Cursul a urcat peste 4,34 lei/euro spre finalul sesiunii interbancare de vineri

Moneda naţională se tranzacţiona la cotaţii peste nivelul de 4,34 lei/euro spre finalul sesiunii interbancare de vineri, după o şedinţă cu lichiditate în scădere faţă de media ultimelor săptămâni, potrivit dealerilor.
Economica.net - vin, 18 ian. 2013, 16:02
Cursul a urcat peste 4,34 lei/euro spre finalul sesiunii interbancare de vineri

În jurul orei 16:30, euro era cotat 4,3400 – 4,3430 lei, în creştere faţă de nivelul de la aceeaşi oră de joi, când schimburile se realizau la 4,3270 – 4,3300 lei/euro.

În debut, băncile schimbau euro la 4,3240 – 4,3265 lei, după care cererea comercială de euro a dus cotaţiile spre 4,34 lei/euro. Nivelul maxim al zilei a fost de 4,3430 lei/euro.

În sesiunea precedentă s-au înregistrat volume ridicate de valută tranzacţionată, jucătorii străini care au investit în titluri de stat fiind principalii vânzători de euro.

Finanţele au atras joi 3,1 miliarde lei prin emisiunea de obligaţiuni cu scadenţa la cinci ani, de şase ori mai mult decât şi-au propus, iar randamentul a coborât cu 1,17 puncte procentuale faţă de luna decembrie, la 5,4%, cel mai redus nivel înregistrat vreodată pentru această maturitate.

Banca Naţională a României (BNR) a publicat un curs de referinţă în creştere uşoară, cu 0,22 bani, la 4,3373 lei/euro.

În sesiunea precedentă, cursul a fost de 4,3351 lei/euro, reprezentând minimul din 30 ianuarie 2012. Raportat la nivelul de joi, leul s-a apreciat cu 1,8% de la începutul anului.

Leul a început să se aprecieze de la jumătatea lunii decembrie, jucătorii mizând iniţial pe stabilitate politică şi încheierea unui nou acord cu FMI. De asemenea, au fost atraşi şi de randamentele la titlurile de stat, având în vedere că pe valutele din regiune se aşteaptă tăieri de dobândă. Apetitul jucătorilor străini s-a accentuat însă după anunţul JP Morgan de marţi seară privind includerea obligaţiunilor României într-un indice al băncii.

Pentru moneda americană, cursul a urcat la 3,2484 lei/dolar, de la 3,2431 lei/dolar joi. În sesiunea de joi, referinţa s-a plasat la minim din 29 februarie, când dolarul a fost cotat la 3,2357 lei.

În schimb, referinţa pentru francul elveţian a continuat să scadă, la 3,4758 lei/franc, ajungând astfel la cel mai redus nivel din 5 iulie 2011. La data menţionată, cursul a fost de 3,4229 lei/franc.

Cursurile de referinţă leu/dolar şi leu/franc sunt calculate de Banca Naţională a României în funcţie de paritatea leu/euro şi ratele de schimb euro/dolar şi euro/franc.

Dobânzile practicate de bănci pentru sumele atrase (ROBID) şi plasate (ROBOR) pe termen de o zi se situau la 4,98 – 5,48%, iar randamentele la o săptămână se plasau la 5,36 – 5,86%.

Te-ar mai putea interesa și
Guvernul de la Atena se așteaptă ca turismul să aducă anul viitor Greciei venituri de peste 20 de miliarde de euro
Guvernul de la Atena se așteaptă ca turismul să aducă anul viitor Greciei venituri de peste 20 de miliarde de euro
Veniturile Greciei din turism ar urma să depăşească 20 miliarde de euro anul acesta, iar primele semne pentru anul viitor sunt pozitive, a declarat marţi ministrul elen al Turismului, Olga......
Turcia dorește să încheie un acord de demarcație maritimă cu noile autorități din Siria
Turcia dorește să încheie un acord de demarcație maritimă cu noile autorități din Siria
Turcia îşi propune să încheie un acord de demarcaţie maritimă cu Siria după ce un guvern permanent va fi format la ...
Ministrul bulgar al Turismului, Evtim Miloshev: Deficitul de angajați din stațiunile de iarnă nu poate fi acoperit decât cu personal străin
Ministrul bulgar al Turismului, Evtim Miloshev: Deficitul de angajați din stațiunile de iarnă nu poate fi acoperit decât ...
Rezolvarea deficitului de angajaţi în staţiunile de iarnă din Bulgaria nu va fi posibilă fără a face angajări din ...
Fitch a coborât perspectiva de rating a Romgaz de la stabilă la negativă
Fitch a coborât perspectiva de rating a Romgaz de la stabilă la negativă
Agenţia de rating Fitch a revizuit perspectiva ratingului acordat Romgaz de la stabilă la negativă şi a confirmat rating-ul ...