Cursul a fost stabil în sesiunea de marţi, iar la finalul zilei oscila în jur de 4,5650 lei/euro

Moneda naţională a înregistrat evoluţii stabile în sesiunea interbancară de marţi, iar la finalul zilei cotaţii se sitau în jur de 4,5650 lei/euro, într-o piaţă cu volume reduse de valută tranzacţionată.
Economica.net - mar, 17 iul. 2012, 15:04
Cursul a fost stabil în sesiunea de marţi, iar la finalul zilei oscila în jur de 4,5650 lei/euro

În jurul orei 16:45, euro era cotat la 4,5645 – 4,5665 lei, în scădere uşoară faţă de nivelul de luni seară, de 4,5660 – 4,5685 lei/euro.

Primele schimburi ale zilei s-au încheiat la 4,5640 – 4,5660 lei/euro, iar pe parcursul sesiunii cursul a variat în intervalul 4,5630 – 4,56950 lei/euro.

Recordul istoric pe piaţa interbancară, de 4,57 lei/euro, a fost consemnat vineri, din cauza aversiunii la risc a jucătorilor în contextul tensiunilor politice din România.

Valutele din regiune cosemnau aprecieri uşoare, datorită speculaţiilor că preşedintele Rezervei Federale a Statelor Unite, Ben Bernanke, va semnala noi măsuri de stimulare a economiei în raportul pe care urmează să-l prezinte Congresului.

Referinţa leu/euro publicată marţi de Banca Naţională a României (BNR) a atins un nou maxim istoric, pentru a treia zi consecutiv, de 4,5651 unităţi, însă leul s-a apreciat în faţa dolarului, cursul coborând la 3,7113 lei/dolar

În sesiunea precedentă, cursul pentru euro s-a plasat la 4,5571 lei/euro, precedentul nivel record, iar cursul pentru dolar a fost de 3,7399 lei/dolar, reprezentând maximul istoric.

Cotaţia de referinţă publicată luni arată o scădere a leului cu 5,6% faţă de euro comparativ cu rata de schimb de la finele aului trecut. Ultima cotaţie din 2011 a fost de 4,3197 lei/euro.

Cursul pentru franc a urcat cu 0,65 bani, la 3,8009 lei/franc, un nou maxim pentru ultimele zece luni. O rată oficială mai ridicată a fost înregistrată la 5 septembrie 2011, când francul a fost cotat la 3,8133 lei.

Cursurile de referinţă leu/dolar şi leu/franc sunt calculate de BNR în funcţie de paritatea leu/euro şi ratele de schimb euro/dolar şi euro/franc.

Paritatea leu/euro a început să crească semnificativ încă de la începutul săptămânii trecute, ca urmare a tensiunilor politice dintre PDL şi USL, iar suspendarea preşedintelui Traian Băsescu a intensificat aversiunea la risc a investitorilor.

Dobânzile afişate de băncile comerciale pentru plasamentele cu scadenţă la o zi au revenit pe scădere, de la 2,33 – 2,80% la 1,26 – 1,74%, după ce banca centrală a injectat luni în piaţă 8,21 miliarde lei (1,8 miliarde euro).

Randamentele cu scadenţa la o săptămână au coborât de la 3,49 – 3,96% la 3,18 – 3,65% pe an.

Te-ar mai putea interesa și
Kazahstanul vrea să-și crească masiv exportuirle de petrol ocolind Rusia
Kazahstanul vrea să-și crească masiv exportuirle de petrol ocolind Rusia
Kazahstanul şi-ar putea majora semnificativ exporturile de ţiţei de la portul turcesc Ceyhan, a declarat luni ministrul Energiei, Almasadam Satkaliyev, o decizie care ar reduce ponderea de peste......
Elon Musk consideră că SUA ar trebui să renunțe la avioanele de vănâtoare în favoarea dronelor
Elon Musk consideră că SUA ar trebui să renunțe la avioanele de vănâtoare în favoarea dronelor
Miliardarul american Elon Musk, desemnat de preşedintele ales al SUA, Donald Trump, să conducă un departament care va ...
Olaf Scholz se opune amenzilor impuse de UE companiilor auto care nu respectă limitele impuse emisiilor de carbon
Olaf Scholz se opune amenzilor impuse de UE companiilor auto care nu respectă limitele impuse emisiilor de carbon
Cancelarul german Olaf Scholz a declarat luni că nu ar trebui să existe amenzi în Uniunea Europeană pentru companiile ...
Romanian Business Leaders cere partidelor pro-occidentale să strângă rândurile în fața lui Călin Georgescu pentru a apăra libertatea și democrația
Romanian Business Leaders cere partidelor pro-occidentale să strângă rândurile în fața lui Călin Georgescu pentru ...
În urma desfășurării ieri a turului I al alegerilor prezidențiale, Fundația Romanian Business Leaders a transmis un ...