Curtea de Apel Iaşi a respins cererea de revizuire formulată de ARCB în cazul Cathedral Plaza
„Deşi Arhiepiscopia afirma ca instanta ieşeană a confirmat ilegalitatea construcţiei Cathedral Plaza, menţionăm că, de fapt, prin decizia nr. 405/ 2 martie 2012, Curtea de Apel Iaşi a constatat doar ca nu mai există obiectul asupra căruia să se pronunţe, fără a face vreo referire la legalitatea sau ilegalitatea autorizaţiei de construcţie”, spune Millennium Building Development, într-un comunicat de luni.
Astfel, Curtea de Apel Iasi a confirmat ceea ce Millennium Building Development, dezvoltatorul Cathedral Plaza, sustinuse inca de la bun inceput, si anume ca actiunile de revizuire ale Arhiepiscopiei – depuse la Iasi si Alba Iulia – nu mai aveau obiect, din moment ce Curtea de Apel Suceava se pronuntase deja, definitiv si irevocabil, asupra altei cereri de revizuire depusa de Arhiepiscopie.
„Millennium Building Development a obtinut si respecta toate planurile, avizele si autorizatiile cerute de autoritatile guvernamentale si locale pentru a ridica si apoi pentru a opera cladirea Cathedral Plaza, iar anularea autorizatiei de constructie este neintemeiata, aceasta eroare urmand a fi indreptata de catre instantele europene”, arată sursa citată.
Millennium Building Development a înaintat la începutul acestui an o plângere şi o solicitare de soluţionare în procedura de urgenţă la Curtea Europeana a Drepturilor Omului in Strasbourg. În plangere se reclama faptul ca deciziile Curtii de Apel Suceava, care au avut ca efect anularea autorizatiei de constructie a Cathedral Plaza, violeaza Conventia Europeana a Drepturilor Omului, care protejeaza proprietatea privata si consfinteste dreptul la un proces echitabil.
Arhiepiscopia Română-Catolică Bucureşti (ARCB) a informat, duminică, printr-un comunicat, faptul că s-a emis o a 15-a decizie judecătorească defavorabilă construcţiei Cathedral Plaza din Bucureşti, „prevestind iminenţa desfiinţării proiectului ilegal”. „Curtea de Apel Iaşi, prin decizia numărul 405 din 2 martie 2012, confirmă ilegalitatea construcţiei auto-intitulate Cathedral Plaza, stabilind că rediscutarea valabilităţii autorizaţiei de construire nu mai poate avea loc, litigiul fiind fără obiect, iar desfiinţarea autorizaţiei irevocabilă. Decizia Curţii de Apel Iaşi confirmă în fapt decizia 1989/2010 a Curţii de Apel Suceava prin care a fost modificată decizia 1025/2009 a Curţii de Apel Ploieşti. Întrucât decizia Curţii de Apel Ploieşti a fost modificată şi autorizaţia de construire a fost anulată irevocabil, niciun alt litigiu cu privire la această soluţie nu mai poate fi judecat, o astfel de cerere nemaiavând obiect”, informează, duminică, într-un comunicat al ARCB, semnat de Francisc Doboş.
Decizia Curţii de Apel (CA) Iaşi confirmă totodată şi soluţia Curţii de Apel Alba Iulia din 19 ianuarie 2011, care stabilea şi ea că rediscutarea valabilităţii autorizaţiei de construire nu mai poate avea loc, litigiul fiind fără obiect. „Atunci, reprezentanţii Millenium Building Development SRL (MBD) au declarat în mod fals că decizia C.A. era în favoarea lor. În realitate, în istoria litigiului pentru anularea autorizaţiei Cathedral Plaza, Justiţia din România s-a pronunţat de 15 ori în favoarea ARCB, pe când MBD a obţinut o singură soluţie favorabilă, cea a C.A. Ploieşti, şi aceea modificată ulterior”, mai spune sursa citată.
