În jurul orei 16:30, schimburile se perfectau la 4,5222 – 4,5240 lei/euro, nivel apropiat de cel de la închiderea de miercuri. Cotaţiile leului au urcat la 4,52 lei/euro miercuri seară, în jurul orei 23:00, în afara orelor de tranzacţionare locale, influenţate de anunţul Fed.
La deschidere euro a fost cotat la 4,5250 lei, iar primele transferuri de joi au dus cursul până la 4,5520 lei/euro, după care rata de schimb a început să coboare treptat.
Minimul zilei a fost de 4,5150 lei/euro.
„Dată fiind lipsa de reacţie a băncii centrale în faţa recentului episod similar de depreciere a leului, credem că BNR va rămâne probabil şi de această dată în afara pieţei, mai ales fiindcă
deprecierea este cauzată de factori externi. În aceste condiţii, renunţăm la prognoza pozitivă asupra leului vizând viitorul apropiat, însă mişcările ample de slăbire a leului, care au depăşit pe cele ale monedelor regionale, sugerează că potenţialul pentru episoade ulterioare de depreciere bruscă este limitat”, arată un raport emis joi de ING Bank.
Preşedintele băncii centrale americane, Ben Bernanke, a declarat că Fed va începe în acest an să reducă programul agresiv de stimulare monetară a economiei, urmând să renunţe complet la achiziţiile de obligaţiuni la jumătatea anului viitor.
În urma acestui anunţ, valutele din regiune au consemnat pierderi mai accentuate în raport cu euro, de până la 1%. În a doua parte a şedinţei de joi, monedele şi-au temperat şi ele deprecierea în faţa euro.
Banca Naţională a României (BNR) a anunţat joi un curs de referinţă în creştere cu 3,48 bani, la 4,5340 lei/euro, cotaţia reprezentând cea mai apropiată rata de nivelul maxim al anului, atins pe 7 iunie.
Leul s-a depreciat accentuat şi la începutul lunii iunie, iar pe 7 iunie banca centrală a publicat o rată de schimb de 4,5535 lei/euro, cel mai ridicat nivel începând cu octombrie 2012.
La data menţionată, leul s-a depreciat pe fondul renunţării investitorilor străini la obligaţiunile denominate în monedele regionale şi, implicit, la cele în lei, pe fondul îngrijorărilor că Fed ar putea reduce programul de achiziţii de obligaţiuni destinat stimulării economiei.
Pentru dolarul american, BNR a publicat un curs de 3,4375 lei/dolar, în creştere puternică, cu 7,73 bani.
În acelaşi timp, rata de schimb pentru francul elveţian a urcat la 3,6738 lei/franc, de la 3,6496 lei/franc în sesiunea precedentă.
Ratele de schimb leu/dolar şi leu/franc elveţian sunt calculate de Banca Naţională a României în funcţie de paritatea leu/euro şi ratele de schimb euro/dolar şi euro/franc elveţian.
Dobânzile practicate de băncile comerciale pentru plasamentele pe termen de o zi au rămas la un nivel redus, de 2,04-2,54%, iar randamentele cu scadenţa la o săptămână au urcat de la 3,05 – 3,55% la 4,18 – 4,68% pe an.