Decizia a atras reacţii rapide din partea Israelului, care nu face parte din Curte şi care a respins din nou jurisdicţia, şi din partea Autorităţii Palestiniene, care a salutat-o.
Judecătorii Curţii au spus că decizie se bazează pe regulile documentelor de înfiinţare a Tribunalului de la Haga şi că nu implică vreo tentativă de a determina situaţia statelor sau graniţele legale.
Procuroarea Curţii, Fatou Bensouda (foto), a afirmat în decembrie 2019 că ”există o bază rezonabilă pentru a crede că au fost şi că sunt comise crime de război în Cisiordania, inclusiv în Ierusalimul de Este şi Fâşia Gaza”.
Aceaata a spus că între posibilii agresori se află Forţele de Apărare Israeliene şi grupări palestiniene înarmate, cum ar fi Hamas.
Bensouda a mai afirmat că intenţionează să deschidă o investigaţie de îndată ce judecătorii vor decide dacă situaţia se află sau nu sub jurisdicţia Curţii.
Judecătorii au spus că instanţa are dreptul să judece situaţia din teritoriile palestiniene.
”Jurisdicţia teritorială a Curţii în situaţia Palestinei…se extinde la teritoriile ocupate de către Israel începând din 1967, şi anume în Gaza şi Cisiordania, inclusiv în Ierusalimul de Est”, au spus judecătorii.
Citiţi mai departe pe News.ro.