Cursul de schimb s-a întors sub 4,36 lei/euro în a doua parte a şedinţei interbancare

Cursul de schimb s-a întors sub nivelul de 4,36 lei/euro în a doua parte a şedinţei interbancare şi a încheiat în scădere uşoară, într-o piaţă unde volumele de tranzacţionare au fost în media ultimelor zile.
Economica.net - mie, 06 mart. 2013, 15:24
Cursul de schimb s-a întors sub 4,36 lei/euro în a doua parte a şedinţei interbancare

La deschidere, euro a fost cotat la 4,3590 – 4,3600 lei, în scădere faţă de nivelurile de marţi din jurul orei 16:30, de 4,3625 – 4,3640 lei.

Cotaţiile au coborât treptat în prima parte a zilei, jucătorii reacţionând la datele privind creşterea economică.

Produsul Intern Brut s-a cifrat anul trecut la 587,4 miliarde lei, în creştere cu 0,3% faţă de 2011, datele provizorii indicând o marginală revizuire în sus a creşterii economice, după ce Institutul Naţional de Statistică a anunţat anterior o creştere economică pe 2012 de 0,2%.

Cel mai redus nivel tranzacţionat a fost de 4,3515 lei/euro, însă spre mijlocul zilei unele ordine de cumpărare de euro din partea unor companii clienţi ai băncilor au ridicat uşor cotaţiile peste 4,36 lei/euro.

În a doua parte a şedinţei, cursul s-a întors sub 4,36 lei/euro, iar în jurul orei 16:30 euro era cotat la 4,3560 – 4,3580 lei. Cotaţiile sunt cu 0,6 – 0,65 bani sub nivelurile de marţi, din jurul orei 16:30, astfel că leul este apreciat cu puţin peste 0,1% în raport cu euro.

Pe de altă parte, zlotul şi forintul s-au depreciat cu 0,4% şi, respectiv, cu 0,6% faţă de moneda unică europeană.

Cursul de referinţă anunţat miercuri de Banca Naţională a României (BNR) a crescut nesemnificativ, 4,3615 lei/euro, de la nivelul de marţi, de 4,3612 lei/euro.

Rata oficială pentru dolarul american a scăzut uşor, de la 3,3478 lei/dolar la 3,3474 lei/dolar.

În acelaşi timp, paritatea leu/franc elveţian a scăzut de la 3,5538 lei/franc la 3,5435 lei/franc.

Cursurile leu/dolar şi leu/franc elveţian sunt calculate de Banca Naţională a României în funcţie de paritatea leu/euro şi ratele de schimb euro/dolar şi euro/franc elveţian.

Dobânzile practicate miercuri de bănci pentru plasamentele cu scadenţă la o zi au scăzut la 4,71 – 5,21%, de la 4,81% – 5,31% pe an marţi. Scăderea dobânzilor este determinată de lichiditatea mai ridicată pe care o au băncile după împrumuturile luate luni de la BNR prin licitaţia repo, dar şi pentru că marţi au ajuns la scadenţă titluri de stat în valoare totală de 2,5 miliarde lei.

Dobânzile pentru plasamentele pe termen de o săptămână au scăzut de la 4,92 – 5,42% la 4,83 – 5,33% pe an.

Te-ar mai putea interesa și
Update: Cum va arăta noul guvern. Ciolacu: Sunt ferm convins că va fi un guvern pe patru ani. Care sunt numele vehiculate pentru posturile de miniștri
Update: Cum va arăta noul guvern. Ciolacu: Sunt ferm convins că va fi un guvern pe patru ani. Care sunt numele vehiculate ...
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că noul Executiv care este pe cale să se formeze va fi "un guvern pe patru ani". El nu a dorit să ofere punctual detalii despre lista miniştrilor pe......
Polonezii de la Zabka au trecut borna de 50 de magazine Froo deschise în România
Polonezii de la Zabka au trecut borna de 50 de magazine Froo deschise în România
Polonezii de la Zabka, care au deschis primele magazine în luna iunie, la București, continuă expansiunea pe plan local ...
Hurezeanu a declinat propunerea de a candida la Preşedinţie: Nu port pălării mai mari decât îmi permite capul
Hurezeanu a declinat propunerea de a candida la Preşedinţie: Nu port pălării mai mari decât îmi permite capul
Ambasadorul României în Austria, Emil Hurezeanu, a declinat propunerea de a candida la președinție.
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israelul va continua să acţioneze cu forţă şi hotărâre contra rebelilor houthi din Yemen, acuzaţi de periclitarea ...