Curtea de Apel Piteşti a anulat sentinţa prin care erau condamnaţi foşti şefi ai BCR. Dosarul va fi rejudecat

Economica.net
31 01. 2014
bcr_04_04434700

Conform sentinţei de vineri a Curţii de Apel Piteşti, magistraţii au decis să admită atât apelurile declarate de către procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, cât şi pe cele ale inculpaţilor din acest dosar, cauza fiind trimisă spre rejudecare la instanţa de fond.

Sentinţa poate fi atacată cu recurs, nefiind definitivă.

Tribunalul Argeş decisese, în 30 aprilie 2013, ca fostul şef al BCR Gorj Dumitru Contoloru, să fie condamnat la şase ani de închisoare, cu executare, iar fostul şef al BCR Novaci Sorin Popescu să execute o pedeapsă de opt ani. Alţi doi subordonaţi ai acestora, ofiţeri de credite, Ion Chiriac, Marilena Giurcă, precum şi omul de afaceri din judeţul Vâlcea, Ion Marin, patron al grupului de firme Rarora SRL, au fost condamnaţi la câte cinci ani de închisoare, cu executare.

De asemenea, Tribunalul Argeş mai decisese ca toţi cei cinci inculpaţi să despăgubească BCR cu peste 30 de milioane de lei, contravaloarea prejudiciului produs prin acordarea de credite cu acte false.

Toţi cei cinci inculpaţi sunt judecaţi şi în alte procese ce vizează fraudarea BCR, dosarele fiind în diferite faze de judecată la diferite instanţe din ţară, în această săptămână Curtea de Apel Alba dispunând pedepse mult mai mici şi fără executare pentru inculpaţii dintr-un dosar aflat pe rolul acestei instanţe. Iniţial, aceştia primiseră pedepse cu executare, instanţa superioară dispunând alte pedepse mai mici sau achitarea.

Direcţia Naţională Anticorupţie a anchetat la începutul anilor 2000 mai multe fraude comise la sucursala Novaci a BCR, dar şi la sucursalele sectoarelor 4 şi sector 6 ale aceleiaşi bănci, prejudiciul total estimat de anchetatori fiind de peste 270 de milioane de lei.

Procurorii au descoperit că omul de afaceri Paul Petre Ţârdea, decedat anul trecut, împreună cu un cumnat al său, Gabriel Viorel Matyas, au derulat tranzacţii fictive cu grupul de firme Rarora, din judeţul Vâlcea, luând credite foarte mari, cu acte false, de la sucursalele BCR amintite.

Pe parcursul cercetărilor, anchetatorii au constituit mai multe dosare, în două dintre acestea Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pronunţând verdicte finale. În ambele, fostul şef al BCR Gorj Dumitru Contoloru a fost declarat nevinovat, deşi acesta a fost arestat peste un an în 2003-2004, el iniţiind ulterior acţiune la CEDO pentru a solicita despăgubiri statului român pentru perioada petrecută fără vină în spatele gratiilor.