Cursul euro ţinteşte pragul 4,40 lei pe termen scurt, dar apoi se poate îndrepta din nou spre pragul de la 4,5

Analiştii tehnici văd moneda naţională întărindu-se pe termen scurt, dar nu exclud varianta deprecierii până la 4,5 lei/euro pe termen de câteva luni. Anul 2015 rămâne sub spectrul marii volatităţi a cotaţiilor.
Adrian N. Ionescu - joi, 15 oct. 2015, 05:22
Cursul euro ţinteşte pragul 4,40 lei pe termen scurt, dar apoi se poate îndrepta din nou spre pragul de la 4,5

Pe termen scurt, leul îşi poate încerca forţele astfel încât cursul euro/leu să încerce penetrarea sub pragul de 4,4 lei /euro. Totodată nu trebuie scăpată din vedere eventualitatea, pe termen mai lung, a ascensiunii spre 4,5 lei/euro, potrivit indicatorilor de analiză tehnică.

La sfârşitul lunii trecute, „am văzut cursul euro/leu coborând la nivelul cheie 4,4, prag care, dacă ar ceda, ar confirma scenariul aprecierii leului”, potrivit observaţiilor tehnice ale lui Dan Rusu, analist senior la Banca Transilvania.

„Deocamdatată nu am avut decât testări la acest nivel, acesta reuşind să relanseze de fiecare dată piaţa, din iulie şi până acum”, scrie Dan Rusu într-un raport al băncii.

Pragul de 4,4 este un prag de rezistenţă foarte puternic împotriva aprecierii leului (respectiv un suport puternic pentru aprecierea euro), potrivit regulilor analizei tehnice. Această disciplină consideră că toate informaţiile despre un activ şi toate influenţele care îl afectează sunt reflectate în preţurile acestuia, respectiv în istoricul preţurilor. De asemenea, potrivit analizei tehnice, piaţa tinde de obicei, spre anumite ţinte, care ţin seamă de cotaţiile anterioare.

„Leul are un prag foarte serios apărat la 4,40 (faţă de euro, n.r.), dar nu impenetrabil”, declara încă din august, pentru ECONOMICA.NET, Claudiu Cazacu de la XTB România.

Totuşi, „rămâne de vazut dacă şedinţele următoare vor marca o penetrare decisivă a acestui prag şi dacă vor aduce, astfel, confirmarea scenariului nostru favorit de evoluţie”, scrie acum, prudent, Dan Rusu.

Pe de altă parte, trei ţinte de depreciere a leului rămân valabile la 4,43 lei / euro, 4,45 şi 4,5 lei / euro. „Urmărim, pe lângă rezistenţa de până acum de la 4,45 şi nivelul 4,43”, unde anumiţi indicatatori de evoluţie tehnică „formează o zonă de rezistenţă relevantă” (la aprecierea euro). Depăşirea în sus a cestor praguri ar lăsa loc deprecierii leului până la 4,5 lei/euro, prag ţintit de asemenea de indicatorii de analiză tehnică (Fibonacci), adaugă analistul Băncii Transilvania.

Jocul prognozelor pe termene diferite  

Pe parcursul ultimelor 12 luni, ECONOMICA.NET a prezentat mai multe prognoze, emise de analişti diferiţi, în anumite condiţii de piaţă şi cu orizonturi diferite de timp. Totuşi, toate prognozele au propus repere valabile.

În noiembrie anul trecut analişti de la Erste vedeau un curs mediu al leului de 4,44 lei / euro, în 2015, dar avertizau că vor avea loc „episoade de mare volatilitate”.

Media cursului euro pe 2015 are şanse să fie de 4,44 de lei, tocmai pentru că pe piaţa interbancară s-au înregistrat maxime de peste 4,5 şi minime sub 4,4 lei/euro.

Apoi, în mai 2015, analiştii consultaţi de ECONOMICA.NET estimau că euro poate urca până la 4,48 lei, pe o tendinţă de creştere temporară, dar că poate fi depăşit şi pragul de 4,5 lei. Cursul a fost pe piaţa interbancară peste 4,46 lei în iunie, cu maxime la 4,4957 şi 4,5025 lei/euro, potrivit Bloomberg.

În prima zi din august, analiştii spuneau că euro se va stabiliza pentru restul verii.  De atunci încoace s-a înregistrat minim de 4,4082 şi un maxim de 4,4430 lei/euro.

