Cursul a coborât sub 4,46 lei/euro, pe volume foarte mici
În jurul orei 16:30, euro era cotat la 4,4580 – 4,4585 lei, cel mai redus nivel al zilei.
La deschidere, euro a fost cotat la 4,4615 lei, în creştere faţă de nivelul de la închiderea de miercuri, de 4,4580 unităţi/faţă de euro.
La jumătatea sesiunii, volumele de valută tranzacţionată au crescut semnificativ, iar dealerii spun că banca centrală a intervenit din nou indirect pentru susţinerea leului.
Evenimentele politice de pe plan local nu au avut un impact vizibil asupra leului, potrivit dealerilor. Proiectul de lege iniţiat de USL, prin care sunt scoase de sub controlul de constituţionalitate hotărârile Parlamentului, a fost retransmis Comisiei juridice, după ce grupul PDL a anunţat că părăseşte sala înainte de votul final.
„Cu un nivel de încredere în jur de 20%, o încercare de suspendarea a preşedintelui ar putea avea success, însa probabil ar avea un impact negativ asupra pieţelor leului. Aceasta nu numai datorită creşterii incertitudinii, însa şi datorită faptului că probabil ar consolida poziţia deja solida a USL, fapt ce ar duce la accentuarea dezechilibrelor puterii şi ar creşte probabil şansele ca alianţa
să se desfacă”, arată un raport transmis joi de ING Bank.
BNR a stabilit joi un curs de referinţă apropiat de cel de miercuri, la 4,4595 lei/euro. În sesiunea precedentă, cursul s-a plasat la 4,4593 lei/euro.
Referinţa pentru dolar a coborât cu 0,38 bani, de la 3,5568 unităţi la 3,5530 unităţi. În acelaşi timp, cursul pentru franc a urcat de la 3,7122 lei/franc la 3,7142 lei/franc..
Cursurile de referinţă leu/dolar şi leu/franc sunt calculate de BNR în funcţie de paritatea leu/euro şi ratele de schimb euro/dolar şi euro/franc.
Băncile comerciale au practicat joi dimineaţă dobânzi de 4,98% – 5,43% pe an pentru plasamentele cu scadenţă la o zi, uşor mai sus faţă de cele de miercuri. Dobânzile practicate pentru sumele plasate pe termen de o săptămână au stagnat la 4,96 – 5,46% pe an.