Cursul a revenit peste 4,4150 lei/euro, în linie cu regiunea

Moneda naţională s-a depreciat în a doua parte a sesiunii interbancare de miercuri, în linie cu evoluţia valutelor din regiune, care au pierdut teren faţă de euro, din cauza temerilor privind incertitudinile legate de situaţia din Cipru şi Italia.
Economica.net - mie, 27 mart. 2013, 15:00
Cursul a revenit peste 4,4150 lei/euro, în linie cu regiunea

În jurul orei 16:30, schimburile se perfectau la 4,4165 – 4,4170 lei/euro, peste cotaţiile de la finalul sesiunii de marţi, când băncile schimbau euro pentru 4,4080 – 4,4110 lei.

La deschidere, euro era cotat uşor sub 4,41 lei/euro, după care rata de schimb a coborât treptat până la 4,3960 lei/euro.

Ulterior, cursul a revenit pe creştere, ca urmare a sentimentului negativ prezent pe majoritatea pieţelor internaţionale, potrivit dealerilor.

Euro a scăzut miercuri sub nivelul de 1,28 dolari pe unitate, pentru prima oară în ultimele patru luni, din cauza planului de salvare a Ciprului şi a incertitudinilor politice din Italia, care subminează încrederea investitorilor în activele din regiune.

Moneda unică s-a depreciat în raport cu 16 valute importante, după o cerere scăzută la vânzarea de obligaţiuni italiene, partidele politice din Italia nereuşind să ajungă la un acord pentru formarea guvernului, după alegerile de luna trecută.

Totodată, acţiunile de pe Wall Street au început tranzacţiile de miercuri în scădere, trase în jos de aceleaşi incertitudini, investitorii aşteptând şi date referitoare la vânzările de locuinţe din Statele Unite.

Banca Naţională a României (BNR) a anunţat miercuri un curs de referinţă cu 0,79 bani mai redus, de 4,4032 lei/euro. În sesiunea de marţi, cursul a fost de 4,4111 lei/euro.

Cursul pentru dolarul american a continuat să urce însă, cu 1,54 bani, la 3,4419 lei/dolar, ajungând astfel la un nou maxim de după 13 decembrie, când dolarul a fost cotat la 3,4522 lei.

Totodată, cursul pentru francul elveţian a crescut uşor, la 3,6156 lei/franc.

Cursurile leu/dolar şi leu/franc elveţian sunt calculate de Banca Naţională a României în funcţie de paritatea leu/euro şi ratele de schimb euro/dolar şi euro/franc elveţian.

Dobânzile practicate miercuri de băncile comerciale pentru depozitele în lei atrase pe termen de o zi au scăzut de la 4,64 – 5,14%. la 4,5 – 5%. În acelaşi timp, randamentele pentru plasamentele pe o săptămână se situau la 4,56 – 5,06%.

Te-ar mai putea interesa și
Cum poți cere despăgubiri în cazul achiziționării unor produse defecte. Comisia Europeană a clarificat situația platformelor digitale și a producătorilor de gadgeturi
Cum poți cere despăgubiri în cazul achiziționării unor produse defecte. Comisia Europeană a clarificat situația platformelor ...
Din decembrie 2026 va fi în vigoare o nouă legislație care va susține demersurile consumatorilor care au achiziționat produse defecte și au suferit prejudicii din cauza aceasta. Sunt vizate de......
Prețul gazelor crește și a a ajuns la nivelul maxim al ultimului an pe piața românească. Posibile probleme cu plafonarea
Prețul gazelor crește și a a ajuns la nivelul maxim al ultimului an pe piața românească. Posibile probleme cu plafonarea
Prețul gazelor pe piața spot a BRM a ajuns la cel mai mare nivel al ultimului an. Prețuile sunt în creștere în toată ...
COP29 – Cel mai recent proiect de acord a fost respins de UE, SUA, China și statele arabe
COP29 – Cel mai recent proiect de acord a fost respins de UE, SUA, China și statele arabe
Ţările bogate şi cele în curs de dezvoltare nu s-au apropiat de un acord joi, în cadrul conferinţei privind schimbările ...
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
În Grecia, cererea de călătorii în timpul verii se modifică, de la lunile de vârf tradiţionale iulie şi august, la ...