Cursul mediu anual al monedei europene ar urma să fie de 4,43 de lei / euro în acest an şi să scadă la 4,41 anul viitor şi la 4,39 lei / euro în 2017, potrivit „scenariului macroeconomic central” pe care se bazează un raport al economistului senior al Băncii Transilvania, Andrei Rădulescu.
România beneficiază de „păstrarea stabilității macro -financiare (misiunea politicii economice) şi BNR are „spațiu de reducere a nivelului ratelor rezervelor minime obligatorii” păstrate de bănci la banca centrală, potrivit raportului citat. Noul Cod Fiscal va avea un impact semnificativ asupra comportamentului de investiții / consum, iar investițiile și reformele structurale ar trebui să susţină convergența economică a României cu Zona Euro.
Riscurile care se opun scenariului sunt: „inflexiunea monetară în SUA (creşterea dobânzii de referinţă a bănci centrale a SUA, n.e.), situația Greciei, tensiunile geo-politice regionale și cele politice interne”, mai spune analistul Andrei Rădulescu în raportul său.
Totodată, analiştii Bănci Transilvania nu exclud reducerea dobânzii de politică monetară a Băncii Naţionale , până la 1,5%, înainte ca, anul viitor, monetarişii de la BNR să o crească la 2% şi la 2,5% în 2017.
Produsul intern brut (PIB) ar urma să crească până la 157,9 miliarde de euro în acest an (+4,1%) şi cu 5,1% (până la 169,3 miliarde de euro) anul viitor şi cu 4,7% (180,5 miliarde de euro) în 2017.
Inflaţia va înregistra minimul istoric anual de 0,7% în acest an şi se va stabiliza la 1,5% în următorii doi ani.
Şomajul oficial va continua să scadă, la 6,7% în acest an, 6,1% anul viitor şi 5,7% în 2017.