Cursul s-a apropiat de 4,4 lei/euro spre finalul sesiunii

Moneda naţională s-a depreciat până la un curs de 4,4 unităţi în raport cu euro în a doua parte a sesiunii interbancare de miercuri, iar unii dealeri spun că piaţa a fost dominată de cererea comercială de euro, care nu şi-a găsit contraparte la vânzare.
Economica.net - mie, 13 mart. 2013, 15:26
Cursul s-a apropiat de 4,4 lei/euro spre finalul sesiunii

În jurul orei 16:30, schimburile se perfectau la 4,3970 – 4,3980 lei/euro, cu circa 2,2 bani mai sus faţă de nivelul de la aceeaşi oră de marţi, când băncile cotau euro la 4,3750 – 4,3755 lei.

La deschidere euro era schimbat pentru 4,3790 lei, după care rata de schimb a început să urce treptat.

În prima parte a zilei cursul a oscilat aproape de 4,3850 lei/euro, iar în a doua jumătate a sesiunii cursul a atins un maxim de 4,4 lei/euro.

Dealerii spun că deprecierea leului a fost cauzată de cererea comercială de euro, care nu şi-au găsit contraparte, având în vedere că vânzările de euro ale străinilor au lipsit în aceste zile.

În acelaşi timp, unii dealeri cred că acest nivel ar putea fi considerat atractiv de jucătorii străini şi nu exclud să apară ordine de vânzare în zilele următoare.

Banca Naţională a României (BNR) a anunţat miercuri un curs de referinţă de 4,3837 lei/euro, în creştere cu 0,88 bani faţă de marţi. În sesiunea precedentă, cursul a fost de 4,3749 lei/euro.

Leul a continuat să piardă teren şi în raport cu dolarul american, iar cursul a urcat cu 0,5 bani, de la 3,3625 lei/dolar la 3,3675 lei/dolar.

Totodată, paritatea leu/franc elveţian a crescut de la 3,5467 lei/franc la 3,5572 lei/franc.

Cursurile leu/dolar şi leu/franc elveţian sunt calculate de Banca Naţională a României în funcţie de paritatea leu/euro şi ratele de schimb euro/dolar şi euro/franc elveţian.

Dobânzile practicate miercuri dimineaţă de bănci pentru sumele atrase (ROBID) şi plasate (ROBOR) pe termen de o zi au coborât de la 4,53 – 5,03% la 2,75 – 3,25% pe an, pe fondul surplusului de lei din piaţă.

Totodată, randamentele pentru depozitele pe o săptămână au scăzut de la 4,66 – 5,16% la 3,3 – 3,8% pe an.

Miercuri au ajuns la scadenţă titluri de 2,6 miliarde lei, care se adaugă la cele 2,5 miliarde de lei ajunse la maturitate săptămâna trecută. Totodată, dealerii cred că lichiditatea din piaţă este suplimentată şi de plătile realizate de Ministerul Finanţelor.

Te-ar mai putea interesa și
Agenția de publicitate KUBIS îi numește pe Andrei Nica în funcția de Executive Creative Director și pe Bianca Naumovici în funcția de Client Service Director
Agenția de publicitate KUBIS îi numește pe Andrei Nica în funcția de Executive Creative Director și pe Bianca Naumovici ...
Agenția independentă de publicitate KUBIS și-a întărit departamentele de creație, respectiv client service, prin numirea lui Andrei Nica în funcția de Executive Creative Director și a......
Fără „amendă automată” pentru lipsă de rovinietă. Legea a fost promulgată de președintele Iohannis
Fără „amendă automată” pentru lipsă de rovinietă. Legea a fost promulgată de președintele Iohannis
Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, marţi, legea potrivit căreia utilizatorii reţelei de drumuri naţionale au posibilitatea ...
Magazinele Carrefour din Iordania vor fi înlocuite cu un nou brand, Hypermax
Magazinele Carrefour din Iordania vor fi înlocuite cu un nou brand, Hypermax
Firma Majid Al Futtaim (MAF), francizatul Carrefour din Orientul Mijlociu, a anunţat marţi că va înlocui supermarketurile ...
Perspectivele metalului prețios, diferite în funcție de câștigătorul de la Casa Albă. Cum ar putea reacționa aurul la alegerile din SUA?
Perspectivele metalului prețios, diferite în funcție de câștigătorul de la Casa Albă. Cum ar putea reacționa aurul ...
Aurul a avut unul dintre cei mai buni ani din istorie, avansul fiind pus pe seama unor evenimente majore pe plan internațional, ...