Cursul a coborât la 4,41 lei/euro la finalul sesiunii, pe volume în creştere

Cotaţiile monedei naţionale au coborât până la 4,41 lei/euro spre finalul sesiunii interbancare, pe volume de transfer peste media acestei perioade, aprecierea leului fiind susţinută de datele privind scăderea preţurilor de consum din luna iulie, potrivit unor dealeri.
Economica.net - lun, 12 aug. 2013, 15:00
Cursul a coborât la 4,41 lei/euro la finalul sesiunii, pe volume în creştere

În jurul orei 16:30, euro era cotat la 4,4130 – 4,4160 lei, cu circa 2 bani sub nivelurile de la aceeaşi oră de vineri, de 4,4330 – 4,4340 lei/euro.

La deschidere, euro a fost tranzacţionat la 4,4240 lei, iar în prima parte a zilei cotaţiile au variat în apropierea nivelului de 4,4250 lei/euro.

Ulterior, rata de schimb a continuat să scadă, iar nivelul minim al zilei a fost de 4,41 lei/euro, într-o piaţă cu volume de transfer în creştere faţă de media acestei perioade.

Unii dealeri spun că evoluţia leului a fost susţinută luni de datele privind scăderea preţurilor în iulie.

Potrivit datelor prezentate luni de Institutul Naţional de Statistică, preţurile de consum au scăzut în iulie cu 0,34% faţă de luna anterioară, după ce alimentele s-au ieftinit cu 1,6%, astfel că rata anuală a inflaţiei a ajuns la 4,41%.

Banca Naţională a României a redus săptămâna trecută prognoza de inflaţie pentru acest an şi anul viitor, la 3,1%, de la proiecţia anterioară de 3,2%, respectiv 3,3%. Ţinta de inflaţie a băncii centrale este de 2,5% plus/minus un punct procentual.

Banca Naţională a României a publicat un curs de referinţă cu 1,23 bani mai redus, de 4,4250 lei/euro. În sesiunea, precedentă, cursul a fost de 4,4373 lei/euro.

Leul s-a întărit uşor în raport cu francul elveţian, iar rata de schimb a scăzut de la 3,6033 lei/franc la 3,5908 lei/franc.

În raport cu dolarul american, leul s-a depreciat uşor, cursul de referinţă urcând cu 1,35 bani, de la 3,3157 lei/dolar la 3,3292 lei/dolar.

Ratele de schimb leu/dolar şi leu/franc elveţian sunt calculate de BNR în funcţie de paritatea leu/euro şi ratele de schimb euro/dolar şi euro/franc elveţian.

Dobânzile afişate luni dimineaţă de băncile comerciale pentru plasamentele în lei pe termen de o zi au constinuat să scadă, pe fondul surplusului de lichiditate, şi au ajuns la 1,64 -2,14% pe an, după ce vineri au fost la 1,7% – 2,2% pe an. Randamentele la o săptămână se plasează la 2,08 – 2,58% pe an.

Te-ar mai putea interesa și
Gazele se scumpesc din nou în România și le depășesc la preț pe cele din Europa centrală, pe fondul frigului
Gazele se scumpesc din nou în România și le depășesc la preț pe cele din Europa centrală, pe fondul frigului
Prețul gazelor naturale a crescut din nou pe piața spot de la București, pe fondul vremii reci și a reducerii volumelor din depozite. Volumele tranzacționate la preț mare sunt și ele în......
Statele Unite au trimis guvernelor europene întrebări despre ce ar avea acestea nevoie de la SUA pentru a furniza Ucrainei garanţii de securitate
Statele Unite au trimis guvernelor europene întrebări despre ce ar avea acestea nevoie de la SUA pentru a furniza Ucrainei ...
Un purtător de cuvânt al Departamentului american de Stat a declarat că Washingtonul a fost clar că se aşteaptă "ca ...
Voucher de energie electrică de 36 de lei pe lună pentru 5,7 milioane de clienți casnici cu consum lunar de maximum 150 kWh, de la 1 aprilie – nouă opțiune pe masă după eliminarea plafonării prețurilor
Voucher de energie electrică de 36 de lei pe lună pentru 5,7 milioane de clienți casnici cu consum lunar de maximum 150 ...
O propunere de protejare a consumatorilor casnici de energie electrică după data de 1 aprilie, moment de la care nu se ...
Nicuşor Dan: Bolojan şi Hurezeanu au obligaţia să obţină un loc la masa discuţiilor de la Paris convocate de Macron
Nicuşor Dan: Bolojan şi Hurezeanu au obligaţia să obţină un loc la masa discuţiilor de la Paris convocate de Macron
Preşedintele interimar Ilie Bolojan şi ministrul de Externe, Emil Hurezeanu, au "obligaţia" să obţină un loc la masa ...