La deschidere, euro era cotat la 4,3720 – 4,3740 lei, aproape de nivelul de miercuri seară, când schimburile se perfectau la 4,3720 – 4,3730 lei/euro.
Primele transferuri au dus cursul până la 4,38 lei/euro, însă volumele transferate au fost reduse, potrivit dealerilor.
Unii dealeri nu exclud o apreciere a leului în a doua parte a zilei, după licitaţia Finanţelor pentru obligaţiunile pe zece ani, întrucât jucătorii străini par interesaţi şi de această maturitate.
Cererea jucătorilor străini pentru obligaţiunile de stat au coborât randamentele la niveluri istorice la emisiunile precedente din această lună, iar pentru licitaţia de astăzi analiştii estimează, de asemenea, un record minim pentru această maturitate.
Randamentele au întrerupt trendul ascendent la jumătatea lunii decembrie, însă anunţul JP Morgan de săptămâna trecută privind includerea obligaţiunilor României într-un indice al băncii au accentuat apetitul investitorilor.
Banca Naţională a României (BNR) a anunţat un curs în creştere pentru a patra zi consecutiv, la 4,3727 lei/euro. În şedinţa de marţi, cursul a fost de 4,3571 lei/euro.
Leul s-a apreciat semnificativ săptămâna trecută, pe fondul interesului jucătorilor străini pentru titlurile de stat în lei. În sesiunea de joi cursul a atins minimul ultimelor 12 luni, respectiv 4,3351 lei/euro. Raportat la nivelul de joi, leul s-a întărit cu 1,8% de la începutul anului.
Pentru moneda americană, referinţa a urcat cu 1,5 bani, de la 3,2658 lei/dolar la 3,2808 lei/dolar.
În acelaşi timp, referinţa pentru francul elveţian a crescut de la 3,5193 lei/franc la 3,5334 lei/franc.
Cursurile de referinţă leu/dolar şi leu/franc sunt calculate de Banca Naţională a României în funcţie de paritatea leu/euro şi ratele de schimb euro/dolar şi euro/franc.
Dobânzile practicate joi de bănci pentru plasamentele cu scadenţă la o zi au revenit aproape de rata de politica monetară, la 5-6%.