O prognoză descrisă săptămâna trecută vorbeşte din nou despre ascensiunea cursului spre 4,5 lei şi chiar mai sus, poate chiar până la sfârşitul anului.

Iar acum, avem pe masă o prognoză care sugerează deprecierea leului spre 4,4 lei, dar pe termen scurt. Cursul este stabil sub 4,42 de lei de trei săptămâni, pentru că au lipsit turbulenţele pe marile pieţe. Şi pare că îşi ia avânt să sară sub pragul de 4,4.

Să vedem ce s-a mai întâmplat în realitate.

Anul a început cu marile incertitudini privind viabilitatea Zonei Euro, provocate de criza datoriilor Greciei. Leul, ca orice valută minoră a suferit din cauza nesiguranţei de pe marile pieţe. Aşa se explică maximul de 4,5130 lei/euro din 20 ianuarie.

Apoi, pe parcursul lunii februarie, cursul s-a prăbuşit  până la 4,4045 lei/euro şi s-a păstrat în banda dintre 4,4 şi 4,46 până la începutul lunii iunie, chiar dacă s-a înregistrat, conjunctural, în 28 aprilie minimul anului de 4,3798 lei/euro.

Piaţa a intrat apoi în febra eventualităţii creşterii dobânzii la dolari de către FED, ceea ce a afectat evoluţia monedelor emergente (4,5025 lei/euro în 29 iunie), tendinţă amplificată de perspectivele rele ale economiei chineze.

Prognozele sunt diferite în anumite momente, pentru că sunt emise în condiţii de piaţă diferite, pe termene diferite de timp, sunt rezultatul unor metode diferite de analiză şi sunt făcute analişti diferiţi. Aceştia, inevitabil, fac parte din organizaţii cu strategii de piaţă…diferite, care nu pot să nu se insinueze în subiectivitatea analiştilor.

De pildă, cea mai recentă prognoză invocată de ECONOMICA.NET este una emisă în urma unei analize tehnice. Or, în practica marilor jucători de pe piaţa valutară, indicaţiile de analiză tehnică sunt folosite la tacticile pe termen scurt, în vreme ce prognozele pe criterii economice fundamentale, dau mai ales tendinţele pe termen mediu şi lung. Astfel se explică de ce pe termen de mai multe luni, analiştii de la Erste şi alţii împreună cu ei, mizează pe deprecierea leului până la 4,5 lei.

În plus, aşa cum s-a văzut mai sus, piaţa valutară a alternat în acest an perioadele de mare volatilitate a cotaţiilor cu cele de stabilitate, iar prognozele pe diferite termene iau în consideraţie volatilitatea.

Te-ar mai putea interesa și
Moscova consideră exagerată promisiunea lui Trump de a pune capăt rapid războiului din Ucraina
Moscova consideră exagerată promisiunea lui Trump de a pune capăt rapid războiului din Ucraina
Rusia ţine minte şi are în vedere declaraţiile preşedintelui ales al SUA, republicanul Donald Trump, conform cărora acesta va reuşi să pună rapid capăt războiului ruso-ucrainean, deşi......
Orban Viktor jubilează la summitul Comunităţii Politice Europene de la Budapesta. Premierul maghiar se vede ca omul de legătură între SUA și UE
Orban Viktor jubilează la summitul Comunităţii Politice Europene de la Budapesta. Premierul maghiar se vede ca omul de ...
Cu un zâmbet satisfăcut şi strângeri de mâini ferme, premierul conservator ungar Viktor Orban, adesea izolat printre ...
Alin Burcea (ANAT): Numărul turiștilor români care au vizitat Antalya a crescut cu 29% în 2024
Alin Burcea (ANAT): Numărul turiștilor români care au vizitat Antalya a crescut cu 29% în 2024
Numărul de turişti români care au vizitat Antalya (Turcia) în 2024 a crescut cu 29% faţă de anul precedent, până ...
Tranzacții de peste 128,7 milioane de lei cu acțiuni Hidroelectrica în ședinta de tranzacționare de astăzi de la BVB
Tranzacții de peste 128,7 milioane de lei cu acțiuni Hidroelectrica în ședinta de tranzacționare de astăzi de la BVB
Bursa de Valori Bucureşti a închis în creştere pe aproape toţi indicii şedinţa de tranzacţionare de joi, iar valoarea ...