Curtea Supremă din Brazilia a decis că platforma X poate să-și reia activitatea în țară, după ce-și plătește toate amenzile

Curtea Supremă a Braziliei a decis vineri că platforma socială X trebuie să mai plătească puțin peste 5 milioane de dolari din amenzile mai vechi neplătite la care se adaugă inclusiv una nouă, înainte de a-i putea relua serviciul în țară, potrivit unui document al instanței studiat de Reuters.
Cristian Negrei - sâm, 28 sept. 2024, 13:58
Curtea Supremă din Brazilia a decis că platforma X poate să-și reia activitatea în țară, după ce-și plătește toate amenzile

La începutul acestei săptămâni, firma americană deținută de Elon Musk a declarat instanței că a respectat ordinele de a opri răspândirea dezinformării și i-a cerut să ridice interdicția asupra platformei de a activa în Brazilia.

Spre sfârștiul zilei de joi târziu, X a spus că accesul la site din Brazilia „este esențial pentru o democrație înfloritoare” și că respectă suveranitatea țărilor în care își desfășoară activitatea.

„Vom continua să apărăm libertatea de exprimare și procesul echitabil al legii prin procese legale”, a adăugat echipa de afaceri globale a companiei într-o postare pe platformă.

Judecătorul Alexandre de Moraes, care a condus o cruciadă locală împotriva atacurilor percepute asupra democrației și a utilizării politice a dezinformarii, a interzis platforma numită anterior Twitter după ce Musk a închis birourile lui X din Brazilia.

Bătălia judiciară a afectat în cele din urmă o altă afacere proeminentă controlată de Musk, furnizorul de internet prin satelit Starlink, ale cărui conturi au fost înghețate de Alexandre de Moraes, o decizie care l-a determinat pe Musk să-l numească „dictator”.

Conflictul din Brazilia a fost doar unul dintr-o serie de confruntări recente dintre Musk, care se consideră un campion al libertății de exprimare, și guverne, inclusiv cele din Australia și Marea Britanie, care încearcă să prevină răspândirea dezinformării online.

Brazilia a fost a șasea cea mai mare piață a X la nivel global, cu aproximativ 21,5 milioane de utilizatori.

„Lui Musk îi era frică să piardă cota de piață și și-a dat seama că aceasta a fost o bătălie fără noimă și că brazilienii nu i-au întors spatele judecătorului Alexandre de Moraes așa cum se așteptase el”, a declarat Thiago de Aragao, cercetător senior la Centrul pentru Strategii. și Studii Internaționale la Washington, relatează Reuters.

Judecătorul Alexandre de Moraes a răspuns vineri printr-o hotărâre prin care i se impune platformei X și reprezentantul său legal din Brazilia să plătească un total de 18,3 milioane de riali (3,4 milioane de dolari) în amenzi neplătite care au fost dispuse anterior de instanță, relatează Reuters.

În decizia sa, judecătorul a spus că instanța poate folosi resursele deja înghețate din conturile X și Starlink din Brazilia, dar pentru a face acest lucru, compania care operează sateliți și care e deținută de Musk, trebuie să renunțe la recursul împotriva blocării fondurilor.

Judecătorul a impus, de asemenea, o nouă amendă de 10 milioane de riali (1,8 milioane de dolari), ca pedeapsă pentru scurta perioadă de timp de săptămâna trecută când X a devenit din nou disponibil pentru unii utilizatori din Brazilia. Amenda a fost dată pentru că X a încercat să ocolească interdicția impusă și a folosit servicii cloud oferite de terți, permițând brazilienilor să acceseze platforma sa, în ciuda suspendării activității sale, dar încercarea a fost de scurtă durată, mai ales după ce Moraes a amenințat că va impune amenzi mari companiei.

X, cunoscut anterior sub numele de Twitter, nu a răspuns solicitării transmise de Reuters de a face comentarii.

Potrivit unei persoane apropiate lui X, firma de tehnologie va plăti probabil toate amenzile, dar va lua în considerare contestarea amenzii suplimentare de 10 milioane de riali, care au fost impusă de instanță după interzicerea platformei.

„Răzgândirea lui este un lucru foarte bun. Indiferent dacă cineva este de acord cu asta sau nu, legea trebuie respectată, nu sfidată”, a declarat Rubens Barbosa, fost ambasador brazilian în Statele Unite, pentru Reuters.

Potrivit a două persoane familiare cu gândirea lui Musk, miliardarul va adopta o abordare foarte diferită odată ce X se va întoarce în Brazilia, adăugând că poate fi încă combativ, dar probabil că va încerca să respecte legea. „De acum înainte se va lupta în instanțe”, a spus unul dintre aceștia.

Platform X a fost suspendată de la sfârșitul lunii august în Brazilia, una dintre cele mai mari și mai râvnite piețe ale sale, după ce Moraes a decis că aceasta nu a respectat ordinele legate de restricționarea discursului instigator la ură și numirea unui reprezentant legal local.

Musk, care a denunțat ordinele drept cenzură și l-a numit pe Moraes „dictator”, a dat înapoi și a început să-și schimbe poziția săptămâna trecută, când avocații X au spus că platforma a numit un reprezentant local și va respecta hotărârile instanței.

 

 

Te-ar mai putea interesa și
Trump anunță că va cere urmărirea penală a Google dacă ce va ajunge președinte
Trump anunță că va cere urmărirea penală a Google dacă ce va ajunge președinte
Fostul președinte american Donald Trump a declarat vineri că va cere urmărirea penală a lui Google dacă va câștiga alegerile din 5 noiembrie, acuzând compania de comportament incorect petrnu......
ANM: Capitala și 15 județe sub Cod portocali de ploi pentru ziua de duminică. Bucureștiul și 20 de județe, sub Cod portocaliu de ploi abundente de duminică seara până luni dineața
ANM: Capitala și 15 județe sub Cod portocali de ploi pentru ziua de duminică. Bucureștiul și 20 de județe, sub Cod ...
Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, sâmbătă, o avertizare meteo Cod portocaliu şi Cod galben de ...
România a depășit gradul de 100% de umplere a depozitelor de gaze. Dar înmagazinează în continuare și și exportă gaze
România a depășit gradul de 100% de umplere a depozitelor de gaze. Dar înmagazinează în continuare și și exportă gaze
Pe fondul unei producții ridicate de gaze naturale, România încă înmagazinează gaze la volume substanțiale, dar și ...
18 avioane F-16 ajung în România, după ce Olanda a pus oficial la pământ toată flota sa
18 avioane F-16 ajung în România, după ce Olanda a pus oficial la pământ toată flota sa
Forțele Aeriee Olandeze au renunțat oficial la toată flota de avioane F-16 pe care o aveau, pe măsură ce le sunt livrate ...