Ungaria poate amenda retroactiv condiţiile din unele contracte de împrumut – Curtea Constituţională
Contractele private pot fi amendate de legislatori ‘în condiţii extraordinare’, ce implică un număr ridicat de cazuri similare şi unde una din părţile implicate este afectată disproporţionat de schimbarea condiţiilor din contracte, a declarat preşedintele Curţii Constituţionale a Ungariei, Peter Paczolay. Acesta a adăugat: ‘Modificările efectuate trebuie să ţină cont, cât de mult este posibil, de interesele ambelor părţi implicate’.
La sfâşitul lunii ianuarie, valoarea creditelor ipotecare denominate în valută se ridica la 1.750 miliarde de forinţi (7,7 miliarde de dolari), a anunţat Banca Centrală a Ungariei. Cetăţenii Ungariei au ales creditele denominate în franci elveţieni sau alte monede, înainte de 2008, când dobânzile erau reduse. Dar ratele în forinţi au urcat odată cu deprecierea forintului, pe fondul crizei financiare. Aproximativ două treimi din ipotecile emise în Ungaria sunt denominate în franci elveţieni.
Preşedintele Băncii Central Europene, Mario Draghi, a avertizat în 2013 Ungaria să nu adopte măsuri unilaterale prin care să forţeze băncile să convertească creditele în valută în împrumuturi în forinţi. Şeful BCE este îngrijorat de posibilitatea ca acest program de conversie a creditelor în valută să accelereze tendinţa de scădere a activităţii de creditare, ceea ce ar avea un impact negativ asupra stabilităţii şi creşterii economice.
Printre băncile străine ale căror subsidiare din Ungaria ar urma să fie afectate de noua schemă se numără băncile austriece Raiffeisen Bank International şi Erste Group, banca germană Bayerische Landesbank şi banca italiană Intesa Sanpaolo.