri până astăzi leul s-a depreciat cu o jumătate de ban, iar de la sfârşitul lunii octombrie până astăzi, cu două zile până în ultima decadă a lunii noiembrie, deprecierea este cu un ban şi jumătate. Practic, dacă apar cifre în plus sau în minus ele sunt foarte mici şi nu sunt de natură să ne îngrijoreze”, a afirmat Adrian Vasilescu.
De asemenea, el a făcut referire şi la impactul declaraţiilor politice din ultimul timp şi a menţionat că moneda naţională nu este foarte sensibilă la acestea.
„Mai e ceva. Văd că sunt foarte multe comentarii privind declaraţiile politice. Leul nostru are o particularitate. E sensibil la declaraţii politice dar nu atât mult precum sunt alte monede. Piaţa noastră valutară este mai puţin sensibilă şi la declaraţii politice şi la zvonurile din sfera politicii”, a mai declarat Vasilescu.
Pe 14 noiembrie 2019, când a fost înregistrat precedentul record istoric, purtătorul de cuvânt al Băncii Naţionale a României, Dan Suciu, a declarat pentru Agerpres:
„Există o presiune pe curs care vine din deficitul comercial, datele publicate recent arătând un deficit în creştere pe luna trecută, iar la aceasta se adaugă cu siguranţă şi importurile aferente Black Friday şi situaţia deficitului bugetar.”
„Există în mod evident o presiune pe curs care vine din deficitul comercial. Am publicat recent noile date care arată o accentuare a deficitului comercial. Deci un necesar de valută pentru schimburile comerciale crescut. Să nu uităm că în această perioadă avem şi evenimente comerciale care aduc importuri suplimentare, apropo de Black Friday zilele acestea, cu volume foarte mari de tranzacţii anunţate cu bunuri din import. Acesta este o situaţie de fond care a dus la această evoluţie a cursului, care, în cifre absolute e totuşi marginală. În plus, e necesară clarificarea situaţiei bugetare care pare mai complicată decât se anticipa”, a spus Dan Suciu.
Dolarul rămâne la 4,31 lei, aproape de cursul anunţat ieri de BNR. Moneda americană a atins, pe 1 octombrie, cel mai ridicat nivel din istorie în faţa monedei naţionale, conform site-ului BNR – 4,3605 lei/dolar.
Lira sterlină a scăzut la 5,58, faţă de 5,59 lei, cursul BNR anunţat în şedinţa precedentă când a atins cea mai ridicată valoare din ultimii trei ani şi patru luni. Pe 13 august 2019, moneda britanică a atins cel mai scăzut nivel din septembrie 2017: 5,0921 lei.
Banca Naţională a României (BNR) a anunţat ieri un curs de referinţă de 4,7729 lei/euro, 4,3159 lei/dolar, 5,5938 lei/liră sterlină, 4,3586 lei/franc elveţian.
ROBOR la trei luni a crescut la 2,98%, faţă de 2,97%, nivelul din şedinţa precedentă.
ROBOR la şase luni a crescut la 3,08%, faţă de 3,06%, cotaţia din şedinţa precedentă.
BNR a anunţat noul IRCC valabil de la 1 octombrie 2019: 2,66%, faţă de 2,63%, cel anunţat pe 1 iulie 2019.
ROBOR 2019 – IRCC BNR a anunţat pe 2 mai, pentru prima dată, noul indice de referinţă trimestrial pentru creditele acordate consumatorilor, numit pe scurt IRCC. Cotaţia a fost de 2,36%.
Aurul a crescut la 203,3031 lei pentru un gram, faţă de 202,3260 lei pentru un gram, nivelul din şedinţa precedentă. Pe 3 septembrie 2019, aurul a atins un nou maxim istoric, 212,9744 lei pentru un gram, conform datelor disponibile pe site-ul BNR. Nu există date pe site-ul băncii centrale pentru valorile metalului preţios înainte de 2005.
Mai jos puteţi citi cele mai importante declaraţii despre cursul valutar după anunţul BNR cu cel mai mare euro din istorie în faţa leului pe 14 noiembrie:
Ce spun analiştii
Deprecierea leului va continua chiar şi în anii următori, nu doar în 2019, după cum arată analiştii economici. Ritmul ar trebui să fie cel de până acum, de două trei procente anual. Surse din trezoreriile băncilor spun însă că deprecierea este una controlată, pentru că Mugur Isărescu nu va risca o retrogradare a României anul viitor. În condiţii extreme însă, o schimbare de perspectivă a agenţiilor de rating asupra României este posibilă în 2020. Euro va fi probabil maximum 4,8 lei la final de 2019 şi circa 4,9 lei în 2020.
Ce a spus Ministrul Finanţelor
Ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, a declarat că mişcările pe cursul leu/euro de joi nu au fost foarte mari, în condiţiile care acestea depind foarte mult de contextul internaţional, susţinând însă că sunt alte cifre negative, precum cele legate de sectorul industrial despre care se poate spune că a intrat în recesiune.
„Nu a fost (foarte prost cursul leu/euro – n. r.) A fost mişcare de câteva zile. Am văzut o depreciere a leului în câteva zile. Nu mi s-a părut o mişcare foarte mare astăzi (joi – n. r.), dar trebuie să ţinem cont de contextul internaţional. Totuşi, astăzi, au venit şi alte cifre proaste din economie. Economia creşte cu 3% versus 5,5%, investiţiile străine mai mici după nouă luni decât anul trecut, industria are deja trei trimestre pe negativ şi am putea spune că sectorul industrial este în recesiune. Deci, există şi alte elemente negative acolo, dar cursul ştiţi cum e moneda naţională, este cel mai bine să fie liberă”, a afirmat Cîţu, joi seara la Digi 24.
Întrebat dacă devalorizarea monedei naţionale va ajuta la împrumuturi sau la buget, ministrul Finanţelor a răspuns: „Nu cred, dar nu aş putea să comentez aşa ceva din această poziţie de ministru al Finanţelor”.
Datele pentru cursul valutar interbancar sunt preluate de pe Bloomberg.com.