Curtea de Conturi, sesizată în legătură cu sistemul de irigaţii de la Palatul Cotroceni
„Am sesizat Curtea de Conturi a României pentru a verifica achiziţionarea, de către Administratia Prezidenţială, a unui sistem de irigaţie de peste jumătate de milion de euro (…) pentru a verifica legalitatea şi oportunitatea acestei achiziţii din bani publici”, scrie Bodu pe Facebook.
Potrivit europarlamentarului, fost membru PDL şi PNŢCD, lucrarea este o „simplă instalare a unui sistem de irigaţie a vegetaţiei”, costul pe piaţă fiind de 3-5 euro pe metru pătrat, astfel încât valoarea totală nu ar fi trebuit să depăşească 200.000 de euro, cu tot cu montaj.
„În conditiile in care există deja un sistem de irigaţie, este evident că unul nou nu înseamnă să porneşti de la zero: se pot păstra jgheaburi, canale de evacuare sau furtunuri. De altfel, din răspunsul Administratiei Prezidenţiale reiese că nevoia unui alt sistem de irigaţie a pornit de la faptul că cel existent consumă prea multă apă şi curent, astfel că ar trebui să se refere la partea automatizată a sistemului”, scrie Sebastian Bodu.
Acesta îl ironizează pe şeful statului, care ar fi „pasionat de grădinărit”, şi consideră că a cheltui peste 500.000 de euro pentru un sistem de irigaţii este „de-a dreptul opulent şi sfidător” în raport cu nevoile Administraţiei Prezidenţiale.
„Sunt convins că dl. Klaus Iohannis, împreună cu soţia sa, d-na Carmen, s-au gândit de multe ori în viaţa lor anterioară cum ar fi să aibă o grădină de 2 hectare şi cum ar fi ca o astfel de grădină să fie irigată cu un sistem de peste jumătate de milion de euro. Dar asta nu înseamnă că un astfel de gând trebuie să se şi transforme în realitate, în această viaţă şi pe bani publici”, mai spuse eurodeputatul, fost şef ANAF între 2005 şi 2007.
Administraţia Prezidenţială a lansat o licitaţie privind construirea unui sistem automat de irigaţie a vegetaţiei în Parcul Palatului Cotroceni, în valoare de 2,39 milioane de lei fără TVA (aproximativ 533.000 de euro).
Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, sistemul este necesar având în vedere că cel actual consumă mult curent, precum şi o cantitate foarte mare de apă.