Cursul fluctua aproape de 4,3850 lei/uro la finalul sesiunii

 Cotaţiile monedei naţionale fluctuau uşor sub 4,3850 lei/euro la finalul sesiunii interbancare de luni, într-o piaţă liniştită, în care jucătorii au transferat volume reduse de valută, potrivit dealerilor.
Economica.net - lun, 15 apr. 2013, 14:15
Cursul fluctua aproape de 4,3850 lei/uro la finalul sesiunii

În jurul orei 16:30, operaţiunile se perfectau la 4,3845 – 4,3850 lei/euro, aproape de nivelurile de la aceeaşi oră de vineri, de 4,3830 – 4,3850 lei/euro.

La deschidere euro a fost cotat la 4,3800 – 4,3830 lei, iar pe parcursul zilei jucătorii au tranzacţionat în intervalul 4,3790 – 4,3850 lei/euro.

Cursul de schimb a coborât spre 4,38 lei/euro la finalul sesiunii interbancare de vineri, pe fondul recomandărilor unor bănci străine pentru cumpărarea obligaţiunilor emise de România.

Analiştii de la BNP Paribas şi Societe Generale au recomandat investitorilor să cumpere obligaţiuni guvernamentale româneşti, anticipând o evoluţie pozitivă în piaţă şi scăderea randamentelor pentru titlurile aflate în circulaţie.

La licitaţia de luni, Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a împrumutat 300 milioane lei prin obligaţiuni cu maturitatea pe şapte ani, la un randament de 5,23%, în scădere faţă de costul acceptat în luna martie, de 5,61%, în condiţiile în care cererea a fost de peste patru ori mai mare.

Banca Naţională a României (BNR) a anunţat un curs de referinţă de 4,3806 lei/euro, cu 1,54 bani mai redus faţă de nivelul de la finalul săptămânii trecute. În sesiunea de vineri, cursul a fost de 4,3960 lei/euro.

Totodată, paritatea pentru dolarul american a scăzut cu 1,35 bani, la 3,3538 lei/dolar. Cursul pentru francul elveţian a coborât de la 3,6102 lei/franc la 3,6053 lei/franc.

Cotaţiile leu/dolar şi leu/franc elveţian sunt calculate de Banca Naţională a României în funcţie de paritatea leu/euro şi ratele de schimb euro/dolar şi euro/franc elveţian.

Dobânzile practicate luni de băncile comerciale pentru depozitele în lei atrase pe termen de o zi au urcat la 1,33 – 1,83% pe an, de la la 1,06 – 1,56% pe an. Creşterea a fost determinată de o reducere uşoară a lichidităţii din piaţa interbancară.

În acelaşi timp, randamentele pentru plasamentele cu scadenţa la o săptămână se plasau la 1,81 – 2,31%.

Potrivit dealerilor, surplusul de lichiditate este legat de nepotrivirea dintre maturităţile titlurilor de stat care vor fi emise şi cea a titlurilor care ajung la scadenţă în această lună. Astfel, o mare parte a sumelor scadente în aprilie este posibil să rămână în piaţă şi să nu fie reinvestită în titluri de stat.

Te-ar mai putea interesa și
Agenția de publicitate KUBIS îi numește pe Andrei Nica în funcția de Executive Creative Director și pe Bianca Naumovici în funcția de Client Service Director
Agenția de publicitate KUBIS îi numește pe Andrei Nica în funcția de Executive Creative Director și pe Bianca Naumovici ...
Agenția independentă de publicitate KUBIS și-a întărit departamentele de creație, respectiv client service, prin numirea lui Andrei Nica în funcția de Executive Creative Director și a......
Fără „amendă automată” pentru lipsă de rovinietă. Legea a fost promulgată de președintele Iohannis
Fără „amendă automată” pentru lipsă de rovinietă. Legea a fost promulgată de președintele Iohannis
Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, marţi, legea potrivit căreia utilizatorii reţelei de drumuri naţionale au posibilitatea ...
Magazinele Carrefour din Iordania vor fi înlocuite cu un nou brand, Hypermax
Magazinele Carrefour din Iordania vor fi înlocuite cu un nou brand, Hypermax
Firma Majid Al Futtaim (MAF), francizatul Carrefour din Orientul Mijlociu, a anunţat marţi că va înlocui supermarketurile ...
Perspectivele metalului prețios, diferite în funcție de câștigătorul de la Casa Albă. Cum ar putea reacționa aurul la alegerile din SUA?
Perspectivele metalului prețios, diferite în funcție de câștigătorul de la Casa Albă. Cum ar putea reacționa aurul ...
Aurul a avut unul dintre cei mai buni ani din istorie, avansul fiind pus pe seama unor evenimente majore pe plan internațional, ...