Curtea de Apel Bucureşti suspendă hotărârea CGMB privind obligativitatea ca taximetria să se facă printr-un dispecerat
În urma deciziei instanţei, hotărârea CGMB este suspendată pe durata judecării unui alt proces deschis de Star Taxi la Tribunalul Bucureşti, prin care se cere anularea acelei hotărâri din decembrie 2017.
„Dispune suspendarea HCGMB nr. 626/19.12.2017 până la pronunţarea instanţei de fond asupra acţiunii în anulare. Cu majoritate de voturi, obligă intimaţii pârâţi, Municipiul Bucureşti şi CGMB, să achite recurentei reclamante suma de 10.000 de lei cu titlu de cheltuieli de judecată în prima instanţă şi recurs, reduse de instanţă. Definitivă”, se arată în decizia CAB.
„Azi, Curtea de Apel Bucureşti a admis printr-o hotărâre definitivă cererea formulată de Star Taxi APP şi a suspendat aplicarea Hotărârii Consiliului General al Municipiului Bucureşti, prin care era interzisă funcţionarea aplicaţiilor agregatoare Star Taxi şi Clever Taxi (utilizate de peste un milion de bucureşteni în mod curent). De această dată, legea, bunul simţ şi principiile pieţei libere au triumfat. Gabriela Firea, take that! Vă amintesc: în decembrie 2017, consilierii generali conduşi politic de Firea şi de Bădulescu au interzis aplicaţiile taxi din Bucureşti”, a scris, pe Facebook, avocatul Cristian Băcanu, cel care a coordonat echipa de apărători ce a reprezentat în instanţă compania Star Taxi.
Pe 19 decembrie 2017, Consiliul General al Municipiului Bucureşti a adoptat un proiect de hotărâre care vizează modificarea regulamentului de taximetrie.
„În primul rând, este interzisă în totalitate refuzarea unei curse. De asemenea, sub sancţiuni drastice, vor fi interzise solicitările de bonusuri. De asemenea, şoferii sunt obligaţi să aibă o ţinută decentă, un comportament şi un limbaj adecvate, să nu fumeze în maşină, să nu dea muzica tare, să nu vorbească la telefon, să nu angajeze cu clientul subiecte sensibile care ar putea să contravină principiilor acestuia, din domeniul politic, religios sau sexual”, afirma atunci primarul general Gabriela Firea. Ea preciza că, în baza acelei hotărâri, taximetriştii vor fi obligaţi să îşi instaleze POS-uri pe maşini, pentru plata cu cardul, şi vor putea răspunde comenzilor prin intermediul aplicaţiilor de pe telefoanele mobile. În plus, se instituia obligativitatea ca activitatea de taximetrie să se facă printr-un dispecerat, prin intermediul telefoniei sau prin aplicaţii online.