Curtea Supremă a Scoţiei va cere CJUE să stabilească dacă Marea Britanie poate opri Brexit-ul
Decizia Curţii Supreme de la Edinburgh înseamnă că CJUE ar trebui să stabilească dacă există posibilitatea juridică pentru Marea Britanie să rămână în UE dacă parlamentul de la Londra va hotărî astfel.
Petiţionarii au argumentat că este necesară certitudine juridică înaintea oricărui vot al parlamentului britanic, întrucât niciun stat nu s-a mai retras până acum din Uniunea Europeană.
Petiţionarii proeuropeni au susţinut că, deşi nu există nicio incertitudine din punct de vedere juridic că Marea Britanie ar putea opri Brexit-ul cu acordul celorlalte 27 state membre, ar trebui să caute să instituie un drept juridic de a face aceasta în mod unilateral, indiferent de poziţia blocului comunitar.
Ei susţin că parlamentul de la Londra ar trebui să aibă dreptul de a revoca declanşarea Articolului 50 din Tratatul UE, fără a cere permisiunea celorlalte 27 state membre ale UE.
Planurile pentru Brexit ale premierului Theresa May sunt într-un mare impas după ce liderii UE au avertizat-o joi că, dacă nu va veni cu o alternativă la propunerile actuale, Marea Britanie va ieşi din Uniune fără un acord.
Decizia de vineri ar putea fi, teoretic, contestată în apel la Curtea Supremă a Marii Britanii, dar surse din domeniul juridic apropiate cazului consideră improbabilă această variantă