Cursul a coborât la 4,4 lei/euro la finalul sesiunii

Cotaţiile monedei naţionale au coborât spre 4,4 lei/euro la finalul sesiunii interbancare de joi, după ce în prima parte a zilei cursul a trecut de 4,41 lei/euro, într-o piaţă cu lichiditate medie, spun dealerii.
Economica.net - joi, 07 feb. 2013, 15:26
Cursul a coborât la 4,4 lei/euro la finalul sesiunii

În jurul orei 16:30, euro a fost cotat la 4,4000 – 4,4010 lei, cu peste un ban mai sus faţă de închiderea de joi, de 4,3880 – 4,3910 lei/euro.

În prima oră de tranzacţionare, cursul a fluctuat uşor sub 4,39 lei/euro, iar spre jumătatea sesiunii ordinele de cumpărare plasate de jucători străini au ridicat cotaţiile peste 4,4 lei/euro. Cel mai ridicat nivel tranzacţionat din prima parte a şedinţei a fost de 4,4121 lei/euro.

Unii dealerii anticipau că BNR va interveni indirect în piaţă pentru a tempera deprecierea leului, având în vedere că moneda naţională s-a depreciat cu 0,4% faţă de închiderea de miercuri şi că banca centrală nu a lăsat o depreciere de peste 0,5% în zilele în care nu se întâmplau evenimente deosebite. Banca centrală nu a şi-a făcut însă simţită prezenţa.

Guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu, a declarat joi că rata de schimb se situează într-o zonă care nu ridică probleme, banca centrală încercând în permanenţă să atenueze deviaţia cursului de la valoarea corectă şi să îl păstreze în echilibru.

BNR a publicat un curs de referinţă cu 2,54 bani mai mare, la 4,4106 lei/euro, reprezentând cel mai ridicat nivel din ultima lună.

Un curs superior, de 4,4223 lei/euro, a fost publicat de banca centrală la 7 ianuarie. În sesiunea precedentă, cursul s-a plasat la 4,3852 lei/euro.

Pentru moneda americană, referinţa a urcat cu 0,89 bani, de la 3,2404 lei/dolar la 3,2493 lei/dolar. În acelaşi timp, referinţa pentru francul elveţian a urcat de la 3,5503 lei/franc la 3,5793 lei/franc.

Cursurile leu/dolar şi leu/franc sunt calculate de Banca Naţională a României în funcţie de paritatea leu/euro şi ratele de schimb euro/dolar şi euro/franc.

Dobânzile practicate de bănci pentru sumele atrase (ROBID) şi plasate (ROBOR) pe termen de o zi au scăzut la 5,6% – 6,1% pe an, de la nivelurile de miercuri, de 5,61% – 6,11% pe an. În acelaşi timp, dobânzile la o săptămână sunt de 5,55% – 6,05% pe an, după ce miercuri au fost la 5,56% – 6,06% pe an.

Te-ar mai putea interesa și
Câți clienți a atras primul magazin fără casieri din rețeaua globală Penny, deschis în București anul acesta
Câți clienți a atras primul magazin fără casieri din rețeaua globală Penny, deschis în București anul acesta
Deschis în mai anul acesta în București, primul magazin autonom, fără casieri, al rețelei Penny, discounterul grupului german Rewe, are mai mulți clienți decât estimase compania inițial.......
Putin: Biden mi-a propus în 2021 să amâne aderarea Ucrainei la NATO cu 10-15 ani
Putin: Biden mi-a propus în 2021 să amâne aderarea Ucrainei la NATO cu 10-15 ani
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi că omologul său american Joe Biden i-a propus în 2021 "să amâne aderarea ...
Liga Arabă cere Iranului să nu stârnească discordie în Siria după fuga aliatului său Bashar al-Assad
Liga Arabă cere Iranului să nu stârnească discordie în Siria după fuga aliatului său Bashar al-Assad
Liga Arabă a cerut joi Iranului să nu stârnească discordie în Siria după căderea preşedintelui Bashar al-Assad, un ...
Putin: Premierul Robert Fico ne-a propus ca Slovacia să fie gazda negocierilor de pace dintre Rusia și Ucraina. E o soluție acceptabilă
Putin: Premierul Robert Fico ne-a propus ca Slovacia să fie gazda negocierilor de pace dintre Rusia și Ucraina. E o soluție ...
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi că Slovacia s-a oferit să fie o "platformă" pentru posibile negocieri ...