Curtea de Conturi Europeană nu a găsit neconcordanțe în raportările Comisiei Europene, dar calitatea datelor poate fi îmbunătățită
În fiecare an, Comisia Europeană raportează, în raportul său anual privind gestiunea şi performanţa bugetului UE, cu privire la modul în care este gestionat bugetul UE şi la performanţa programelor şi a politicilor UE. Raportarea cu privire la performanţă este importantă pentru răspunderea de gestiune, deoarece angajează Comisia să îşi asume responsabilitatea politică de ansamblu pentru gestionarea bugetului UE.
Raportul Curții de Conturi este totodată unul dintre elementele cruciale care contribuie la procedura anuală de „descărcare” de gestiune, în cadrul căreia Parlamentul European, pe baza unei recomandări a Consiliului, controlează execuţia bugetului UE şi impune executivului UE să dea seamă pentru aceasta.
Auditorii au examinat volumul I al raportului anual privind gestiunea şi performanţa, în care se prezintă principalele date şi realizări în ceea ce priveşte gestionarea bugetului pe 2023, acoperind inclusiv sprijinul acordat de UE Ucrainei, răspunsul UE la conflictul din Orientul Mijlociu şi fondurile pentru redresare în urma pandemiei de COVID-19 (Mecanismul de redresare şi rezilienţă – MRR).
Ei au constatat că, în general, Comisia dispunea de proceduri adecvate pentru elaborarea documentului. Auditorii nu au constatat neconcordanţe în ceea ce priveşte principalele aserţiuni financiare, dar calitatea datelor referitoare la performanţă mai poate fi îmbunătăţită.
În plus, în ceea ce priveşte fondurile din domeniul coeziunii şi MRR, documentul exprimă puncte de vedere diferite – mai favorabile – decât unele dintre principalele observaţii pe care le-au formulat auditorii în raportul lor anual recent privind bugetul UE.