Dotat cu 700 de miliarde de euro, Mecanismul European de Stabilitate urmează să înlocuiască în timp Fondul european de stabilitate fianciară (EFSF), care în perioada de vârf a crizei datoriilor suverane a emis obligaţiuni pentru a veni în sprijinul statelor membre ale zonei euro care aveau probleme.
Prin decizia de marţi, cei opt judecători de la Curtea Constituţională de la Karlsruhe (sudul Germaniei) au stabilit că, în forma actuală, ESM nu afectează autoritatea Parlamentului german asupra chestiunilor bugetare. De asemenea, Curtea a confirmat că participarea Germaniei la ESM trebuie limitată la 190 de miliarde de euro, iar orice modificare va avea nevoie de votul Parlamentului.
Aşa cum este conceput în prezent, MES ‘permite păstrarea autonomiei bugetare a Bundestagului’, camera inferioară a Parlamentului german, a apreciat preşedintele Curţii Constituţionale, Andreas Vosskuhle. ‘Bundestagul rămâne locul de decizie cu privire la venituri şi cheltuieli, chiar şi când este vorba de angajamente europene şi internaţionale’, a adăugat Vosskuhle.
Cu toate acestea, decizia de marţi nu a pus capăt tuturor problemelor juridice care vizează dispozitivele de salvare ale zonei euro. Luna trecută, Curtea de la Karlsruhe a transferat către Curtea Europeană de Justiţie o plângere vizând programul de achiziţionare de obligaţiuni de stat de către Banca Central Europeană, program cunoscut sub acronimul OMT. O decizie în acest dosar din partea ECJ este aşteptată abia la mijlocul anului următor.