Cursul a urcat în a doua parte a zilei la 4,44 lei/euro, însă a revenit apoi sub 4,43 lei/euro

Cursul de schimb a încheiat şedinţa interbancară de joi la 4,4245 - 4,4270 lei/euro, într-o piaţă unde în a doua parte a zilei ordinele de cumpărare de euro au ridicat cotaţiile până la 4,44 lei/euro, dar apoi străinii au vândut euro şi leul a început să se aprecieze.
Economica.net - joi, 27 dec. 2012, 15:51
Cursul a urcat în a doua parte a zilei la 4,44 lei/euro, însă a revenit apoi sub 4,43 lei/euro

La deschiderea şedinţei de joi, euro a fost cotat la 4,4180 – 4,4200 lei, după ce luni cursul a atins coborât sub 4,42 lei/euro pentru prima dată în ultimele şapte luni. După primele ore de tranzacţionare, cotaţiile au urcat uşor în jurul nivelului de 4,43 lei/euro şi au fluctuat uşor în jurul acestui nivel, în cadrul unor transferuri cu volume reduse.

În a doua parte a zilei, cotaţiile au început să urce spre 4,44 lei/euro, în cadrul unor transferuri cu volume reduse. Nivelul de 4,44 lei/euro a fost şi cel mai ridicat nivel tranzacţionat joi.

Ulterior, în piaţă au fost plasate ordine mai ridicate de vânzare de euro şi cumpărare de lei, iar rulajele au început să crească. Astfel, cursul a coborât sub 4,43 lei/euro, iar în jurul orei 16:30 euro era cotat la 4,4245 – 4,4270 lei.

„Se pare că au vândut străinii euro şi au cumpărat monede ale statelor din regiune, pentru că zlotul şi forintul erau pe apreciere, iar leul era singurul care se deprecia. Totodată, odată cu recuperarea leului, au început să crească vizibil şi volumele de tranzacţionare”, a afirmat un dealer.

În jurul orei 16:30, zlotul şi forintul se apreciau cu câte 1% în raport cu euro.

Cursul de referinţă anunţat de Banca Naţională a României (BNR) a crescut joi cu 0,65 bani, la 4,4296 lei/euro, după ce în precedenta şedinţă interbancară a atins cel mai redus nivel din ultimele şapte luni.

O rată oficială mai mică decât cea anunţată luni, de 4,4231 lei/euro, a fost publicată de banca centrală la 10 mai, când euro a fost la 4,4165 lei.

Pe de altă parte, în raport cu dolarul american, leul s-a apreciat uşor, cursul de referinţă scăzând cu 0,84 bani, de la 3,3468 lei/dolar, la 3,3384 lei/dolar. Un nivel mai redus decât cel de joi a fost afişat pe 30 aprilie, când dolarul a fost la 3,3240 lei.

Rata de referinţă pentru francul elveţian a crescut foarte uşor, de la 3,6626 lei/franc la 3,6655 lei/franc. În şedinţa de luni, cursul de referinţă leu/franc elveţian a atins cel mai redus nivel din 30 aprilie, dată când francul a fost la 3,6593 lei.

Cursurile de referinţă leu/dolar şi leu/franc sunt calculate de Banca Naţională a României în funcţie de paritatea leu/euro şi ratele de schimb euro/dolar şi euro/franc.

Dobânzile afişate de băncile comerciale pentru sumele atrase (ROBID) şi plasate (ROBOR) pe termen de o zi au rămas la niveluri peste rata dobânzii de politică monetară a BNR, de 5,25% pe an. Astfel, dobânzile de joi sunt de 6,95% – 7,45% pe an, după ce luni au fost la 6,94% – 7,44% pe an.

În acelaşi timp, dobânzile pentru plasamentele cu scadenţă la o săptămână au crescut la 6,03% – 6,53% pe an, după ce luni au fost la 6,01% – 6,51% pe an.

Te-ar mai putea interesa și
CFR anunță că prelungește până pe 12 decembrie termenul pentru finalizarea lucrărilor de înlocuire a elementelor suprastructurii liniei de cale ferată Piteşti – Goleşti
CFR anunță că prelungește până pe 12 decembrie termenul pentru finalizarea lucrărilor de înlocuire a elementelor ...
Reluarea circulaţiei trenurilor pe distanţa Piteşti - Goleşti, anunţată pentru data de 25 noiembrie 2024, se amână pentru 12 decembrie 2024, având în vedere că lucrările de înlocuire la......
Ministerul Finanţelor a publicat proiectul prin care sunt alocate 5 miliarde de lei pentru sprijinirea industriei prelucrătoare
Ministerul Finanţelor a publicat proiectul prin care sunt alocate 5 miliarde de lei pentru sprijinirea industriei prelucrătoare
Ministerul Finanţelor a publicat proiectul prin care sunt alocate 5 miliarde de lei pentru investiţii strategice în industria ...
O navă chineză e suspectată în ancheta privind secționarea a două cabluri de telecomuncații din Marea Baltică
O navă chineză e suspectată în ancheta privind secționarea a două cabluri de telecomuncații din Marea Baltică
O navă chineză imobilizată de trei zile în apropierea coastelor Danemarcei se află în centrul suspiciunilor şi demersurilor ...
Ucraina va primi un nou ajutor de la Banca Mondială, în scopuri sociale și umanitare
Ucraina va primi un nou ajutor de la Banca Mondială, în scopuri sociale și umanitare
Ucraina va primi în curând 4,8 miliarde de dolari de la Banca Mondială în scopuri sociale şi umanitare, a anunţat vineri ...