Actualul preşedinte al BERD, britanicul Suma Chakrabarti, concurează pentru acest post cu fostul guvernator al Băncii Centrale a Poloniei, Marek Belka.
Suma Chakrabarti a prezentat un plan detaliat cu 10 puncte care prevede continuarea sprijinirii Ucrainei şi Greciei precum şi păstrarea ratingului AAA, cel mai bun calificativ posibil, de care beneficiază în prezent BERD.
Marek Belka vrea ca BERD să se concentreze pe calitatea asistenţei sale, să coopereze mai strâns cu Banca Europeană de Investiţii şi să aniverseze 25 de ani de la înfiinţarea prin numirea primului preşedinte dintr-o fostă ţară socialistă. ‘Alegerea unui reprezentat al unei ţări în care oprează în funcţia de preşedinte al BRD ar fi un semnal clar de recunoaştere a succesului nostru comun’, arată Marek Belka într-o scrisoare publicată pe pagina de Internet a BERD.
În schimb, planul prezentat de Suma Chakrabarti prevede obiective mai precise. Acesta vrea ca BERD să-şi majoreze operaţiunile în cele mai puţin dezvoltate ţări din aria sa de operaţiuni, să pună un accent mia mare pe Europa de Sud-Est şi să continue să investească în Ucraina şi Kazahstan. ‘În strategiile noastre de ţară ar trebui să fim clari cu privire la ceea ce am putea face mai mult dacă reformele politice şi economice ar face progrese’, a subliniat Suma Chakrabarti.
Înfiinţată în 1991, BERD sprijină dezvoltarea economiilor de piaţă şi a democraţiei în statele din Europa Centrală până în Asia Centrală. BERD este deţinută de 61 de state şi două instituţii interguvernamentale (Uniunea Europeană şi Banca Europeană de Investiţii). În ultimii ani, BERD şi-a extins aria de operaţiuni pentru a include Mongolia, Turcia, Marocul, Egiptul, Tunisia şi Iordania. În plus, sub mandatul lui Suma Chakrabarti, BERD a început să investească în ţări din zona euro afectate de criză datoriilor precum Grecia şi Cipru şi de asemenea a lansat un plan destinat ajutării ţărilor afectate de criza refugiaţilor.
BERD este unul dintre cei mai mari investitori instituţionali din România. Până în prezent, instituţia financiară internaţională a investit peste 7 miliarde euro şi a mobilizat peste 14 miliarde euro din alte surse de finanţare. Anul trecut, banca a adoptat o noua strategie pentru România care stabileşte priorităţile de investiţii pentru următorii patru ani: lărgirea accesului la finanţare, reducerea disparităţilor regionale prin îmbunătăţirea infrastructurii şi creşterea competitivităţii în sectorul privat.