Euro, la 4,4650 lei/euro pe interbancar

 Cursul a urcat la 4,4655 - 4,4670 lei/euro în prima oră a şedinţei locale de joi, însă miercuri după închiderea sesiunii de la Bucureşti paritatea a atins pe pieţele externe un nou maxim istoric, de 4,4700 lei/euro, iar dealerii se aşteaptă ca BNR să continue să intervină indirect.
Economica.net - joi, 24 mai 2012, 07:51
Euro, la 4,4650 lei/euro pe interbancar

Precedentul maxim istoric pe pieţe interbancare a fost atins la 1 mai, când rata de schimb a fost de 4,4675 lei/euro.

Primele operaţiuni de joi pe piaţa de la Bucureşti au fost realizate la 4,4660 – 4,4690 lei/euro, cu 0,45 – 0,65 bani peste ultimele cotaţii de miercuri de pe piaţa interbancară locală, de 4615 – 4,4625 lei/euro.

Ulterior, cursul a coborât până la un nivel minim al primei ore de 4,4635 – 4,4650 lei/euro, în cadrul unor tranzacţii cu volume reduse.

La scurt timp după ora 10:00, băncile cotau euro la 4,4655 – 4,4670 lei.

„Volumele de tranzacţionare sunt foarte reduse faţă de cele din prima oră a şedinţei de miercuri. Momentan este greu de spus dacă BNR este în continuare în piaţă, prin vânzări indirecte de euro. Jucătorii se aşteaptă ca BNR să continue să intervină indirect în piaţă, pentru a tempera deprecierea leului. Raportat la maximum istoric atins aseară, leul se apreciază uşor, iar forintul şi zlotul se întăresc cu 0,2% şi, respectiv, cu 0,5%, în raport cu euro. Atât zlotul, cât şi forintul au închis miercuri la cotaţii ridicate, astfel că aprecierea este oarecum normală”, a afirmat un dealer.

Cursul de referinţă anunţat miercuri de Banca Naţională a României (BNR) a atins un nou maxim istoric, de 4,4587 lei/euro, în urcare cu 1,35 bani faţă de marţi.

Consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, a afirmat miercuri că noul maxim istoric al cursului de schimb este cauzat de „veştile rele” din zona euro, iar în aceste condiţii eforturile de temperare din parte băncilor centrale sunt limitate, deşi BNR foloseşte instrumentarul adecvat şi leul manifestă în continuare rezistenţa cea mai solidă.
Vasilescu susţine că şedinţa de miercuri a fost agitată pe toate pieţele lumii din cauza comentariilor fostului prim-ministru grec Lucas Papademos, făcute pentru Wall Street Journal şi pentru CNBC, care opina că „în cazul ieşirii Greciei din zona euro consecinţele pentru euro-sistemul financiar şi pentru economia reală vor fi profunde iar costurile asociate vor fi de anvergură; şi că vor fi afectate, de asemenea, economiile din afara zonei euro”. Vezi aici toata declaratia lui Adrian Vasilescu

În sesiunea de marţi, cursul s-a plasat la 4,4452 lei/euro, iar precedentul record a fost atins miercurea trecută, de 4,4463 lei/euro.

Cursul leului faţă de euro a depăşit record după record de la începutul lunii mai, depreciindu-se cu 1,4%, iniţial din cauza turbulenţelor de pe scena politică locală, la care s-au adăugat temerile privind soliditatea zonei euro.
De la începutul anului, leul a pierdut 3,2% în raport cu euro, de la un curs de 4,3197 lei/euro la finalul lunii decembrie. Vezi aici estimările ING

Euro s-a depreciat miercuri la cel mai redus nivel din ultimele 21 de luni faţă de dolar, din cauza temerilor tot mai mari legate de impactul unei ieşiri haotice a Greciei din zona euro şi a scepticismului general referitor la rezultatul summitului liderilor UE din această seară.

De regulă, în momente mai tensionate, jucătorii se retrag spre active mai sigure, iar dolarul este privit ca o monedă mai sigură decât euro şi, implicit, şi decât valutele din regiune.

Totodată, a continuat să urce şi referinţa pentru dolar, cu 4,55 bani, la 3,5272 unităţi, un nou maxim începând cu 1 iulie 2010. La data menţionată, referinţa s-a situat la 3,5420 lei/dolar.

Pentru francul elveţian, cotaţia a crescut la 3,7133 lei/franc, reprezentând un nou nivel maxim începând cu 5 septembrie 2011. La începutul lunii septembrie, francul a fost cotat la 3,8133 lei.

Băncile comerciale au afişat joi dimineaţă dobânzi de 4,75% – 5,25% pe an pentru plasamentele cu scadenţă la o zi, în creştere semnificativă faţă de cele de miercuri, de 1,09% – 1,59% pe an. Creşterea a fost determinată de faptul că joi a început o nouă perioadă în care băncile trebuie să constituie rezervele minime obligatorii cerute de BNR.

Te-ar mai putea interesa și
Qatarul va opri livrările de gaze spre UE dacă va fi amendat conform directivei privind diligenţa în materie de durabilitate
Qatarul va opri livrările de gaze spre UE dacă va fi amendat conform directivei privind diligenţa în materie de durabilitate
Qatarul a ameninţat că va opri livrările vitale de gaze spre Uniunea Europeană, dacă statele membre vor pune în aplicare cu stricteţe o nouă directivă privind diligenţa în materie de......
Bolojan: Premierul să fie propus de PSD, iat ministerele conform fiecărui partid
Bolojan: Premierul să fie propus de PSD, iat ministerele conform fiecărui partid
Preşedintele PNL, Ilie Bolojan, anunţă că poziţia formaţiunii politice pe care o reprezintă este ca premierul viitoarei ...
Loteria Română suplimentează fondul de câştiguri la Tragerile Speciale Loto de Crăciun, de duminică
Loteria Română suplimentează fondul de câştiguri la Tragerile Speciale Loto de Crăciun, de duminică
Loteria Română organizează, duminică, Tragerile Speciale Loto de Crăciun şi suplimentează fondul de câştiguri al ...
Gabriela Firea (PSD): Partidul are şi un plan B, în cazul în care negocierile se blochează – opoziţia
Gabriela Firea (PSD): Partidul are şi un plan B, în cazul în care negocierile se blochează – opoziţia
Europarlamentarul PSD Gabriela Firea a declarat, duminică, la finalul şedinţei Consiliului Politic Naţional al social-democraţilor, ...