Cursul a variat nesemnificativ în prima oră a şedinţei, uşor sub 4,45 lei/euro

Cursul de schimb a variat nesemnificativ sub 4,4500 lei/euro în prima oră a şedinţei interbancare de luni, într-o piaţă liniştită şi cu volume foarte reduse de tranzacţionare.
Economica.net - lun, 02 iul. 2012, 07:57
Cursul a variat nesemnificativ în prima oră a şedinţei, uşor sub 4,45 lei/euro

În primele minute euro a fost cotat la 4,4490 – 4,4500 lei, respectiv cu 0,15 – 0,2 bani peste închiderea şedinţei de vineri, de 4,4470 – 4,4485 lei/euro.

Ulterior, paritatea a fluctuat foarte uşor, astfel că la ora 10:00 băncile cotau euro la 4,4475 – 4,4495 lei.

„Volumele de tranzacţionare sunt foarte reduse, iar orice ordin poate mişca cursul. Rulajele foarte reduse sunt caracteristice perioadei de vară în care suntem şi situaţii similare sunt şi pe pieţele din regiune. Este greu de spus când vor creşte volumele şi vom vedea din nou mişcări mai ample pe curs, pentru că în ultimii ani am avut veri destul de agitate. Depinde ce se va mai anunţa de situaţia datoriilor Spaniei şi Italiei, sau ce ştiri vor mai apărea”, a afirmat un dealer.

Jucătorii nu au reacţionat la decizia agenţiei de evaluare Moody’s de vineri referitoare la înrăutăţirea perspectivei ratingului Baa3 al României pentru datoriile pe termen lung în valută şi lei de la stabilă la negativă. Decizia a fost luată din cauza riscurilor legate de expunerea la zona euro, prin canale comerciale, de investiţii şi financiare. Agenţia de evaluare financiară a reconfirmat ratingul României pentru monedă străină şi monedă locală, la Baa3, menţinând astfel calificativul în categoria investment grade, cu risc scăzut pentru investiţii.

După prima oră a şedinţei de luni de la Bucureşti, zlotul şi forintul erau în stagnare.

Cursul de referinţă anunţat vineri de Banca Naţională a României (BNR) a scăzut cu 0,14 bani, de la 4,4508 lei/euro la 4,4494 lei/euro. O paritate mai mică a fost afişată la miercuri, când euro a fost la 4,4441 lei. Acesta a fost cel mai redus nivel al ratei de referinţă din ultimele cinci săptămâni.

Paritatea oficială pentru dolar a scăzut mai accentuat, cu 4,5 bani, la 3,5360 lei/dolar, iar rata de referinţă leu/franc elveţian a coborât de la 3,7059 lei/franc la 3,7024 lei/franc.

Cursurile de referinţă leu/dolar şi leu/franc sunt calculate de banca centrală în funcţie de paritatea leu/euro şi ratele de schimb euro/dolar şi euro/franc.

Dobânzile afişate luni dimineaţă de bănci pentru depozitele cu scadenţa la o zi au crescut uşor, la 5% – 5,25% pe an, după ce vineri au fost de 4,21% – 4,71% pe an.

Te-ar mai putea interesa și
Florin Barbu, ministrul Agriculturii: Avem un grad de autosuficienţă de peste 150% atât la carnea de pui, cât şi la ouă. Peste 50% din ceea ce producem în România pleacă la export
Florin Barbu, ministrul Agriculturii: Avem un grad de autosuficienţă de peste 150% atât la carnea de pui, cât şi la ...
România are un grad de autosuficienţă de peste 150% atât la carnea de pui cât şi la ouă, iar peste 50% din producţie pleacă la export, astfel încât este normal să promovăm sectorul......
Franța este deschisă ideii de a invita imediat Ucraina să adere la NATO
Franța este deschisă ideii de a invita imediat Ucraina să adere la NATO
Ministrul de Externe al Franţei, Jean-Noel Barrot, a declarat sâmbătă la Kiev că Parisul este deschis ideii de a invita ...
Apele Române au început lucrările de întreținere a plajelor de pe litoral pe perioada sezonului rece
Apele Române au început lucrările de întreținere a plajelor de pe litoral pe perioada sezonului rece
Echipele de la Apele Române Dobroge Litoral desfăşoară activităţi de conservare şi întreţinere a plajelor pe tot ...
Guvernatorul Băncii Franței, Francois Villeroy de Galhau, se așteaptă ca inflația din zona euro să ajungă la 2% la începutul lui 2025
Guvernatorul Băncii Franței, Francois Villeroy de Galhau, se așteaptă ca inflația din zona euro să ajungă la 2% la ...
Ritmul de creştere a preţurilor de consum în zona euro va atinge ţinta de 2% vizată de Banca Centrală Europeană la ...