Cursul a scăzut spre 4,39 lei/euro în a doua parte a şedinţei interbancare

Cursul de schimb a încheiat şedinţa la 4,3950 - 4,3965 lei/euro, într-o piaţă unde cotaţiile au scăzut treptat şi pentru scurt timp chiar au fost sub 4,39 lei/euro, în cadrul unor tranzacţii cu volume de tranzacţionare în creştere.
Economica.net - mie, 24 iul. 2013, 13:55
Cursul a scăzut spre 4,39 lei/euro în a doua parte a şedinţei interbancare

La deschiderea şedinţei, euro a fost cotat la 4,4030 – 4,4045 lei, respectiv cu 1,05 – 1,1 bani sub nivelurile de marţi, din jurul orei 16:30, de 4,4140 – 4,4150 lei/euro.

În prima parte a zilei cotaţiile au fluctuat uşor în jurul nivelului de 4,4 lei/euro, în cadrul unor tranzacţii cu volume reduse, specifice perioadei de vară.

După ora 13:00, cotaţiile au scăzut spre 4,39 lei/euro, iar volumele de tranzacţionare au urcat, ca urmare a unor ordine de vânzare de euro.

Cel mai redus nivel tranzacţionat a fost de 4,3890 lei/euro.

În jurul orei 16:30, euro era cotat la 4,3950 – 4,3965 lei, respectiv cu 1,85 – 1,9 bani sub nivelurile de la închiderea şedinţei de marţi.

Astfel, leul este în creştere cu 0,4% în raport cu euro, în timp ce zlotul este în scădere cu 0,3%, iar forintul este în stagnare.

„Întrucât monedele regionale s-au îndreptat în direcţia opusă, credem că acest avans al leului este determinat de evoluţia instrumentelor datoriei publice şi ţinând cont de posibilul impuls din partea condiţiilor favorabile de lichiditate, am putea asista la noi episoade de întărire a leului în această săptămână. Totuşi, credem că eventuala apreciere va fi limitată, date fiind volumele scăzute şi potenţiale date economice sub aşteptări în Europa astăzi (miercuri, n.r)”, notează analiştii ING Bank într-un raport transmis miercuri dimineaţă.

Cursul de referinţă anunţat de Banca Naţională a României (BNR) a coborât uşor şi miercuri, pentru a cincea şedinţă consecutiv, şi a ajuns la 4,4040 lei/euro, atingând astfel cel mai redus nivel din ultimele şapte săptămâni. O paritate mai mică a fost afişată pe 4 iunie, dată când euro a fost la 4,4008 lei.

Rata publicată miercuri este cu 1,69 bani sub cea de marţi, de 4,4209 lei/euro. În ultimele cinci şedinţe, cursul de referinţă a coborât cu 4,27 bani, respectiv cu aproape 1%, de la 4,4467 lei/euro.

Leul s-a întărit miercuri şi în raport cu dolarul, rata de schimb coborând cu 2,87 bani, de la 3,3571 lei/dolar la 3,3284 lei/dolar. Astfel, rata de referinţă a atins cel mai redus nivel din 10 mai, dată când BNR a publicat un curs de 3,3237 lei/dolar.

Totodată, cursul de referinţă pentru francul elveţian a scăzut, miercuri, de la 3,5726 lei/franc la 3,5569 lei/franc, şi a atins minimul ultimelor şapte săptămâni. O rată de schimb mai redusă decât cea de miercuri a fost afişată pe 4 iunie, când francul elveţian a fost la 3,5465 lei.

Aceasta a fost a cincea şedinţă consecutivă în care paritatea leu/franc elveţian a scăzut uşor. În ultimele cinci şedinţe, cursul a coborât cu 4,67 bani, de la 3,6036 lei/franc. Leul s-a întărit în această perioadă cu 1,3% în raport cu francul elveţian.

Ratele de schimb leu/dolar şi leu/franc elveţian sunt calculate de Banca Naţională a României în funcţie de paritatea leu/euro şi ratele de schimb euro/dolar şi euro/franc elveţian.

Dobânzile afişate miercuri de băncile comerciale pentru depozitele atrase (ROBID) şi plasate (ROBOR) în lei pe termen de o zi au urcat de la 2,96% – 3,46% pe an la 3,97% – 4,47% pe an, în prima zi a actualei perioade în care băncile trebuie să constituie rezervele minime obligatorii stabilite de BNR. Dobânzile sunt, încă, sub rata dobânzii de politică monetară a BNR, de 5% pe an.

Pe de altă parte, dobânzile pentru plasamentele la o săptămână au scăzut uşor, de la 4,33% – 4,83% pe an, la 4,09% – 4,59% pe an.

Te-ar mai putea interesa și
EXCLUSIV Producătorul de confecţii Habitex, prezent prin trei firme în România, a disponibilizat majoritatea angajaţilor, peste 200 de oameni
EXCLUSIV Producătorul de confecţii Habitex, prezent prin trei firme în România, a disponibilizat majoritatea angajaţilor, ...
Producătorul de confecţii belgian Habitex, prezent în ţara noastră prin trei firme, a disponibilizat majoritatea angajaţilor din România, motivul principal invocat fiind scăderea......
Update: CCR a publica motivarea deciziei în cazul respingerii candidaturii Dianei Șoșoacă la alegerile prezidențiale
Update: CCR a publica motivarea deciziei în cazul respingerii candidaturii Dianei Șoșoacă la alegerile prezidențiale
Curtea Constituţională a României a publicat, luni, motivarea deciziei privind respingerea candidaturii Dianei Iovanovici-Şoşoacă ...
Comisarul european pentru Afaceri Interne, Ylva Johansson: Mesajul meu la Consiliul JAI va fi că România şi Bulgaria trebuie să adere la spaţiul Schengen cu frontierele terestre până la sfârşitul anului
Comisarul european pentru Afaceri Interne, Ylva Johansson: Mesajul meu la Consiliul JAI va fi că România şi Bulgaria trebuie ...
Comisarul european pentru Afaceri Interne, Ylva Johansson, a declarat luni la Strasbourg, în plenul Parlamentului European, ...
Compania Alsin livrează faza I a primului proiect rezidențial cu încălzire gratuită din România și investește peste 20 de milioane de euro în faza a doua
Compania Alsin livrează faza I a primului proiect rezidențial cu încălzire gratuită din România și investește peste ...
Compania de dezvoltare imobiliară Alsin Management, deținută de omul de afaceri Andrei Lișinschi, a finalizat prima fază ...