Cursul a urcat aproape de 4,45 lei/euro în prima oră a şedinţei

Cursul de schimb a urcat uşor în prima oră a şedinţei interbancare de vineri şi a ajuns aproape de 4,45 lei/euro, iar dealerii cred că BNR va interveni indirect, din nou, pentru a tempera deprecierea leului dacă va fi depăşit nivelul de 4,45 lei/euro.
Economica.net - vin, 18 mai 2012, 07:27
Cursul a urcat aproape de 4,45 lei/euro în prima oră a şedinţei

La deschiderea şedinţei euro a fost cotat la 4,4450 – 4,4460 lei, foarte aprope de cotaţiile de la închiderea sesiunii precedente, de 4,4440 – 4,4460 lei/euro.

Ulterior, cursul a continuat să crească uşor, în cadrul unor tranzacţii cu volume reduse. Astfel, în jurul orei 10:00, băncile cotau euro la 4,4470 – 4,4490 lei/euro, cu 0,3 bani peste ziua anterioară.

„Este foarte probabil ca BNR să intervină din nou indirect în piaţă pentru a apăra pragul de 4,45 lei/euro sau măcar pentru a tempera deprecierea leului. Astfel de intervenţii indirecte au mai fost şi în alte şedinţe, mai ales când cotaţiile se apropiau de 4,45 lei/euro, iar jucătorii au înţeles că banca centrală va apăra acest nivel. Deja se simte o oarecare presiune pe vânzare de euro, însă este greu de spus dacă BNR intervine indirect deja prin vânzare de euro, pentru că volumele de tranzacţionare sunt reduse. Probabil intervenţiile indirecte ale BNR vor fi mai vizibile în prima parte a zilei, astfel încât cursul de referinţă să nu urce peste 4,45 lei/euro”, a afirmat un dealer.

După prima oră a şedinţei interbancare de la Bucureşti, zlotul şi forintul se depreciau cu 0,2% şi, respectiv, cu 0,3% în raport cu euro.

Pieţele internaţionale sunt în continuare tensionate cu privire la soarta Greciei, dacă aceasta va ieşi din zona euro, dar şi la sistemul bancar din Spania. Moody’s a retrogradat ratingurile a 16 bănci spaniole, inclusiv Santander şi BBVA, acuzând recesiunea economică, pierderile tot mai mari din credite neperformante şi capacitatea redusă a guvernului de la Madrid de a susţine instituţiile financiare cu probleme.

Cursul de referinţă leu/euro anunţat joi de Banca Naţională a României (BNR) a scăzut cu 0,28 bani, la 4,4435 lei/euro, după patru zile consecutive în care rata oficială a depăşit record după record. Banca centrală a afişat miercuri cel mai ridicat curs de referinţă leu/euro din istorie, de 4,4463 unităţi.

Cursul leului faţă de euro a atins maxim după maxim de la începutul lunii mai, leul depreciindu-se până miercuri cu 1,1%, iniţial din cauza turbulenţelor de pe scena politică locală, după care au urmat temerile privind soliditatea zonei euro.

În acest an, leul a scăzut cu 2,93% în raport cu euro, de la un curs de 4,3197 lei/euro la finalul lunii decembrie.
Referinţa pentru dolar a scăzut uşor, joi, cu 0,37 bani, la 3,4950 lei/dolar după ce miercuri a atins cel mai înalt nivel de după 1 iulie 2010, de 3,4987 lei/dolar. La începutul lunii iulie a anului 2010, cursul a fost de 3,5420 lei/dolar.

Leul s-a apreciat foarte uşor şi în raport cu francul elveţian, cotaţia scăzând cu 0,22 bani, la 3,6998 lei/franc. Rata anunţată miercuri, de 3,7020 lei/franc, a reprezentat un nou nivel maxim începând cu 5 septembrie 2011, dată când francul a fost cotat la 3,8133 lei.

Dobânzile practicate vineri dimineaţă de băncile comerciale pentru plasamentele cu scadenţă la o zi au urcat de la 4,71% – 5,21% pe an la 5,5% – 6%, ca urmare a intervenţiilor valutare recente realizate de BNR, care a vândut euro şi a retras lei din piaţă, pentru a tempera deprecierea monedei naţionale.

Te-ar mai putea interesa și
China și-a revizuit PIB-ul din 2023 cu 2,7%
China și-a revizuit PIB-ul din 2023 cu 2,7%
China și-a revizuit în sus produsul intern brut (PIB) din 2023 cu 2,7%, până la 129,4 mii de miliarde de yuani (17,73 mii de miliarde de dolari), a declarat joi un înalt oficial din statistică,......
Cartierul din România cu cele mai multe apartamente de închiriat
Cartierul din România cu cele mai multe apartamente de închiriat
Un cartier din România are o ofertă generoasă pentru cei care sunt în căutarea unui apartament de închiriat. Aflată ...
Criza auto din Europa – China presează tot mai mult. Concedieri masive, închideri de fabrici, vânzări mai mici, costuri mai mari (retrospectivă 2024)
Criza auto din Europa – China presează tot mai mult. Concedieri masive, închideri de fabrici, vânzări mai mici, ...
Sectorul auto european s-a confruntat cu numeroase probleme în 2024, începând cu scăderea vânzărilor din cauza cererii ...
Rusia, atac de Crăciun asupra sistemului energetic al Ucrainei, cu drone și rachete. Șase răniți și un mort
Rusia, atac de Crăciun asupra sistemului energetic al Ucrainei, cu drone și rachete. Șase răniți și un mort
Rusia a atacat miercuri sistemul energetic al Ucrainei și unele orașe cu rachete de croazieră și rachete balistice plus ...