Cursul a rămas peste 4,44 lei/euro pe piaţa interbancară

Cotaţiile monedei naţionale au rămas uşor peste 4,44 lei/euro, iar dealerii spun că deprecierea leului a fost temperată de intervenţiile indirecte ale băncii centrale, în timp ce valutele din regiune au revenit pe scădere, atenţia pieţelor fiind orientată din nou spre Grecia.
Economica.net - mar, 15 mai 2012, 14:09
Cursul a rămas peste 4,44 lei/euro pe piaţa interbancară

În jurul orei 16:30, euro era schimbat pentru 4,4405 – 4,4425 lei, aproape de nivelul de luni seară, când operaţiunile s-au încheiat la 4,4425 – 4,4435 lei/euro.

La deschidere, euro a fost cotat la 4,4480 lei, iar puţin după ora 10:30 cotaţiile au atins un minim de 4,4385 lei/euro.

Ulterior, rata de schimb oscilat uşor peste 4,44 lei/euro, iar BNR a fost prezentă permanent în piaţă, prin vânzări de euro, potrivit unor dealeri.

Pieţele financiare sunt sub presiune de la începutul săptămânii trecute, după ce cele două partide principale care susţin acordul Greciei cu instituţiile financiare internaţionale nu au reuşit să obţină împreună majoritatea, punând sub semnul întrebării capacitatea ţării de a respecta condiţiile convenite cu creditorii externi, de a evita falimentul şi de a rămâne în zona euro.

Purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei a anunţat marţi că Grecia va organiza noi alegeri anticipate, dat find că liderii principalelor formaţiuni politice nu au ajuns la un acord pentru formarea guvernului.

La începutul sesiunii, pieţele au revenit pentru scurt timp pe plus, propulsate de avansul economic peste aşteptări anunţat de Germania pentru primul trimestru, însă temerile privind criza din zona euro a întors pieţele pe minus.

Cursul de referinţă anunţat de Banca Naţională a României (BNR) a atins marţi al treilea maxim istoric consecutiv, de 4,4411 lei/euro, în urcare cu 0,38 bani faţă de luni.

Astfel, leul a scăzut cu 2,8% în raport cu euro faţă de finele anului trecut, când BNR a publicat un nivel de 4,3197 lei/euro.

Referinţa pentru dolar a urcat marţi cu 0,97 bani, la 3,4576 lei/dolar, ajungând la un nou nivel maxim începând cu 1 iulie 2010. La data menţionată, referinţa s-a situat la 3,5420 lei/dolar.

Pentru francul elveţian, cotaţia a crescut la 3,6971 lei/franc, nivel care reprezintă un nou maxim începând cu 5 septembrie 2011. La începutul lunii septembrie, francul a fost cotat la 3,8133 lei.

Băncile comerciale practicau dobânzi de 4,34 – 4,84% pe an pentru plasamentele cu scadenţă la o zi, faţă de 3,78 – 4,28% % luni. Dobânzile pentru sumele plasate pe termen de o săptămână au urcat de la 3,91 – 4,41% la 4,38 – 4,88%.

Te-ar mai putea interesa și
Kazahstanul vrea să-și crească masiv exportuirle de petrol ocolind Rusia
Kazahstanul vrea să-și crească masiv exportuirle de petrol ocolind Rusia
Kazahstanul şi-ar putea majora semnificativ exporturile de ţiţei de la portul turcesc Ceyhan, a declarat luni ministrul Energiei, Almasadam Satkaliyev, o decizie care ar reduce ponderea de peste......
Elon Musk consideră că SUA ar trebui să renunțe la avioanele de vănâtoare în favoarea dronelor
Elon Musk consideră că SUA ar trebui să renunțe la avioanele de vănâtoare în favoarea dronelor
Miliardarul american Elon Musk, desemnat de preşedintele ales al SUA, Donald Trump, să conducă un departament care va ...
Olaf Scholz se opune amenzilor impuse de UE companiilor auto care nu respectă limitele impuse emisiilor de carbon
Olaf Scholz se opune amenzilor impuse de UE companiilor auto care nu respectă limitele impuse emisiilor de carbon
Cancelarul german Olaf Scholz a declarat luni că nu ar trebui să existe amenzi în Uniunea Europeană pentru companiile ...
Romanian Business Leaders cere partidelor pro-occidentale să strângă rândurile în fața lui Călin Georgescu pentru a apăra libertatea și democrația
Romanian Business Leaders cere partidelor pro-occidentale să strângă rândurile în fața lui Călin Georgescu pentru ...
În urma desfășurării ieri a turului I al alegerilor prezidențiale, Fundația Romanian Business Leaders a transmis un ...