Rata de schimb leu/euro a urcat săptămâna trecută cu 2%, până la recordul de 4,5400 lei/euro, ca urmare a intensificării aversiunii la risc a investitorilor pe fondul tensiunilor politice dintre USL şi PDL, care au culminat cu propunerea de suspendare a preşedintelui Traian Băsescu. Preşedintele Traian Băsescu a fost suspendat din funcţie de Parlament vineri cu puţin înainte de ora 21:00, când deja piaţa locală era închisă.
După suspendarea preşedintelui, pe pieţele externe cursul a fluctuat în jurul nivelului de 4,5400 lei/euro, iar în cadrul unor transferuri realizate pe piaţa de la New York a coborât brusc la 4,51 lei/euro, potrivit dealerilor.
Astfel, la deschiderea şedinţei interbancare de luni de la Bucureşti, euro a fost cotat la 4,5200 – 4,5230 lei, cu 1,69 – 1,75 bani sub ultimele cotaţii de vineri de pe piaţa locală, de 4,5375 – 4,5399 lei/euro.
Ulterior, cursul a crescut uşor spre 4,5300 lei/euro, iar până la mijlocul zilei a depăşit foarte uşor acest nivel doar de câteva ori şi pentru momente scurte. Cotaţiile s-au stabilizat în a doua parte a zilei peste 4,53 lei/euro şi au urcat până la 4,5330 lei/euro, maximul zilei.
La închidere, euro era cotat la 4,5330 – 4,5340 lei, cu 0,45 – 0,59 bani sub şedinţa precedentă.
„Jucătorii aşteaptă să vadă dacă vor fi respectate condiţiile din acordul cu FMI-ul, dacă România se va încadra în ţintele asumate. În astfel de momente, în care mediul politic este tensionat, alte ţări se arată îngrijorate de situaţia din România, singura poziţie pe care o pot lua jucătorii este să mizeze pe deprecierea leului”, a afirmat un dealer.
Cancelarul german Angela Merkel a avut luni „o convorbire telefonică detaliată” cu preşedintele român Traian Băsescu, iar „în centrul discuţiei a fost desfăşurarea evenimentelor politice interne din România”.
„Explicaţiile preşedintelui Băsescu confirmă îngrijorările guvernului german. Cancelarul consideră innacceptabil ca într-o ţară a Uniunii Europene să fie lezate principiile de bază ale statului de drept”, a declarat, într-un comunicat, purtătorul de cuvânt al Guvernului german, Steffen Seibert.
Cursul de referinţă leu/euro anunţat luni de BNR a atins un nou maxim istoric, de 4,5275 unităţi, iar rata oficială pentru dolar a stabilit un nou record şi a urcat la 3,6848 lei/dolar.
Precedentele maxime istorice au fost atinse vineri, când cotaţia leu/euro a fost la 4,5142 unităţi, iar rata oficială pentru dolar la 3,6480 lei/dolar, când jucătorii mizau pe deprecierea leului, în aşteptarea votului din Parlament pentru suspendarea preşedintelui Traian Băsescu.
Cursul de referinţă leu/euro afişat luni este cu 1,33 bani peste precedentul record, iar paritatea leu/dolar este cu 3,68 bani mai mare decât în şedinţa precedentă.
Deprecierea leului în raport cu euro a influenţat şi paritatea oficială leu/franc elveţian, care a urcat cu 1,09 bani, de la 3,7582 lei/franc la 3,7691 lei/franc. Aceasta este cea mai mare cotaţie din ultimele zece luni. O rată oficială mai ridicată a fost înregistrată la 5 septembrie 2011, când francul a fost la 3,8133 lei.
Cursurile de referinţă leu/dolar şi leu/franc sunt calculate de BNR în funcţie de paritatea leu/euro şi ratele de schimb euro/dolar şi euro/franc.
Potrivit dealerilor, costurile asigurării datoriilor împotriva riscului de neplată, prin intermediul contractelor credit default swaps (CDS) au revenit pe creştere şi a ajuns la 450 de puncte, deşi în prima oră a şedinţei de la Bucureşti cotaţia a scăzut uşor, la 425 puncte. Astfel, a fost depăşit şi nivelul atins vineri, de 430 puncte.
Băncile comerciale au afişat luni dobânzi de 4,97% – 5,45% pe an pentru depozitele cu scadenţa la o zi, foarte uşor peste cele practicate vineri, de 4,93% – 5,38% pe an. Totodată, dobânzile pentru plasamentele pe termen de o săptămână au crescut nesemnificativ, la 4,96% – 5,45% pe an, după ce vineri acestea au fost de 4,95% – 5,43% pe an.
Dobânzile încadrează astfel rata dobânzii de politică monetară a BNR, de 5,25% pe an.