Cursul a fost stabil în a doua parte a zilei şi a închis în jur de 4,4670 lei/euro

Moneda naţională a înregistrat variaţii reduse în a doua parte a sesiunii interbancare de joi, iar la finalul zilei cursul se situa în jur de 4,4670 lei/euro, într-o piaţă cu volume de tranzacţionare normale, potrivit dealerilor.
Economica.net - joi, 24 mai 2012, 14:31
Cursul a fost stabil în a doua parte a zilei şi a închis în jur de 4,4670 lei/euro

În jurul orei 16:30, euro era cotat la 4,4666 – 4,4680 lei, aproape de nivelul de la deschidere, de 4,4660 – 4,4690 lei/euro.

În prima parte a zilei cursul a atins un nou record pe piaţa interbancară, de 4,4715 lei/euro, după care cotaţiile au coborât sub 4,47 lei/euro şi au rămas sub acest nivel pe tot parcurul sesiunii.

Unii dealeri nu exclud intervenţiile indirecte ale băncii central, pentru susţinerea monedei naţionale.

Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR, a afirmat miercuri că deprecierea leului este cauzată de „veştile rele” din zona euro, iar în aceste condiţii eforturile de temperare din parte băncilor centrale sunt limitate, deşi BNR foloseşte instrumentarul adecvat şi leul manifestă în continuare rezistenţa cea mai solidă.

Cursul de referinţă anunţat de BNR a atins joi un nou maxim istoric, de 4,4662 lei/euro. Precedentul record, de 4,4587 lei/euro, a fost atins miercuri.

Cursul leului faţă de euro a depăşit record după record de la începutul lunii mai, depreciindu-se cu 1,57%, iniţial din cauza turbulenţelor de pe scena politică locală, la care s-au adăugat temerile privind soliditatea zonei euro.

Astfel, de la începutul anului, leul a scăzut cu 3,39% în raport cu euro, de la un curs de 4,3197 lei/euro la finalul lunii decembrie.

Totodată, pentru dolar cursul a urcat cu 2,66 bani, la 3,5538 unităţi, reprezentând cel mai ridicat nivel începând cu 30 iunie 2010. La acea dată, referinţa s-a situat la 3,5617 lei/dolar.

Pentru francul elveţian, cotaţia a crescut la 3,7195 lei/franc, un nou nivel maxim începând cu 5 septembrie 2011. La începutul lunii septembrie, francul a fost cotat la 3,8133 lei.

Valutele din regiune şi bursele europene afişează creşteri, recuperând astfel o parte din deprecierea puternică de miercuri, însă temerile privind posibila ieşire a Greciei din zona euro limitează câştigurile.

Summit-ul informal de miercuri al liderilor UE nu a adus măsuri concrete privind planurile de rezolvare a crizei datoriilor de stat.

Băncile comerciale au afişat joi dobânzi de 4,82% – 5,31% pe an pentru plasamentele cu scadenţă la o zi, în creştere semnificativă faţă de cele de miercuri, de 1,09% – 1,59% pe an. Creşterea a fost determinată de faptul că joi a început o nouă perioadă în care băncile trebuie să constituie rezervele minime obligatorii cerute de BNR.

Dobânzile pentru sumele plasate pe termen de o săptămână au avansat nesemnificativ, la 4,83% – 5,33% pe an, de la nivelurile de 4,79% – 5,29% pe an.

Te-ar mai putea interesa și
Klaus Iohannis nu a desemnat premierul. Negocierile continuă și astăzi. Președintele speră că după numirea președinților celor două camere se va putea face și guvernul
Klaus Iohannis nu a desemnat premierul. Negocierile continuă și astăzi. Președintele speră că după numirea președinților ...
Preşedintele Klaus Iohannis a făcut declarații după consultările pe care le-a avut la Palatul Cotroceni cu partidele parlamentare. După consultările de astăzi de la Cotroceni, el speră că......
ANPIS: Aproape 1,2 miliarde lei, valoarea alocaţiilor de stat pentru copii plătite în noiembrie 2024
ANPIS: Aproape 1,2 miliarde lei, valoarea alocaţiilor de stat pentru copii plătite în noiembrie 2024
Valoarea alocaţiilor de stat pentru copii achitate în luna noiembrie 2024 a fost de 1,2 miliarde de lei, iar suma medie ...
Preşedintele Vladimir Putin promite mai multe ”distrugeri” în Ucraina după atacul din Rusia de sâmbătă
Preşedintele Vladimir Putin promite mai multe ”distrugeri” în Ucraina după atacul din Rusia de sâmbătă
Preşedintele rus Vladimir Putin a promis duminică şi mai multă "distrugeri" în Ucraina după un atac cu drone în ajun, ...
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Românii se află printre europenii care se tem cel mai mult că inteligența artificială va duce la pierderea multor locuri ...