Cursul a scăzut sub 4,48 lei/euro în prima oră a şedinţei interbancare

Cursul de schimb a scăzut sub 4,48 lei/euro în prima oră a şedinţei interbancare de luni, într-o piaţă liniştită şi cu volume reduse de tranzacţionare, potrivit dealerilor.
Economica.net - lun, 23 dec. 2013, 08:42
Cursul a scăzut sub 4,48 lei/euro în prima oră a şedinţei interbancare

Rata de schimb a urcat încă de miercuri peste nivelul de 4,48 lei/euro pe piaţa interbancară, pentru prima dată de la finalul lunii iunie, iar în următoarele zile a fluctuat în jurul acestui nivel.

La debutul şedinţei interbancare de luni euro a fost cotat la 4,4775 – 4,4800 lei, cu 0,3 – 0,35 bani (aproximativ 0,07%) sub nivelurile de vineri din jurul orei 16:30, de 4,4810 – 4,4830 lei/euro.

Ulterior, cotaţiile au fluctuat într-un interval îngust, cel mai ridicat nivel tranzacţionat în prima oră a şedinţei fiind de 4,4775 lei/euro, iar minimul de 4,4750 lei/euro.

La scurt timp după ora 10:00, pe piaţa interbancară euro era cotat la 4,4750 – 4,4780 lei, cu 0,5 – 0,6 bani (0,1%) sub închiderea de vineri, iar volumele de tranzacţionare erau reduse, potrivit dealerilor.

După prima oră a şedinţei de la Bucureşti, zlotul şi forintul erau în stangare în raport cu euro.

Cursul de referinţă anunţat vineri de Banca Naţională a României (BNR) a scăzut cu 0,52 bani, la 4,4754 lei/euro. În sesiunea precedentă, cursul s-a plasat la 4,4806 lei/euro, nivelul maxim începând din 12 septembrie.

Pe de altă parte, rata de referinţă leu/dolar a continuat să urce uşor vineri, de la 3,2755 unităţi la 3,2771 unităţi, reprezentând cel mai ridicat curs începând cu 5 decembrie.

Cursul leu/franc elveţian a coborât de la 3,6591 lei/franc la 3,6498 lei/franc.

Ratele de schimb leu/dolar şi leu/franc elveţian sunt calculate de BNR în funcţie de paritatea leu/euro şi cotaţiile de schimb euro/dolar şi euro/franc elveţian.

Dobânzile afişate luni dimineaţă de băncile comerciale pentru plasamentele în lei pe termen de o zi au crescut uşor, la 1,25% – 1,75% pe an, după ce vineri au fost de 0,78% – 1,28% pe an. Creşterea uşoară vine în condiţiile în care luni este ultima zi a actualei perioade în care băncile trebuie să constituie rezervele minime obligatorii cerute de BNR.

Dobânzile sunt în continuare mult sub rata dobânzii de politică monetară a BNR, aflată la 4% pe an, minim istoric.

Pe de altă parte, dobânzile practicate de băncile comerciale sunt uşor peste dobânda la facilitatea de depozit practicată de BNR, de 1% pe an.

Te-ar mai putea interesa și
Domeniu de 94 de hectare, scos la vânzare în Maramureș
Domeniu de 94 de hectare, scos la vânzare în Maramureș
Una dintre cele mai rare și valoroase proprietăți istorice din România, un ansamblu de 4 case tradiționale cu șură situate în satul Botiza din Maramureș, este scoasă la vânzare. Ansamblul......
Registrul Comerțului anunță că a limitat erorile portalului ONRC
Registrul Comerțului anunță că a limitat erorile portalului ONRC
Oficiului Național al Registrului Comerțului (ONRC) anunță că a rezolvat o mare parte din erorile noului portal al Registrului ...
Marcel Ciolacu a fost desemnat prim-ministru
Marcel Ciolacu a fost desemnat prim-ministru
Președintele Klaus Iohannis l-a desemnat pe Marcel Ciolacu drept prim-ministru al României
STB SA are un nou director executiv: Alexandru Coșocariu
STB SA are un nou director executiv: Alexandru Coșocariu
Societatea de Transport București (STB) SA are un nou director executiv: Alexandru Coșocariu. Acesta a mai deținut funcții ...