Cursul a urcat spre 4,53 lei/euro la finalul sesiunii

Cotaţiile monedei naţionale au urcat treptat până la 4,53 lei/euro spre finalul sesiunii interbancare, într-o piaţă cu volume de transfer reduse, potrivit dealerilor.
Economica.net - mar, 14 ian. 2014, 15:29
Cursul a urcat spre 4,53 lei/euro la finalul sesiunii

În jurul orei 16:30, operaţiunile se realizau la 4,5290 – 4,5310 lei/euro, cu aproape un ban peste nivelurile de la aceeaşi oră de luni, de 4,5205 – 4,5215 lei/euro.

La debutul şedinţei de marţi, euro a fost tranzacţionat la 4,5230 lei, iar pe parcrsul zilei cotaţiile au urcat treptat. Maximul zilei a fost de 4,5325 lei/euro.

Rata de schimb leu/euro a scăzut luni pe piaţa interbancară cu aproximativ 2 bani, spre 4,52 lei/euro. Leul s-a întărit, astfel, cu peste 0,4% faţă de euro, revenind uşor după ce joi şi vineri a coborât cu 1% şi cotaţiile au urcat pe piață până la 4,5480 lei/euro.

Deprecierea de joi şi vineri a venit după ce guvernatorul băncii centrale, Mugur Isărescu, a declarat miercuri că moneda naţională ar trebui să scadă după reducerea dobânzii de politică monetară şi a rezervelor minime obligatorii la lei, dar „se teme” că acest lucru nu se va întâmpla.

Banca Naţională a României (BNR) a publicat marţi un curs de referinţă cu 1,06 bani mai redus, de 4,5260 lei/euro.

În sesiunea precedentă, cursul a fost de 4,5366 lei/euro.

Leul s-a întărit marţi şi în raport cu dolarul american, paritatea coborând la 3,3092 unităţi.

Totodată, a scăzut rata de schimb leu/franc elveţian, la 3,6694 unităţi.

Dobânzile afişate marţi dimineață de băncile comerciale pentru plasamentele în lei pe termen de o zi sunt de 0,55% – 1,05% pe an, aproape de nivelurile de luni de 0,58% – 1,08% pe an. Acestea sunt mult sub rata dobânzii de politică monetară a BNR, aflată în prezent la 3,75% pe an, minim istoric.

Pe de altă parte, dobânzile practicate de băncile comerciale sunt mai mari decât dobânda la facilitatea de depozit practicată de BNR, de 0,75% pe an.

Dobânzile practicate pentru plasamentele cu scadenţă la o săptămână sunt de 0,63-068% pe an, uşor mai jos decât în şedinţa anterioară, când au fost la 0,68% – 1,18% pe an.

Totodată, dobânda ROBOR pentru plasamente cu scadenţă la 3 luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile pentru creditele în lei acordate de bănci pe termen scurt şi mediu, este de 1,99% pe an.

Te-ar mai putea interesa și
Piețele cripto se contractă pe măsură ce se apropie alegerile prezidențiale din SUA
Piețele cripto se contractă pe măsură ce se apropie alegerile prezidențiale din SUA
Piețele cripto au înregistrat o scădere în urma publicării vineri a unor date privind locurile de muncă mai slabe decât estimările, precum și a faptului că atât traderii cât și......
Black Friday continuă la UniCredit: 3 zile de super dobânzi de la 5,99%, pe an, la Creditul de Realizări Personale oferit de UniCredit Consumer Financing
Black Friday continuă la UniCredit: 3 zile de super dobânzi de la 5,99%, pe an, la Creditul de Realizări Personale oferit ...
În perioada 6 – 8 noiembrie 2024, UniCredit Consumer Financing vine cu o ofertă de dobânda redusă pentru clienții ...
PIB-ul mondial va fi afectat mai mult de schimbările climatice decât se estima iniţial
PIB-ul mondial va fi afectat mai mult de schimbările climatice decât se estima iniţial
Costul economic al schimbărilor climatice ar putea fi mai sever decât se prognoza iniţial, pe măsură ce noile date schimbă ...
Paracetamolul şi Metforminul ar putea dispărea din farmacii, avertizează producătorii de medicamente generice
Paracetamolul şi Metforminul ar putea dispărea din farmacii, avertizează producătorii de medicamente generice
Românii ar putea rămâne fără Paracetamol şi Metformin, cel mai utilizat tratament accesibil pentru diabet, din cauza ...