Deficitul bugetului de stat anticipat pentru anul 2022: valoarea medie a anticipatiilor a scazut la 6,6%, iar pentru anul 2023 valoarea estimata este de 6,2%. Pentru anul 2023 valoarea anticipata de crestere a PIB real este 1,3%. Datoria publica in PIB este anitcipata sa se majoreze la 56% in urmatoarele 12 luni, se arată într-un sondaj al CFA România.
„Anticipatiile inflationiste au reintrat pe trendul crescator, acestea aratand o inflatie exprimata in doua cifre pentru intreg anul urmator. Reducerea puterii de cumparare datorata inflatiei isi va pune amprenta asupra consumului anul viitor. In aceste conditii si anticipatiile de crestere economica pentru anul 2023 s-au redus, acestea inregistrand o valoare de 1,3%. Indicatorul de Incredere Macroeconomica al Asociatiei CFA Romania a crescut marginal (cu 0,4 puncte) la valoarea de 33,7 puncte. Aceasta situatie s-a datorat pe de o parte majorarii cu 2,2 puncte a componentei de conditii curente, iar pe de alta parte a scaderii, cu 0,5 puncte a componentei de anticipatii. Rata anticipata a inflatiei pentru orizontul de 12 luni s-a majorat fata de exercitiul anterior, ajungand la o valoare medie de 10,68%. In ceea ce priveste cursul de schimb EUR/RON, peste 90% dintre participanti anticipeaza o depreciere a leului in urmatoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuala). Astfel valoarea medie a anticipatiilor pentru orizontul de 6 luni este de 5,0279 lei pentru un euro, in timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este 5,1021 lei pentru un euro.”, spune Adrian Codîrlașu, vicepreședinte CFA.
Sondajul este realizat lunar de Asociația CFA România, de peste 11 ani, și reprezintă un indicator prin intermediul căruia organizația dorește să cuantifice anticipațiile analiștilor financiari cu privire la activitatea economică în România pentru un orizont de timp de un an. Sondajul este realizat în ultima săptămâna a fiecărei luni iar participanții sunt membri ai Asociației CFA România și candidații pentru nivelurile II și III ale examenului CFA.
Indicatorul de Încredere Macroeconomică ia valori între 0 (lipsa încrederii) și 100 (încredere deplină în economia românească) și este calculat pe baza a 6 întrebări cu privire la:
Pe lângă întrebările necesare pentru calculul Indicatorului de Încredere Macroeconomică, sondajul evaluează și anticipațiile, tot pentru un orizont de timp de un an, pentru rata inflației, ratele de dobânda, cursul de schimb EUR/RON, indicele bursier BET și condițiile macroeconomice globale.