„O construcţie ilegală nu poate fi menţinută, întrucât contravine chiar noţiunii de drept. Abuzurile promotorului imobiliar al Cathedral Plaza şi ale puterii de stat care i-a permis construirea ilegală trebuie să înceteze. Aşteptăm cu încredere o decizie a justiţiei şi pentru demontarea colosului, într-un stat în care puterea corupţiei şi corupţia puterii se clatină din ce în ce mai tare”, declară ÎPS Ioan Robu, Arhiepiscop Mitropolit de Bucureşti, citat în comunicat.
ARCB şi Primăria Municipiului Bucureşti sunt angajate în prezent în diferite procese care vizează desfiinţarea construcţiei ilegale. „Dezavuăm pe această cale încercările promotorilor Cathedral Plaza de a influenţa prin conferinţe de presă şi declaraţii fără acoperire soluţiile pe care urmează a le pronunţa în curând instanţele judecătoreşti, în special Tribunalul Bucureşti şi Judecătoria Sector 1, atât în dosarele penale cât şi în cele civile”, spune ARCB.
În 11 iulie 2011, Curtea de Apel Suceava a respins cererea de revizuire a procesului dintre Millennium Building Development (dezvoltatorul proiectului Cathedral Plaza) şi Arhiepiscopia Romano-Catolică Bucureşti. Iniţial, Tribunalul Dâmboviţa sistase construcţia Cathedral Plaza pe motiv că „lipseau autorizaţiile legale”, decizie care a fost contestată la Curtea de Apel Ploieşti, care a hotărât irevocabil în favoarea continuării construcţiei.
Episcopia Romano Catolică a formulat o cerere de revizuire în care a adus o serie de argumente împotriva proiectului, acţiunea fiind admisă şi rămânând irevocabilă.
Millennium Building Development, dezvoltatorul Cathedral Plaza, a anunţat că va face plângere la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) de la Strasbourg, solicitând despăgubiri statului român în urma verdictului Curţii de Apel Suceava, care a menţinut decizia de anulare a autorizaţiei de construcţie a clădirii.
„Dezvoltatorul Cathedral Plaza denunţă faptul că decizia Curţii de Apel Suceava a fost nedreaptă deoarece a revizuit o decizie definitivă şi irevocabilă invocând normele dreptului comunitar, care însă nu pot fi aplicate retroactiv, având în vedere că România nu era membru al UE la momentul obţinerii autorizaţiei de construcţie”, se arată într-un comunicat al Millennium Building Development.
Millennium Building Development a precizat că autorizaţia de construcţie pentru Cathedral Plaza a fost emisă în februarie 2006, de către Primăria Sectorului 1, iar România a aderat la UE în ianuarie 2007.
„Considerăm că sistemul juridic românesc este inconsecvent şi neprofesionist, prin urmare ne vom adresa instanţelor internaţionale. Avem de-a face cu un atac la dreptul de proprietate al unui investitor. Suntem surprinşi că Monseniorul Robu, în loc să propovăduiască adevărul, are o atitudine distructivă şi rău-intenţionată. De asemenea, suntem şocaţi că Monseniorul Robu îşi instigă acum enoriaşii la violenţă, chemându-i să demonteze Cathedral Plaza, uitând că, iniţial, şi-a dat în scris acordul pentru ridicarea clădirii de 19 etaje, în forma în care este ea acum. De ce, în 19.11.1999, când a semnat acest document, monseniorul nu şi-a consultat enoriaşii, pe care ulterior i-a instigat împotriva proiectului?”, se întreabă reprezentanţii Millennium Building Development.
Dezvoltatorul Cathedral Plaza precizează că, deşi iniţial, proiectul prevedea construirea unei clădiri cu înălţimea de 17 metri, acesta a fost modificat la sugestia Monseniorului Robu, care a preferat o dezvoltare pe verticală şi a cerut, în plus, acces pentru enoriaşii săi la piaţa publică din faţa Cathedral Plaza. Astfel, s-a ajuns la o clădire de 75 de metri înălţime (19 etaje), aceasta fiind forma în care se regăseşte în prezent.
„Subliniem că această clădire a fost deja intabulată şi a intrat în circuitul civil, iar decizia Curţii de Apel Suceava este cu atât mai surprinzătoare cu cât are ca obiect o clădire care era deja finalizată”, nota dezvoltatorul proiectului.