În jurul orei 16:30, schimburile se perfectau la 4,4525 – 4,4540 lei/euro, în creştere cu aproape un ban faţă de nivelul de la finalul sesiunii precedente.
Cursul de schimb a scăzut uşor sub 4,4400 lei/euro la deschiderea şedinţei de marţi, însă apoi a revenit peste acest nivel.
Până la ora 13:00, cursul a înregistrat oscilaţii uşoare, iar dealerii au spus că deprecierea leului a fost temperată de prezenţa băncii centrale în piaţă. După ce BNR a afişat cursul de referinţă, cotaţiile au început să crească, iar nivelul maxim a fost de 4,4560 lei/euro, într-o piaţă în care volumele de tranzacţionare au rămas reduse.
Nivelul record atins pe piaţa interbancară a fost de 4,4675 lei/euro, consemnat pe data de 1 mai, când în România a fost zi nebancară, iar paritatea a fost tranzacţionată de jucătorii internaţionali pe alte pieţe.
Valutele din regiune au consemnat de asemenea pierderi în raport cu euro, iar euro s-a depreciat faţă de dolar, din cauza neîncrederii în capacitatea liderilor UE de a înregistra progrese notabile în combaterea crizei datoriilor, la summitul de miercuri, fiind de aşteptat ca moneda unică să rămână la un nivel scăzut din cauza temerilor legate de Grecia şi Spania.
În pofida speranţelor din anumite cercuri că ar putea fi înregistrate progrese la reuniunea informală de miercuri, investitorii nu cred acest lucru, având în vedere diferenţele de opinie dintre Germania şi Franţa.
Banca Naţională a României (BNR) a anunţat marţi o rată de referinţă de 4,4452 lei/euro, foarte aproape de maximul istoric, după trei sesiuni în care cursul a înregistrat scăderi modeste.
Rata de schimb leu/euro a înregistrat miercuri cel mai ridicat nivel din istorie, de 4,4463 lei/euro, iar nivelul stabilit marţi se plasează foarte aproape de acest record.
Turbulenţele de pe scena politică locală de la finalul lunii aprilie, urmate de amplificarea temerilor investitorilor cu privire la soliditatea zonei euro, au dus la o depreciere de circa 1,1% a leului în raport cu euro.
Leul s-a depreciat şi în raport cu dolarul american, rata de referinţă urcând cu 0,5 bani, de la 3,4767 lei/dolar la 3,4817 lei/dolar.
Pentru francul elveţian, rata de schimb oficială a crescut de la 3,6976 lei/franc la 3,7012 lei/franc.
Băncile comerciale au afişat marţi dimineaţă dobânzi de 1,85 – 2,35% pe an pentru plasamentele cu scadenţă la o zi. Dobânzile au scăzut vizibil de la nivelurile de luni, de 4,58% – 5,08% pe an pentru plasamentele cu această scadenţă, pe fondul unui surplus de lichiditate pe care îl au unele bănci după ce luni Banca Naţională a României a împrumutat nouă instituţii cu 7,94 miliarde lei (1,78 miliarde euro). Banca centrală a oferit astfel cea mai mare sumă de după luna februarie 2010 din cadrul unei licitaţii repo.
Anterior, creşterea dobânzilor a fost cauzată de intervenţiile valutare din şedinţele precedente realizate de BNR, care a vândut euro şi a retras lei din piaţă, pentru a tempera deprecierea monedei naţionale.
Totodată, randamenetele pentru depozitele la o săptămână au stagnat la 4,78 – 5,28%.