Cursul a încheiat şedinţa interbancară aproape de 4,47 lei/euro

Cursul de schimb a crescut uşor în a doua parte a şedinţei interbancare de vineri şi a ajuns la finalul zilei la 4,4660 - 4,4690 lei/euro, într-o piaţă liniştită şi în care cotaţiile au fluctuat uşor.
Economica.net - vin, 31 aug. 2012, 14:26
Cursul a încheiat şedinţa interbancară aproape de 4,47 lei/euro

La deschiderea şedinţei, euro a fost tranzacţionat la 4,4645 lei, cu 0,75 – 1,05 bani peste cotaţiile de joi din jurul orei 16:30, de 4,4540 – 4,4570 lei/euro.

Nivelul maxim tranzacţionat în prima parte a zilei a fost de 4,4670 lei/euro, iar apoi cotaţiile au fluctuat uşor în jurul nivelului de 4,46 lei/euro. În a doua jumătate a şedinţei, paritatea au urcat pentru scurt timp până la 4,4670 lei/euro.

În jurul orei 16:30, băncile cotau euro la 4,4660 – 4,4690 lei, respectiv cu 1,2 bani peste cotaţiile din aceeaşi perioadă a şedinţei precedente.

„În a doua parte a zilei au început să se mai închidă din poziţiile luate pe monedele statelor din regiune şi să se mai ia unele profituri, iar asta a dus la corecţii uşoare. Se mai reduc din poziţii pentru a nu avea o expunere mare înainte de discursului şefului Fed (banca centrală din SUA – n.r.) în caz că acesta va dezamăgi aşteptările pieţelor”, a afirmat un dealer.

Cursul de referinţă anunţat de Banca Naţională a României a scăzut şi vineri, cu 0,22 bani, şi a ajuns la 4,4595 lei/euro.

Leul s-a apreciat în luna august cu 4,05% la cursul de referinţă, cotaţiile coborând treptat de la maximul istoric de 4,6481 lei/euro atins la 3 august. Moneda naţională a început să se aprecieze din 3 august şi să recupereze din coercţia înregistrată în iulie pe fondul tensiunilor politice cauzate de suspendarea în vederea demiterii a preşedintelui Traian Băsescu.

Recuperarea leului a fost susţinută pentru început de intervenţiile indirecte ale BNR în piaţă şi de plafonarea repetată a sumelor la operaţiunile repo prin care banca centrală împrumută instituţiile de credit. Astfel, leul a revenit aproape de nivelul dinaintea începerii tensiunilor politice.

Totuşi, moneda naţională este în scădere cu 3,23% raportat la nivelul de la finalul anului trecut, când euro era cotat la 4,3197 lei.

Cursul de referinţă anunţat vineri pentru dolar a scăzut cu 0,6 bani, de la 3,5544 lei/dolar la 3,5484 lei/dolar, iar cursul pentru francul elveţian a coborât de la 3,7155 lei/franc la 3,7136 lei/franc.

Investitorii de pe pieţele externe au aşteptări ridicate de la discursul preşedintelui Rezervei Federale, Ben Bernanke, la conferinţa de la Jackson Hole, întrucât acesta ar putea da indicii dacă banca centrală a SUA va lua noi măsuri de stimulare a economiei. În 2010, preşedintele Fed a anunţat la Jackson Hole cea de-a doua rundă de relaxare cantitativă pentru stimularea economiei.

Dobânzile afişate vineri de bănci pentru depozitele plasate (ROBID) şi atrase (ROBOR) cu scadenţa la o zi au continuat să coboare, de la 4,93% – 5,43% la 4,88% – 5,38% pe an. În acelaşi timp, randamentele cu scadenţa la o săptămână au crescut nesemnificativ, de la 5,06% – 5,56% la 5,07% – 5,57% pe an.

Te-ar mai putea interesa și
Prețurile cripto au scăzut în urma conferinței de presă a Fed
Prețurile cripto au scăzut în urma conferinței de presă a Fed
După cum am menționat săptămâna trecută, am putea asista la o volatilitate ridicată pe piețele cripto în jurul reuniunii FOMC (Comisia Federală pentru Piețe) a SUA și a conferinței de......
Autostrada Moldovei: A fost deschisă circulația pe lotul 1 din A7 Ploiești – Buzău (Video)
Autostrada Moldovei: A fost deschisă circulația pe lotul 1 din A7 Ploiești – Buzău (Video)
Lotul 1 Dumbrava - Mizil (21 km) al tronsonului Ploiești - Buzău din Autostrada Moldovei A7 a fost deschis luni circulației, ...
Ajutoare de stat de 150 de milioane de euro pentru producătorii din industria agro-alimentară care investesc în energie verde pentru autoconsum
Ajutoare de stat de 150 de milioane de euro pentru producătorii din industria agro-alimentară care investesc în energie ...
Producătorii din sectorul agricol și din industria alimentară își pot depune proiectele ce vizează investiții în ...
Program de deconectări de la energia electrică, în Republica Moldova
Program de deconectări de la energia electrică, în Republica Moldova
Premier Energy, cel mai mare furnizor de energie electrică din Republica Moldova, care deservește consumatorii din centrul ...