Curtea de Conturi poate desfăşura activităţi de îndrumare şi consiliere metodologică – adoptare tacită în Camera Deputaţilor

Economica.net
23 05. 2017
curtea_de_conturi_67584976549_06529200

Proiectul, care modifică Legea privind organizarea şi funcţionarea Curţii de Conturi, prevede că ‘funcţia de control presupune şi desfăşurarea de activităţi de îndrumare şi consiliere metodologică’ menite să asigure respectarea legii şi a procedurilor privind formarea, administrarea şi utilizarea fondurilor publice’.

‘Curtea de Conturi desfăşoară activităţi de îndrumare şi consiliere metodologică asupra modului de formare, administrare şi utilizare a resurselor financiare ale statului şi ale sectorului public, în conformitate cu principiile legalităţii, clarităţii, coerenţei, stabilităţii şi predictibilităţii. Entităţile (interesate – n.r.) pot transmite în scris Curţii de Conturi solicitări de informaţii, precizări metodologice, clarificări şi alte asemenea. În termen de 30 de zile de la primirea solicitării, Curtea de Conturi emite o opinie. Entitatea auditată poate formula contestaţie scrisă şi motivată în termen de 10 zile de la primirea opiniei. Instanţa judecătorească specializată se pronunţă asupra contestaţiei în termen de 10 zile de la data înregistrării, menţinând ori anulând, în tot sau în parte, opinia Curţii de Conturi. Opiniile, precum şi hotărârile instanţei, după caz, se publică pe site-ul Curţii de Conturi şi sunt obligatorii’, se arată în proiectul de lege.

Autoritatea de audit efectuează activităţi de îndrumare şi consiliere metodologică asupra modului de gestionare şi implementare a fondurilor comunitare nerambursabile, la solicitarea structurilor responsabile pentru managementul fondurilor, se mai menţionează în proiect.

Propunerea legislativă mai prevede că încălcarea de către auditorii publici externi, cu vinovăţie, a îndatoririlor de serviciu sau a depăşirii mandatului lor în exercitarea atribuţiilor atrage răspunderea patrimonială, disciplinară contravenţională, civilă sau penală, după caz.

Termenul pentru adoptare şi dezbatere în Camera Deputaţilor a fost 16 mai iar proiectul va pleca la Senat, care este cameră decizională.