Cursul s-a apropiat de 4,4 lei/euro spre finalul sesiunii

Moneda naţională s-a depreciat până la un curs de 4,4 unităţi în raport cu euro în a doua parte a sesiunii interbancare de miercuri, iar unii dealeri spun că piaţa a fost dominată de cererea comercială de euro, care nu şi-a găsit contraparte la vânzare.
Economica.net - mie, 13 mart. 2013, 15:26
Cursul s-a apropiat de 4,4 lei/euro spre finalul sesiunii

În jurul orei 16:30, schimburile se perfectau la 4,3970 – 4,3980 lei/euro, cu circa 2,2 bani mai sus faţă de nivelul de la aceeaşi oră de marţi, când băncile cotau euro la 4,3750 – 4,3755 lei.

La deschidere euro era schimbat pentru 4,3790 lei, după care rata de schimb a început să urce treptat.

În prima parte a zilei cursul a oscilat aproape de 4,3850 lei/euro, iar în a doua jumătate a sesiunii cursul a atins un maxim de 4,4 lei/euro.

Dealerii spun că deprecierea leului a fost cauzată de cererea comercială de euro, care nu şi-au găsit contraparte, având în vedere că vânzările de euro ale străinilor au lipsit în aceste zile.

În acelaşi timp, unii dealeri cred că acest nivel ar putea fi considerat atractiv de jucătorii străini şi nu exclud să apară ordine de vânzare în zilele următoare.

Banca Naţională a României (BNR) a anunţat miercuri un curs de referinţă de 4,3837 lei/euro, în creştere cu 0,88 bani faţă de marţi. În sesiunea precedentă, cursul a fost de 4,3749 lei/euro.

Leul a continuat să piardă teren şi în raport cu dolarul american, iar cursul a urcat cu 0,5 bani, de la 3,3625 lei/dolar la 3,3675 lei/dolar.

Totodată, paritatea leu/franc elveţian a crescut de la 3,5467 lei/franc la 3,5572 lei/franc.

Cursurile leu/dolar şi leu/franc elveţian sunt calculate de Banca Naţională a României în funcţie de paritatea leu/euro şi ratele de schimb euro/dolar şi euro/franc elveţian.

Dobânzile practicate miercuri dimineaţă de bănci pentru sumele atrase (ROBID) şi plasate (ROBOR) pe termen de o zi au coborât de la 4,53 – 5,03% la 2,75 – 3,25% pe an, pe fondul surplusului de lei din piaţă.

Totodată, randamentele pentru depozitele pe o săptămână au scăzut de la 4,66 – 5,16% la 3,3 – 3,8% pe an.

Miercuri au ajuns la scadenţă titluri de 2,6 miliarde lei, care se adaugă la cele 2,5 miliarde de lei ajunse la maturitate săptămâna trecută. Totodată, dealerii cred că lichiditatea din piaţă este suplimentată şi de plătile realizate de Ministerul Finanţelor.

Te-ar mai putea interesa și
Update: Cum va arăta noul guvern. Ciolacu: Sunt ferm convins că va fi un guvern pe patru ani. Care sunt numele vehiculate pentru posturile de miniștri
Update: Cum va arăta noul guvern. Ciolacu: Sunt ferm convins că va fi un guvern pe patru ani. Care sunt numele vehiculate ...
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că noul Executiv care este pe cale să se formeze va fi "un guvern pe patru ani". El nu a dorit să ofere punctual detalii despre lista miniştrilor pe......
Polonezii de la Zabka au trecut borna de 50 de magazine Froo deschise în România
Polonezii de la Zabka au trecut borna de 50 de magazine Froo deschise în România
Polonezii de la Zabka, care au deschis primele magazine în luna iunie, la București, continuă expansiunea pe plan local ...
Hurezeanu a declinat propunerea de a candida la Preşedinţie: Nu port pălării mai mari decât îmi permite capul
Hurezeanu a declinat propunerea de a candida la Preşedinţie: Nu port pălării mai mari decât îmi permite capul
Ambasadorul României în Austria, Emil Hurezeanu, a declinat propunerea de a candida la președinție.
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israelul va continua să acţioneze cu forţă şi hotărâre contra rebelilor houthi din Yemen, acuzaţi de periclitarea ...