Cursul de schimb euro/leu a închis trei zile la rând în jurul valorii de 4,51 lei, imprimând o tendinţă de apreciere, în condiţiile în care riscurile politice au fost scoase din calcul după ce audierile noilor miniştri s-au desfăşurat bine. „În contextul în care noul guvern a depus jurământul, mediul politic intern s-a mai calmat şi există tendinţe regionale favorabile, moneda românească ar putea continua să se aprecieze în perioada următoare, evoluţie pe care noi o aşteptăm mai devreme sau mai târziu. Notăm, de asemenea, declaraţiile noului ministru de finanţe, care a spus că deficitul bugetar va fi păstrat sub 3% din PIB, fapt ce poate mai calmează pe moment din îngrijorările privind riscul de derapaje fiscale, însă considerăm că această zonă trebuie urmărită cu atenţie”, spune un raport de cercetare al ING Bank. Analiştii precizează că în zilele următoare cursul leu/euro s-ar putea mişca către 4,50 şi chiar ar putea cobori sub acest prag.
În paralel, analiştii precizează că titlurile de stat în lei au evoluat mai bine decât regiunea în ultimele zile, ceea ce arată că doar moneda românească avea ceva riscuri politice incluse în preţ. „Totusi, credem că piaţa de datorie suverană va fi mai sensibilă la dezbaterile legate de legea bugetului pe 2017, care sunt aşteptate să aibă loc în următoarele două săptămâni”, spun analiştii. Raportul precizează că titlurile de stat cu scadente scurte sunt sprijinite de condiţiile de lichiditate mai bune (deficitul bugetar s-a lărgit de la 0,7% din PIB la final de noiembrie 2016 la 2,6% la sfârşit de decembrie), fapt care se va prelungi probabil şi pe parcursul lui 2017. Se aşteaptă un profil bugetar uniform în acest an, generat de relaxarea fiscală importantă anunţată de guvernanţi.
Prognozele ING Bank indică un nivel de 4,45 lei pentru un euro la sfârşitul primului trimestru din 2017. În opinia băncii olandeze, leul se va aprecia pe parcursul întregului an, treptat, până la nivelul de 4,35 lei pentru un euro la sfârşitul anului 2017.