Cursul a rămas uşor peste 4,36 lei/euro până la finalul sesiunii

Cotaţiile leului au rămas uşor peste 4,36 lei/euro, după ce dimineaţă au atins un maxim de 4,3670 lei/euro, în linie cu evoluţia valutelor din regiune, după date sub aşteptări despre industria manufacturieră din China, care s-au adăugat îngrijorărilor că Fed ar putea reduce achiziţia de obligaţiuni.
Economica.net - joi, 23 mai 2013, 14:40
Cursul a rămas uşor peste 4,36 lei/euro până la finalul sesiunii

În jurul orei 16:30, operaţiunile se realizau în intervalul 4,3610 – 4,3630 lei/euro, peste cotaţiile de la finalul sesiunii precedente, de 4,3465 – 4,3470 lei/euro.

La deschidere, euro a fost cotat la 4,3545 – 4,3575 lei, iar în prima oră de tranzacţionare, cursul a atins un maxim de 4,3670 lei/euro.

Ulterior, cotaţiile au coborât în jurul nivelului de 4,36 lei/euro.

Potrivit dealerilor, leul a urmat deprecierea înregistrată de valutele din regiune, după date sub aşteptări despre industria manufacturieră din China, care s-au adăgat îngrijorărilor că Rezerva Federală (Fed) din SUA ar putea reduce achiziţiile de obligaţiuni.

„Leul ar putea să reintre pe o tendinţă de depreciere în săptămânile următoare, când ne aşteptăm ca moneda locală să ajungă la 4,40 unităţi faţă de euro”, arată un raport ING Bank transmis joi dimineaţă.

Referinţa afişată joi de Banca Naţională a României (BNR) a urcat cu 1,46 bani, la 4,3611 lei/euro, şi a atins cel mai ridicat nivel din ultimele aproape cinci săptămâni.

O paritate mai mare decât cea de joi, de 4,3663 lei/euro, a fost anunţată de banca centrală în data de 19 aprilie.

În sesiunea de miercuri, cursul a fost de 4,3465 lei/euro.

Leul a pierdut teren şi în raport cu francul elveţian, iar rata de referinţă a urcat de la 3,4693 lei/franc la 3,5056 lei/franc. În sesiunea precedentă, rata de referinţă pentru francul elveţian a atins cel mai redus nivel din 5 iulie 2011, dată la care francul a fost la 3,4229 lei.

Leul s-a depreciat joi şi faţă de dolarul american, astfel că rata de schimb pentru dolar a crescut la 3,3845 lei/dolar şi a atins un nou maxim din ultimele şase săptămâni. O rată mai ridicată a fost anunţată de BNR pe 8 aprilie, când dolarul a fost cotat la 3,3894 lei.

Cotaţiile leu/dolar şi leu/franc elveţian sunt calculate de Banca Naţională a României în funcţie de paritatea leu/euro şi ratele de schimb euro/dolar şi euro/franc elveţian.

Dobânzile afişate joi de băncile comerciale pentru plasamentele pe termen de o zi au fost de 2,11% – 2,59% pe an, fiind cu mult sub rata dobânzii de politică monetară a BNR, de 5,25% pe an. Dobânzile au scăzut vizibil încă de marţi, întrucât unele bănci şi-au constituit deja rezervele minime obligatorii cerute de BNR.

Randamentele cu scadenţa la o săptămână se plasau la 4,73 – 5,23% pe an.

Te-ar mai putea interesa și
Utilizarea Inteligenței Artificiale începe să fie reglementată
Utilizarea Inteligenței Artificiale începe să fie reglementată
Companiile care achiziţionează şi utilizează sisteme de Inteligenţă Artificială (IA) cu grad ridicat de risc la locul de muncă vor face obiectul unor exigenţe stricte în ceea ce priveşte......
Politica monetară a BCE nu trebuie să rămână restrictivă prea mult timp
Politica monetară a BCE nu trebuie să rămână restrictivă prea mult timp
Chiar dacă va mai dura o perioadă până când inflaţia în zona euro va reveni, sustenabil, la ţinta de 2%, politica ...
Ce planuri are Călin Georgescu pentru România – programul „Hrană, Apă, Energie”
Ce planuri are Călin Georgescu pentru România – programul „Hrană, Apă, Energie”
Candidatul independent Călin Georgescu a obţinut 22,38% din voturi la la primul tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale. ...
CEC Bank – Comisioane de administrare ZERO pentru două pachete bancare achiziționate în 25-27 noiembrie
CEC Bank – Comisioane de administrare ZERO pentru două pachete bancare achiziționate în 25-27 noiembrie
CEC Bank desfășoară o campanie aniversară în perioada 25 – 27 noiembrie 2024, în care comisioanele de administrare ...