Cutremur Turcia – Peste 1.300 de morţi în Turcia şi Siria
UPDATE – Cutremurul de magnitudinea 7,8 din sud-estul Turciei şi nordul Siriei, luni, în urma căruia s-au prăbuşit sute de de clădiri, s-a soldat cu cel puţin 1.300 de morţi, iar sute de oameni s-ar afla sub dărâmături, bilanţul urmând să crească, pe măsură de salvatori efectuează căutări în localităţi din întreaga ţară, relatează The Associated Press citată de News.ro.
Update – Bilanţul a crescut la 326 de morţi şi peste 1.000 de răniţi în Siria (SANA)
Cel puţin 326 de persoane au murit în Siria şi alte peste 1.000 au fost rănite în urma unui cutremur violent produs la primele ore ale zilei de luni în ţara vecină, Turcia, a anunţat agenţia oficială siriană de presă SANA care citează un reprezentant al autorităţilor sanitare, transmite Reuters.
„Numărul victimelor în urma seismului a crescut la 326 de morţi şi 1.042 de răniţi”, a declarat Ahmed Damiriyya, un asistent al ministrului sirian al Sănătăţii.
Bilanţul publicat de media de stat ar include doar persoanele care trăiesc în zonele controlate de guvern, scrie Agerpres.
În Turcia, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a anunţat că cel puţin 912 persoane au murit, iar alte peste 5.000 au fost rănite în urma seismului cu magnitudinea 7,8 produs în centrul ţării. Şeful statului a declarat că acesta este cel mai mare dezastru înregistrat în Turcia după anul 1939, adăugând că 2.818 de clădiri s-au prăbuşit în urma cutremurului.
Update – Peste 500 de oameni au murit în Turcia şi Siria luni, într-un cutremur de magnitudinea 7,8 care a avut loc în sudul Turciei, relatează CNN, citat de News.ro.
Cel puţin 284 de persoane au murit, iar alte 2.300 au fost rănite în Turcia, anunţă vicepreşedintele turc Fuat Oktay.
În Siria, cel puţin 237 de persoane au murit, iar alte 639 au fost rănite, potrivit agenţiei oficiale siriene de presă Sana, care citează un oficial de la Ministerul sirian al Sănătăţii.
Bilanţul total al morţilor în Turcia şi Siria a crescut la 521.
Bilanţul victimelor a ajuns la peste 300 de morţi în ambele ţări – cel puţin 76 în Turcia şi cel puţin 237 în Siria, scrie News.ro.
Regiunea sudică Gaziantep este unul dintre principalele centre industriale şi de producţie ale Turciei şi se învecinează cu Siria. În zonă sunt adăpostiţi, de asemenea, numeroşi refugiaţi.
Autoritatea pentru gestionarea dezastrelor şi situaţiilor de urgenţă din Turcia (AFAD) a anunţat că au murit cel puţin 76 de oameni în urma cutremurului foarte puternic produs luni dimineaţă. De asemenea, 440 de persoane au fost rănite.
AFAD anunţă că au avut loc 42 de replici, cea mai puternică fiind de 6,6.
Numeroase clădiri s-au prăbuşit.
Potrivit CNN, cutremurul de luni este unul dintre cele mai puternice seisme care au lovit Turcia în ultimii 100 de ani. USGS, institutul american pentru geologie, aminteşte de un cutremur cu magnitudinea de 7,8 care a lovit estul Turciei în 1939. Acel seism s-a soldat cu peste 30.000 de morţi.
Serviciul european de monitorizare seismică EMSC a declarat că se evaluează posibilitatea unui risc de tsunami, transmite Reuters. Şeful Crucii Roşii din Turcia a declarat că mobilizează resurse pentru regiune, deoarece a primit informaţii despre pagube grave şi clădiri prăbuşite şi a îndemnat oamenii să plece din casele avariate
Cutremurul a fost resimţit în Cipru, Liban şi mai ales Siria, dar şi în Grecia şi Israel, potrivit The Guardian. Presa de stat siriană a declarat că un număr mare de clădiri s-au prăbuşit în provincia Alep, în timp ce o sursă din cadrul serviciilor civile din Hama a declarat că mai multe clădiri s-au prăbuşit şi acolo. „Au căzut tablouri de pe pereţii din casă”, a declarat Samer, un locuitor din Damasc, capitala siriană. „M-am trezit îngrozit. Acum suntem cu toţii îmbrăcaţi şi stăm la uşă”, a povestit sirianul. Oamenii din Damasc, precum şi din oraşele libaneze Beirut şi Tripoli au fugit în stradă şi s-au urcat în maşini pentru a se îndepărta de clădiri, au declarat martorii.
România va trimite personal specializat în intervenţii de salvare-căutare
Guvernul a decis, luni, trimiterea în Turcia a unei echipe RO-USAR, personal specializat în intervenţii de salvare-căutare din cadrul IGSU, în contextul în care această ţară este puternic afectată de cutremurul de noaptea trecută.
Hotărârea a fost luată într-o şedinţă a Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, convocată de premierul Nicolae Ciucă la propunerea Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, în urma consultării cu preşedintele Klaus Iohannis.
Potrivit unui comunicat al Guvernului, Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, prin Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, în calitatea sa de punct naţional de contact, a primit din partea Centrului de Coordonare a Răspunsului la Urgenţă al Comisiei Europene (ERCC), prin intermediul CECIS, solicitarea autorităţilor din Turcia pentru acordarea de asistenţă internaţională, având în vedere situaţia de urgenţă generată de cutremurul de peste 7 grade Richter manifestat noaptea trecută.
„Urmare a activării Mecanismului European de Protecţie Civilă, Guvernul României a decis trimiterea unei echipe RO-USAR, personal specializat de intervenţie în astfel de situaţii din cadrul IGSU, în Turcia, ţara puternic afectată de cutremurul de noaptea trecută. Sprijinul oferit de statul român a fost acceptat de autorităţile turce, precizând, totodată, că echipele de salvatori ale IGSU, împreună cu echipa medicală SMURD Bucureşti (parte integrantă a INSARAG), alături de personalul Forţelor Aeriene Române din cadrul MAPN, sunt deja pregătite pentru desfăşurarea acestei misiuni de sprijin”, se arată în comunicat.
Sursa citată precizează că sprijinul se va acorda în baza solicitării de asistenţă internaţională formulată de Guvernul Republicii Turcia prin Mecanismul European de Protecţie Civilă.
„România continuă să-şi onoreze angajamentele internaţionale, rămânând un partener solidar statelor care se confruntă cu situaţii majore de urgenţă”, conform comunicatului.