Perechea EUR/RON s-a trancţionat în intervalul 4,4951 – 4,5381 pe piaţa interbancară, până la ora 12:15, când era cotată la 4,5265 unităţi. Leul a avut o evoluţie divergentă faţă de monedele din regiune, care fie s-au apreciat în acelaşi interval faţă de euro, fie au rămas nemişcate.
Deprecierea monedei naţionale vine după ce BNR a redus ieri rezervele minime obligatorii la lei şi euro şi a tăiat 0,25 pp din dobânda cheie. Comentând pe marginea deciziei de politică monetară, guvernatorul Mugur Isărescu a declarat că exista motive pentru depreciera monedei naţionale, dar că asta nu o să se întâmple.
„În mod normal ar trebui să se ducă (rezervele minime obligatorii în lei eliberate -n.r.) spre deprecierea monedei, dar eu mă tem că nu o să se întâmple. Şi utilizarea excesivă a cuvântului depreciere, trebuie interpretată puţin. De la 4,45 lei/euro, nivelul cu care se obişnuise publicul, ca dorit, preferat la televizor, la 4,5 este în jur de 1%. Păi şi până în timpul etalonului aurului o astfel de mişcare era normală (…) Nu mai avem acest sistem şi este normal ca volatilităţiile să fie mult mai mari”, a spus Isărescu.
Mişcarea de sub 1% a cursului de astăzi nu ar trebui să sperie BNR. Potrivit guvernatorului, mişcările de până la 5% sunt în zona de echilibru.
„Oricum, fără să semnifice niciun nivel de intervenţie sau de altă natură, între 4,40-4,5 sunt 2%, cu mult sub 5% zona de echilibru, pe care o reconfirm acum. Într-un cuvânt, să lăsăm cursul să-şi facă datoria, pentru că el are un rol economic”, a completat Isărescu la conferinţa de miercuri.