Cursul a scăzut sub 4,47 lei/euro în prima oră a şedinţei interbancare

Cursul de schimb a scăzut sub 4,47 lei/euro în prima oră a şedinţei interbancare din Ajunul Crăciunului, ca urmare a unor ordine de vânzare de euro plasate de jucători locali într-o piaţă liniştită şi cu volume reduse de tranzacţionare, potrivit dealerilor.
Economica.net - mar, 24 dec. 2013, 08:39
Cursul a scăzut sub 4,47 lei/euro în prima oră a şedinţei interbancare

Cursul de schimb leu/euro a urcat miercuri peste nivelul de 4,48 unităţi pe piaţa interbancară, pentru prima dată de la finele lunii iunie, iar în următoarele zile a fluctuat în jurul acestui nivel.

La deschiderea şedinţei interbancare de marţi, euro a fost cotat la 4,4780 – 4,4800 lei, cu 0,3 – 0,45 bani (0,1%) sub nivelurile de luni din jurul orei 16:30, de 4,4825 – 4,4830 lei/euro.

Ulterior, unele ordine de vânzare de euro plasate de jucători locali au dus cotaţiile sub 4,47 lei/euro, iar cel mai redus nivel tranzacţionat a fost de 4,4660 lei/euro.

La scurt timp după ora 10:00, pe piaţa interbancară euro era cotat la 4,4680 – 4,4700 lei, cu 1,3 – 1,45 bani (0,3%) sub nivelurile de la închiderea şedinţei precedente.

„Piaţa este liniştită şi volumele de tranzacţionare sunt mici. Cursul a scăzut pe fondul unor ordine de vânzare plasate de jucători locali, în timp ce jucătorii străini nu sunt prezenţi la tranzacţionare”, a afirmat un dealer.

După prima oră a şedinţei de la Bucureşti, zlotul şi forintul erau în stagnare în raport cu euro.

Cursul de referinţă anunţat de Banca Naţională a României (BNR) a crescut nesemnificativ luni, de la 4,4754 lei/euro la 4,4756 lei/euro. Rata de schimb a urcat joi la 4,4806 lei/euro şi a atins cel mai ridicat nivel de după 12 septembrie, însă vineri a scăzut la 4,4754 lei/euro.

Cursul de referinţă leu/dolar american a scăzut luni cu 0,52 bani (0,16%), de la 3,2771 unităţi la 3,2719 unităţi. Paritatea a fost vineri la maximul ultimelor două săptămâni.

Pe de altă parte, cursul leu/franc elveţian a crescut cu 0,14 bani (0,04%), de la 3,6498 lei/franc la 3,6512 lei/franc.

Ratele de schimb leu/dolar şi leu/franc elveţian sunt calculate de BNR în funcţie de paritatea leu/euro şi cotaţiile de schimb euro/dolar şi euro/franc elveţian.

Dobânzile afişate marţi dimineaţă de băncile comerciale pentru depozitele atrase (ROBID) şi plasate (ROBOR) în lei pe termen de o zi au crescut uşor, de la 0,87% – 1,37% pe an la 1,75% – 2,25% pe an, în condiţiile în care marţi a început o nouă perioadă în care băncile trebuie să constituie rezervele minime obligatorii cerute de BNR. Dobânzile sunt încă mult sub rata dobânzii de politică monetară a BNR, aflată la 4% pe an, minim istoric.

Pe de altă parte, dobânzile practicate de băncile comerciale sunt peste dobânda la facilitatea de depozit practicată de BNR, de 1% pe an.

Te-ar mai putea interesa și
Klaus Iohannis nu a desemnat premierul. Negocierile continuă și astăzi. Președintele speră că după numirea președinților celor două camere se va putea face și guvernul
Klaus Iohannis nu a desemnat premierul. Negocierile continuă și astăzi. Președintele speră că după numirea președinților ...
Preşedintele Klaus Iohannis a făcut declarații după consultările pe care le-a avut la Palatul Cotroceni cu partidele parlamentare. După consultările de astăzi de la Cotroceni, el speră că......
ANPIS: Aproape 1,2 miliarde lei, valoarea alocaţiilor de stat pentru copii plătite în noiembrie 2024
ANPIS: Aproape 1,2 miliarde lei, valoarea alocaţiilor de stat pentru copii plătite în noiembrie 2024
Valoarea alocaţiilor de stat pentru copii achitate în luna noiembrie 2024 a fost de 1,2 miliarde de lei, iar suma medie ...
Preşedintele Vladimir Putin promite mai multe ”distrugeri” în Ucraina după atacul din Rusia de sâmbătă
Preşedintele Vladimir Putin promite mai multe ”distrugeri” în Ucraina după atacul din Rusia de sâmbătă
Preşedintele rus Vladimir Putin a promis duminică şi mai multă "distrugeri" în Ucraina după un atac cu drone în ajun, ...
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Românii se află printre europenii care se tem cel mai mult că inteligența artificială va duce la pierderea multor locuri ...