Cursul a închis uşor peste cotaţiile de vineri

Cursul a încheiat şedinţa interbancară de luni în creştere uşoară, la 4,4615 - 4,4635 lei/euro, într-o piaţă unde în prima parte a zilei leul a urmat linia valutelor din regiune şi ordinele de cumpărare de euro plasate de bănci pentru companii au dus cotaţiile până la un maxim de 4,4685 lei/euro.
Economica.net - lun, 14 oct. 2013, 14:17
Cursul a închis uşor peste cotaţiile de vineri

La deschiderea şedinţei, pe piaţa interbancară euro a fost cotat la 4,4500 – 4,4530 lei, în imediata apropiere a nivelurilor de la închiderea de vineri, de 4,4495 – 4,4515 lei/euro.

Rata de schimb a fluctuat foarte uşor în prima oră de tranzacţionare, după care a început să crească treptat, urmând linia monedelor statelor din regiune, dar şi ca urmare a plasării unor ordine de cumpărare de euro de bănci în numele unor companii clienţi.

Cel mai redus nivel tranzacţionat luni a fost la deschidere, de 4,4565 lei/euro, iar maximul a fost înregistrat în jurul orei 13:00, când euro a fost cotat la 4,4685 lei.

În partea a doua a zilei, cotaţiile au revenit uşor spre 4,46 lei/euro, ca urmare a unor ordine mici de vânzare de euro plasate de jucători străini, potrivit dealerilor.

Volumele de transfer au fost mici până la finalul zilei, iar în jurul orei 16:30, euro era cotat la 4,4615 – 4,4635 lei, cu 1,2 bani peste închiderea de vineri.

Astfel, leul este în scădere cu aproape 0,3% în raport cu euro.

În acelaşi timp, zlotul şi forintul sunt în scădere cu 0,1% faţă de euro.

Cursul de referinţă anunţat de Banca Naţională a României (BNR) a urcat cu 1,68 bani (0,38%), la 4,4676 lei/euro, şi a atins maximul ultimelor aproape trei săptămâni. Un curs mai mare decât cel de luni a fost publicat de banca centrală pe 25 septembrie, când euro a fost cotat la 4,4711 lei.

În ultimele două şedinţe ale săptămânii anterioare, cursul de referinţă leu/euro a scăzut cu 1,23 bani, respectiv cu 0,28%, după ce miercuri a urcat la 4,4631 lei/euro şi a atins cel mai ridicat nivel din ultimele două săptămâni.

Cursul de referinţă leu/dolar american a crescut luni cu 1,67 bani (0,51%), la 3,2948 unităţi, după ce în şedinţa anterioară a coborât la 3,2781 lei/dolar.

Leul s-a depreciat, luni, şi în raport cu francul elveţian, rata de schimb avansând cu 0,94 bani (0,26%), de la 3,6116 lei/franc la 3,6210 lei/franc.

Ratele de schimb leu/dolar şi leu/franc elveţian sunt calculate de BNR în funcţie de paritatea leu/euro şi cotaţiile de schimb euro/dolar şi euro/franc elveţian.

Dobânzile afişate luni de băncile comerciale pentru depozitele atrase (ROBID) şi plasate (ROBOR) în lei pe termen de o zi au scăzut nesemnificativ, la 2,12% – 2,62% pe an, de la nivelurile de vineri, de 2,18% – 2,68% pe an. Dobânzile sunt mult sub rata dobânzii de politică monetară a BNR, de 4,25% pe an.

Dobânzile afişate pentru plasamentele cu scadenţă la o săptămână sunt de 2,36% – 2,86% pe an, în imediata apropiere a nivelurilor de vineri, de 2,38% – 2,88% pe an.

Te-ar mai putea interesa și
Va reuși SUA să inunde lumea cu gaze lichefiate (LNG) în schimbul renunțării la suprataxe sau „se împușcă Trump în picior”?
Va reuși SUA să inunde lumea cu gaze lichefiate (LNG) în schimbul renunțării la suprataxe sau „se împușcă Trump ...
O analiză a The Economist preluată de Energy Press arată că Statele Unite nu au foarte multe șanse să hărțuiască lumea pentru a vinde cantitățile enorme de gaze pe care și le dorește......
Trump cere tranzit liber pentru navale americane prin canalele Panama şi Suez
Trump cere tranzit liber pentru navale americane prin canalele Panama şi Suez
Donald Trump a cerut sâmbătă trecerea liberă a navelor americane prin canalele Panama şi Suez şi i-a solicitat secretarului ...
Trump Jr. crede că centrul şi estul Europei evoluează mai favorabil decât partea occidentală
Trump Jr. crede că centrul şi estul Europei evoluează mai favorabil decât partea occidentală
Relaţia personală bună şi bazată pe încredere între premierul ungar Viktor Orban şi preşedintele american Donald ...
Cât de aproape sunt frații Pavăl, proprietarii Dedeman, de un miliard de euro în imobiliare
Cât de aproape sunt frații Pavăl, proprietarii Dedeman, de un miliard de euro în imobiliare
Frații Adrian și Dragoș Pavăl și-au mai adăugat o clădire de birouri din București în portofoliul imobiliar deținut ...