Cursul a scăzut sub 4,43 lei/euro la deschiderea şedinţei, iar apoi s-a întors peste acest nivel

Cursul de schimb a scăzut uşor sub 4,43 lei/euro la deschiderea şedinţei interbancare de luni, iar apoi s-a întors peste acest nivel, într-o piaţă liniştită şi cu volume reduse de tranzacţionare, potrivit dealerilor.
Economica.net - lun, 07 oct. 2013, 07:53
Cursul a scăzut sub 4,43 lei/euro la deschiderea şedinţei, iar apoi s-a întors peste acest nivel

La deschiderea şedinţei, euro a fost cotat la 4,4250 – 4,4270 lei, cu 0,3 – 0,4 bani sub nivelurile de vineri din jurul orei 16:30, de 4,4280 – 4,4310 lei/euro.

În prima oră cotaţiile au fluctuat foarte uşor, în cadrul unor transferuri cu volume reduse. Cel mai redus nivel tranzacţionat a fost de 4,4270 lei/euro, iar maximul de 4,4325 lei/euro.

La scurt timp după ora 10:00, pe piaţa interbancară euro era cotat la 4,4300 – 4,4325 lei, cu 0,15 – 0,2 bani peste închiderea de vineri.

După prima oră a şedinţei de la Bucureşti, zlotul şi forintul erau în scădere cu câte 0,2% în raport cu euro.

„Leul este momentan apreciat cu circa 0,5% faţă de nivelurile de la mijlocul lunii septembrie, din urma şedinţei de politică monetară din SUA, în vreme ce monedele CE3 (zlotul, forintul şi coroana cehă – n.r.) sunt în mare măsură neschimbate. Această evoluţie uşor mai bună a leului comparativ cu regiunea, care s-a realizat pe volume relativ reduse, sugerează că potenţialul pentru avansuri este relativ limitat, date fiind şi condiţiile mai puţin favorabile din pieţele internaţionale”, afirmă analiştii INB Bank, într-o notă transmisă luni dimineaţă.

Cursul de referinţă anunţat de Banca Naţională a României (BNR) a scăzut vineri pentru a patra zi consecutiv şi a ajuns la 4,4306 lei/euro, atingând astfel cel mai redus nivel din ultima lună. O paritate mai mică decât cea de vineri a fost afiaştă de BNR în data de 2 septembrie, când euro a fost la 4,4221 lei.

Rata de schimb publicată vineri este cu aproape un ban sub paritatea de joi, de 4,4403 lei/euro.

Leul s-a apreciat şi în raport cu dolarul american, cursul de referinţă coborând cu 0,64 bani, de la 3,2624 lei/dolar la 3,2560 lei/dolar. Astfel, rata de schimb a atins cel mai redus nivel din 13 februarie, dată când dolarul a fost cotat la 3,2542 lei.

Cursul de referinţă leu/franc elveţian a coborât de asemenea, la 3,6142 lei/franc, de la 3,6199 lei/franc în ziua precedentă. O paritate mai mică decât cea de vineri a fost publcată de banca centrală pe 19 septembrie. Atunci, cursul de referinţă a fost de 3,6091 lei/franc.

Ratele de schimb leu/dolar şi leu/franc elveţian sunt calculate de BNR în funcţie de paritatea leu/euro şi cotaţiile de schimb euro/dolar şi euro/franc elveţian.

Dobânzile practicate luni dimineaţă de băncile comerciale pentru plasamentele în lei pe termen de o zi au crescut uşor, la 2,5% – 3% pe an, după ce vineri au fost de 2,35% – 2,85% pe an.

Te-ar mai putea interesa și
Programul de guvernare: Prima autostradă care va traversa Munții Carpați va fi finalizată până la sfârșitul lui 2028
Programul de guvernare: Prima autostradă care va traversa Munții Carpați va fi finalizată până la sfârșitul lui 2028
Finalizarea primei autostrăzi montane, care va traversa Munţii Carpaţi, inclusiv primele tuneluri montane la profil de autostradă, până la sfârşitului anului 2028, se numără printre......
Wizz Air lansează pentru perioada sărbătorilor promoții la biletele pentru cinci curse cu plecare din România
Wizz Air lansează pentru perioada sărbătorilor promoții la biletele pentru cinci curse cu plecare din România
Transportatorul aerian Wizz Air anunță că oferă clienților posibilitatea de a cumpăra bilete pe cinci rute la tarife ...
Program de guvernare: Creștere estimată de 1,1% a veniturilor publice din PIB în 2025, contribuția la Pilonul 2 de pensii va crește până la 6%, se menține cota unică
Program de guvernare: Creștere estimată de 1,1% a veniturilor publice din PIB în 2025, contribuția la Pilonul 2 de pensii ...
Cota unică de impozitare ar urma să fie menţinută în următorii patru ani, pentru încurajarea mediului de afaceri, ...
Tanczos Barna: Calendarul de buget încă nu există. Nu cred că se poate face bugetul pe 2025 până la finalul anului
Tanczos Barna: Calendarul de buget încă nu există. Nu cred că se poate face bugetul pe 2025 până la finalul anului
Ministrul propus pentru preluarea portofoliului la Ministerul Finanţelor, Tanczos Barna, a spus că nu există un calendar ...