Cursul a închis uşor peste 4,57 lei/euro

Cotaţiile monedei naţionale oscilau la închiderea şedinţei interbancare în jurul nivelului de 4,57 lei/euro, într-o piaţă în care BNR a susţinut aprecierea leului prin vânzări de valută pe tot parcursul zilei, potrivit dealerilor.
Economica.net - lun, 06 aug. 2012, 14:53
Cursul a închis uşor peste 4,57 lei/euro

În jurul orei 17:00, schimburile se perfectau la 4,5715 – 4,5740 lei/euro, mult sub nivelul de la aceeaşi oră de vineri, de 4,6375 – 4,6415 lei/euro.

La deschiderea şedinţei interbancare de luni de la Bucureşti, euro a fost cotat la 4,6300 – 4,6330 lei, iar în prima parte a sesiunii cotaţiile au atins un minim de 4,5650 lei/euro.

Potrivit dealerilor, volumele trasferate au fost reduse, iar scăderea bruscă a cotaţiilor a fost determinată cel mai probabil de intervenţiile indirecte ale băncii centrale. Totodată, dealerii spun că într-o anumită măsură a contat şi anunţul băncii centrale privind plafonarea împrumuturilor la operaţiunea repo, întrucât unii jucători se aşteaptă ca dobânzile la lei să crească.

Banca Naţională a României a anunţat că va acorda luni băncilor comerciale cel mult 6 miliarde lei, aceasta fiind prima plafonare începând cu luna noiembrie 2008 a sumei cu care banca centrală împrumută instituţiile de credit prin operaţiuni repo.

Astfel, banca centrală a împrumuta luni 10 bănci comerciale cu 6 miliarde lei, pentru o săptămână, însă cererea a fost de peste 2,5 ori mai mare, de 15,1 miliarde lei.

După ce cotaţiile au atins nivelul minim ,de 4,5650 lei/euro, cursul a revenit pe creştere uşoară, cu oscilaţii uşor peste 4,57 lei/euro.

Rata de referinţă pentru euro a coborât luni cu 7,41 bani, la 4,5740 lei/euro, după ce vineri a atins un nivel record.

În sesiunea de vineri, cursul BNR a urcat la 4,6481 lei/euro, maximul istoric, ca urmare a tensiunilor politice. Leul şi-a reluat deprecierea după ce Curtea Constituţională a anunţat că a amânat decizia privind referendumul de demitere a lui Traian Băsescu, urmând să verifice listele electorale.

Raportat la cursul de vineri, leul a pierdut 7,6% de la începutul anului, de la 4,3197 lei/euro. Leul s-a depreciat însă accentuat de la începutul lunii iulie, cu până la 4,4%, din cauza turbulenţelor politice.

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a afirmat luni că deprecierea leului din ultima perioada a fost „rezonabilă” dacă sunt avute în vedere tensiunile politice interne, dar scăderea depăşeşte fundamentele economice, chiar dacă România are un deficit de cont curent destul de înalt, care trebuie finanţat.

Pentru dolar rata de referinţă a coborât de la 3,7972 lei/dolar la 3,6997 lei/dolar, iar cursul pentru franc a scăzut de la 3,8695 lei/franc la 3,8077 lei/franc.

Dobânzile afişate de băncile comerciale pentru plasamentele cu scadenţă la o zi se plasau la 4,8-5,28% pe an, apropiate de cele de vineri.

În acelaşi timp, randamentele cu scadenţa la o săptămână se situau la 4,84 – 5,33% pe an. După operaţiunea repo, acestea au urcat la 5,2 – 5,7%.

Te-ar mai putea interesa și
Inundații în Spania. Numărul persoanelor decedate in regiunea Valencia e de cel puțin 155. Alte trei victime au fost înregistrate în alte regiuni
Inundații în Spania. Numărul persoanelor decedate in regiunea Valencia e de cel puțin 155. Alte trei victime au fost ...
Numărul persoanelor care şi-au pierdut viaţa în inundaţiile devastatoare care au lovit regiunea spaniolă Valencia a crescut la cel puţin 155, a anunţat joi guvernul regional, transmite......
Guvernul ungar vrea să crească mai multe taxe începând din 2025, pentru a reduce deficitul
Guvernul ungar vrea să crească mai multe taxe începând din 2025, pentru a reduce deficitul
Ungaria a propus din 2025 majorarea unor taxe în linie cu rata anuală inflaţiei din iulie, ca parte a eforturilor mai ...
Suzuki va dezvolta la fabrica sa din India un nou model de SUV electric pe care-l va furniza companiei Toyota
Suzuki va dezvolta la fabrica sa din India un nou model de SUV electric pe care-l va furniza companiei Toyota
Suzuki Motor Corporation (Suzuki) şi Toyota Motor Corporation (Toyota) îşi consolidează colaborarea în domeniul vehiculelor ...
Compania farmaceutică Teva, amendată de Comisia Europeană cu 462,6 milioane de euro pentru abuz de poziție dominantă
Compania farmaceutică Teva, amendată de Comisia Europeană cu 462,6 milioane de euro pentru abuz de poziție dominantă
Comisia Europeană a amendat compania farmaceutică Teva cu 462,6 milioane de euro pentru că a abuzat de poziţia sa dominantă ...