Vineri, BNR a afişat un curs de referinţă de 4,4974 lei/euro.
Leul a fost susţinut în ultimele două şedinţe de pe piaţa valutară de cifrele privind creşterea economică din primul trimestru, publicate vineri dimineaţă.
Acestea au arătat că România a înregistrat cel mai mare avans al produsului intern brut (PIB) din Uniunea Europeană, de 4,3% faţă de aceeaşi perioadă din 2015 şi de 1,6% faţă de trimestrul anterior.
„Totuşi, revenirea (leului) ar putea fi temporară, în condiţiile în care situaţia politică internă ar putea furniza argumente suplimentare pentru deprecierea leului în perioada următoare, ţinând cont de faptul că este un an electoral”, se arată într-un raport al ING, publicat luni.
Legea dării în plată, considerată unul dintre factorii de risc la adresa leului, a avut o influenţă redusă asupra cursului de schimb, deşi se aplică de vineri, 13 mai.
Dolarul american, cotat indirect în piaţa românească prin raportare la paritatea euro/dolar, s-a apreciat uşor în raport cu moneda naţională, până la 3,9671 lei, de la nivelul anterior, de 3,9632 lei.
Dolarul SUA este moneda de referinţă pe plan internaţionale pentru materii prime, inclusiv pentru petrol, iar inporturile din Asia depind, de asemenea, de moneda americană.
Cursul francului elveţian a scăzut cu aproape 2 bani, la 4,0612 lei.