Cursul a coborât sub 4,49 lei/euro, deciziile BNR luând prin surprindere piaţa

Moneda naţională s-a apreciat în a doua parte a sesiunii interbancare locale, iar cursul de schimb a coborât sub 4,49 lei/euro, deciziile BNR privind relaxarea monetară luând prin surprindere piaţa, majoritatea analiştilor anticipând în principal reducerea rezervelor minime obligatorii în lei.
Economica.net - mie, 08 ian. 2014, 15:30
Cursul a coborât sub 4,49 lei/euro, deciziile BNR luând prin surprindere piaţa

BNR a decis miercuri reducerea dobânzii de politică monetară cu 0,25 puncte procentuale, la 3,75%, în timp ce rezervele minime obligatorii pentru lei au fost diminuate cu 3 puncte procentuale, la 12%, iar cele pentru valută cu 2 puncte procentuale, la 18%.

Decizia de reducere a rezervelor minime obligatorii a fost anticipată de piaţă, iar o indicaţie în acest sens a venit chiar din partea guvernatorului Mugur Isărescu. Unii analişti se aşteptau şi la continuarea reducerii dobânzii de politică monetară.

„Amploarea relaxării monetare a depăşit aşteptările noastre şi ale celorlalţi analişti. În timp ce restul analiştilor aşteptau o reducere a dobânzii cu 0,25 puncte procentuale, noi am pariat mai ales pe diminuarea rezervelor minime la lei”, se arată într-o analiză a Erste.

Reducerea rezervelor pentru lei va elibera în piaţă aproximativ 3,5 miliarde de lei, în timp ce noul nivel al rezervelor pentru valută va îmbunătăţi lichiditatea în valută cu aproximativ 400 milioane euro, potrivit analiştilor băncii.

„Există premisele să crească creditele în valută, ceea ce va putea pune presiune şi pe curs”, a spus un dealer.

În jurul orei 16:30, schimburile se operau la 4,4870 – 4,4890 lei/euro, sub nivelul de la aceeaşi oră de marţi, când operaţiunile s-au realizat la 4,4950 – 4,4960 lei/euro.

În debut, euro a fost cotat la 4,5000 – 4,5030 lei, iar în prima parte a sesiunii cursul a oscilat uşor sub 4,5 lei/euro.

După deciziile BNR, cursul a scăzut treptat până la un minim de 4,4860 lei/euro.

Banca Naţională a României (BNR) a publicat miercuri un curs de referinţă în scădere, la 4,4979 lei/euro.

Rata de schimb a crescut cinci sesiuni consecutiv, iar marţi s-a plasat la 4,5010 lei/euro, reprezentând maximul din ultimele şase luni. O paritate mai ridicată decât cea de marţi a fost anunţată de banca centrală pe 21 iunie, când euro a fost cotat la 4,5209 lei.

Totodată, cursul de referinţă leu/franc elveţian a coborât de la 3,6395 lei/franc la 3,6372 lei/franc.

Leul s-a depreciat însă faţă de dolarul american, rata de referinţă leu/dolar urcând la 3,3106 lei/dolar, atingând astfel cel mai ridicat nivel din 14 noiembrie.

Ratele de schimb leu/dolar şi leu/franc elveţian sunt calculate de BNR în funcţie de paritatea leu/euro şi cotaţiile de schimb euro/dolar şi euro/franc elveţian.

Dobânzile afişate miercuri de băncile comerciale pentru depozitele atrase (ROBID) şi plasate (ROBOR) în lei pe termen de o zi au scăzut de la 0,73 – 1,23% la 0,68 – 1,18% pe an. Dobânzile sunt mult sub rata dobânzii de politică monetară a BNR, aflată în prezent la 4% pe an, minim istoric.

Pe de altă parte, dobânzile practicate de băncile comerciale încadrează dobânda la facilitatea de depozit practicată de BNR, de 1% pe an.

Dobânzile practicate pentru plasamentele cu scadenţă la o săptămână se plasau la 0,78 – 1,28% pe an.

Totodată, dobânda ROBOR pentru plasamente cu scadenţă la 3 luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile pentru creditele în lei acordate de bănci pe termen scurt şi mediu, a scăzut de la 2,26% la 2,16% pe an.

„Cele două scăderi consecutive cu 25 puncte de bază ale ratei cheie pe care le prognozăm (incluzând şi reducerea ratei asteptată la şedinta BNR de astăzi) pe fondul persistenţei surplusului de lichiditate ar trebui să susţină continuarea scăderilor în ratele pe termen scurt, cu segmentul 1-3 luni ţintind nivelul facilităţii de depozit”, arată un raport ING Bank transmis miercuri dimineaţă.

Te-ar mai putea interesa și
Philip Morris România lansează pliculețele cu nicotină, fără tutun, ZYN pentru a accelera tranziția către un viitor fără fum
Philip Morris România lansează pliculețele cu nicotină, fără tutun, ZYN pentru a accelera tranziția către un viitor ...
Consecventă cu angajamentul său de a accelera tranziția către un viitor fără țigări, Philip Morris România (PMI) își adaugă în portofoliul de produse fără fum, destinate exclusiv......
Ce crede Călin Georgescu despre euro, bănci şi economie: „Relaţiile cu FMI, inutile şi dezavantajoase”
Ce crede Călin Georgescu despre euro, bănci şi economie: „Relaţiile cu FMI, inutile şi dezavantajoase”
Candidatul independent Călin Georgescu a obţinut cele mai multe voturi la primul tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale. ...
E oficial. Călin Georgescu şi Elena Lasconi merg în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale 2024
E oficial. Călin Georgescu şi Elena Lasconi merg în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale 2024
Rezultate finale oficiale. După numărarea tuturor proceselor verbale din toate secţiile de votare, candidaţii Călin ...
Evenimentele iernii 2024
Evenimentele iernii 2024
Iarna anului 2024 aduce o mulțime de evenimente interesante în România și în alte locuri din Europa! Aici sunt câteva ...