Cursa pentru performanță. Poșta Română vrea să livreze coletele mai repede și alocă 5,5 milioane de euro pentru sortarea automatizată din trei orașe

08 01. 2025
automatizare colete

Licitația este împărțită în trei loturi, cate unul pentru fiecare hub menționat și este finanțată din surse proprii ale companiei.

Toate cele trei benzi de sortare automată sunt destinate coletelor cu greutate între 2 kg și 30 kg, diferența constă în numărul de ieșiri și viteza de sortare.

Astfel, la Constanța, capacitate de sortare este de 7.000 pph cu 100 de ieșiri, valoarea contractului fiind estimată la 12,5 milioane de lei. La Ploiești vor fi 22 de ieșiri de sortare, dar viteza de sortare crește la 3.000 pph (2,5 milioane de lei), în timp ce la Craiova, banda va avea 100 de ieșiri și o capacitate de sortare de 7.000 pph  (12,5 milioane de lei).

Poșta Română așteaptă oferte până pe 10 februarie, iar criteriul de atribuire va ține cont de preț (60%), capacitatea tehnică de prelucrare (20%), numărul gurilor de sortare (10%) și de mentenanță (10%).

Directorul general al companiei, Valentin Ștefan, declara la finele anului trecut că sub 5% din cifra de afaceri a companiei vine din activitatea de curierat, însă pe termen lung dorește să dezvolte acest segment de business atât pe plan intern, cât și extern, pe piețele învecinate.

Compania Națională Poșta Română este organizată în opt sucursale regionale care coordonează 41 de oficii județene de poștă și Oficiul Poștal Municipal București plus Fabrica de Timbre. În total, deține o rețea de peste 5.000 de subunități poștale la nivel național.

Poşta Română este singura companie de curierat şi servicii poştale din România care ajunge în toate colţurile ţării, fiind principalul furnizor de servicii poştale la nivel naţional.

Poşta Română este unul dintre cei mai mari jucători cu capital de stat de pe piaţa economică naţională şi deserveşte aproximativ 19 milioane de români. În prezent, compania se află în proprietatea statului român, reprezentat de Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării (93,52% din pachetul de acţiuni) şi Fondul Proprietatea (6,48%).